Ο Αχιλλέας Δημητριάδης, από την ημέρα που ξεκίνησε αυτή την προσπάθεια πριν από ένα περίπου χρόνο, διατυπώνει τον πιο ξεκάθαρο και έντονο αντιπολιτευτικό λόγο. Όχι μόνο στο Κυπριακό για το οποίο επιρρίπτει τεράστιες ευθύνες στον Προέδρο Αναστασιάδη για τις καταστροφικές του επιλογές, αλλά και στη δαφθορά, την οικονομία, την παιδεία και σε μια σειρά άλλα θέματα.
Στο πρόγραμμα του Αχιλλέα, κάτω από τον πυλώνα «Τίμιο Κράτος» αναφέρεται ότι «οι πρακτικές της απερχόμενης κυβέρνησης έχουν πλήξει το κύρος της χώρας και την αξιοπρέπεια του Kύπριου πολίτη. Η σημερινή εικόνα κακοδιοίκησης και διαφθοράς πρέπει να τερματιστεί». Αυτό ξεκαθάρισε ο Αχιλλέας και στο πρόσφατο debate, λέγοντας κατά λέξη ότι δεν θέλει να συνεχίσει η διακυβέρνηση Αναστασιάδη.
Η τοποθέτηση του Αχιλλέα Δημητριάδη εναντίον της απερχόμενης κυβέρνησης δεν περιορίζεται στις προεκλογικές του θέσεις και διακηρύξεις, αλλά σε κάθε ζήτημα που προκύπτει καθημερινά. Διαφώνησε έντονα με τη στάση της Νομικής Υπηρεσίας στην υπόθεση Κατσουνωτού, η οποία ανέδειξε το ζήτημα που πρώτος έθεσε στο τραπέζι, τη σύγκρουση των αρμοδιοτήτων του Γενικού Εισαγγελέα. Εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του στον διορισμό Χαμπιαούρη στην ΕΕΥ, στην επιμονή Νουρή να αδειοδοτήσει δεκαώροφο κτήριο σε περιοχή ειδικού χαρακτήρα στη Λευκωσία και σε πολλά άλλα. Η υποψηφιότητα του Αχιλλέα είναι μια προοδευτική υποψηφιότητα. Μίλησε πιο καθαρά από όλους τους υποψήφιους για διαχωρισμό κράτους - εκκλησίας, για κοσμικό σχολείο και προοδευτική μεταρρύθμιση της παιδείας.
Από την άλλη, το ΑΚΕΛ έχει λάβει τις αποφάσεις του οι οποίες είναι απόλυτα σεβαστές. Δεν αποδεχόμαστε όμως τη θέση ότι όποιος ασκεί κριτική στον κ. Μαυρογιάννη εξυπηρετει τους άλλους δύο υποψήφιους. Ούτε ότι οι διαφωνίες για πολιτκές θέσεις και πράξεις αποτελούν «επιθέσεις». Οι διαφωνίες μας με τον κ. Μαυρογιάννη, όπως και με όλους τους άλλους συνυποψηφίους του Αχιλλέα, είναι πολιτικές και όχι προσωπικές. Ο κ. Μαυρογιάννης υπήρξε στενός συνεργάτης του Προέδρου της Δημοκρτατίας στη διαχείριση του Κυπριακού και μέχρι πριν μερικούς μήνες δήλωνε ότι υπήρχαν μικροδιαφορές, «όπως συμβαίνει πάντα μεταξύ συνεργατών». Δεν είχαμε ποτέ, είχε πει σε συνέντευξή του στην Καθημερινή, «κάποια διαφορά τόσο ουσιαστική που να καταγράφεται ως διαφωνία». Επίσης ο ιδιος αποδεχόταν ότι φέρει ευθύνη για το Κραν Μοντανά. «Φέρω σίγουρα μεγάλο μερίδιο ευθύνης. Η αποτυχία με βαραίνει τουλάχιστον εξίσου».
Η θέση του Αχιλλέα, την οποια έχει εκφράσει κατ’ επανάληψη τους τελευταίους μήνες, είναι ότι οι τρεις «βασικοί» υποψήφιοι δεν μπορούν να είναι μέρος της λύσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο τόπος, γιατί είναι μέρος του προβλήματος. Στο debate ξεκαθάρισε ότι δεν εμπιστεύεται τον κ. Μαυρογιάννη στο Κυπριακό, δεν εμπιστεύεται τον κ. Νεοφύτου στα θέματα διαφθοράς και δεν εμπιστεύεται τον κ. Χριστοδουλίδη ούτε στο Κυπριακό ούτε στα θέματα διαφθοράς. Η δήλωση αυτή αναδεικνύει το σημαντκότερο ζήτημα διαφωνίας με κάθε υποψήφιο. Ασφαλώς και δεν είναι το μοναδικό. Δεν απάλλαξε ποτέ ο Αχιλλέας τον κ. Νεοφύτου για τη σιωπή και τη σύμπλευσή του με τον Νίκο Αναστασιάδη στο Κυπριακό, ούτε ασφαλώς για την αναξιοκρατία που οργίασε επί των ημερών της διακυβέρνησης Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ.
Ο Αχιλλέας πιστεύει πραγματικά ότι η Κύπρος αξίζει καλύτερα. Με την ανεξάρτητη υποψηφιότητά του θέλει να δώσει φωνή στους πολίτες που δεν τους εκφράζει το πολιτικό σύστημα. Η πρόταση που θέτει ενώπιον των πολιτών είναι καθαρή. Τους καλεί σε μια δυναμική νέα αρχή, η οποία θα έχει ως αφετηρία τις εκλογές, αλλά θα συνεχιστεί και μετά από αυτές.
*Ο Λουκής Σκαλιώτης είναι επικεφαλής του επιτελείου του υποψήφιου Προέδρου Αχιλλέα Δημητριάδη.