ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κάθαρση μέσω της τεχνολογίας

Του ΓΙAΝΝΗ ΓΕΩΡΓΟYΛΑ

Για άλλη μια φορά κατάφερε η Κύπρος να βρίσκεται σε πρωτοσέλιδα για τους λάθος λόγους. Βέβαια, για να είμαστε δίκαιοι αυτή τη φορά δεν μάθαμε κάτι καινούριο, όμως έγινε γνωστός ο τρόπος που λειτουργούσε τόσα χρόνια ένα σύστημα όπου «επιφανείς» Ρώσσοι (μέχρι πριν λίγο καιρό) το εκμεταλλεύτηκαν. Η Κύπρος τα τελευταία χρόνια πήρε πολλά μέτρα προς τη σωστή κατεύθυνση και κατάφερε να προοδεύσει, όπως άλλωστε δείχνουν και οι εκθέσεις της Moneyval, και όπως είναι γνωστό οι κυπριακές τράπεζες δείχνουν θωρακισμένες. Για να μπορέσουμε όμως να διατηρήσουμε και να καλυτερεύσουμε τον τρόπο που ελέγχουμε τις συναλλαγές που λαμβάνουν χώρα μέσω του κυπριακού χρηματοοικονομικού συστήματος, η χρήση της τεχνολογίας είναι μονόδρομος.

Σε πολλές περιπτώσεις και πολλοί οργανισμοί χρησιμοποιούν κάποια τεχνολογία, αλλά θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε ό,τι πιο νέο και σύγχρονο υπάρχει για το καλό της Κύπρου. Δύο πολύ γνωστές τεχνολογίες που ήδη χρησιμοποιούνται είναι η ταυτοποίηση πελατών, ή αλλιώς KYC (Know Your Client), και το σύστημα επιτήρησης συναλλαγών. Στην πρώτη περίπτωση υπάρχουν συστήματα που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικές διαδικασίες για την επαλήθευση της ταυτότητας πελατών με σκοπό να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της ανεπιθύμητης ροής κεφαλαίων. Στη δεύτερη περίπτωση, η χρήση συστημάτων παρακολούθησης μπορεί να επιτρέψει την άμεση ανίχνευση ανωμαλιών σε χρηματοοικονομικές συναλλαγές.

Το πρόβλημα είναι ότι δεν χρησιμοποιούν όλοι οι οργανισμοί αυτοματοποιημένες διαδικασίες και αυτό μπορεί να αφήσει ανοιχτές τρύπες για να γίνουν λάθη. Υπάρχουν όμως και νέες τεχνολογίες που ακόμα δεν είναι ευρέως γνωστές, αλλά θα έπρεπε να τις λάβουμε υπόψιν. Μέσω της τεχνητής νοημοσύνης αλγόριθμοι μηχανικής μάθησης μπορούν να ανιχνεύουν ανωμαλίες στα χρηματοοικονομικά δεδομένα, αναγνωρίζοντας πρότυπα που ενδεχομένως να σχετίζονται με ξέπλυμα χρήματος. Μία ακόμη λύση είναι η ανάλυση κειμένου και ομιλίας, όπου μέσω της εξόρυξης δεδομένων από κείμενο ή αλλιώς text mining μπορούμε να αναζητήσουμε αναφορές σε δραστηριότητες ξεπλύματος σε ηλεκτρονικά κείμενα. Τέλος, μέσω ενός κρατικού φορέα που θα συνεργάζεται με όλους τους οργανισμούς για την ανταλλαγή πληροφοριών μέσω ηλεκτρονικών συστημάτων, μπορεί να γίνεται εύκολα η οποιαδήποτε σύγκριση δεδομένων. Η τεχνολογία είναι η λύση για να μπορέσουμε να επανακτήσουμε την εμπιστοσύνη όλων, και είμαστε υποχρεωμένοι να την εφαρμόσουμε.

Ο κ. Γιάννης Γεωργούλας είναι σύμβουλος Στρατηγικής και Επιχειρήσεων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση