ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

20 χρόνια Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος. Μια πολύχρονη εκρηκτική διαδρομή

Της ΤΩΝΙΑΣ ΜΙΣΙΑΛΗ

Η φετινή εορταστική μας έκδοση συνέπεσε με την άρση αρκετών περιοριστικών μέτρων ένεκα της πανδημίας. Αυτό ήταν για εμάς μια ευτυχής συγκυρία στο ότι το κοινό απόλαυσε ελεύθερα τη φετινή διοργάνωση και ταυτόχρονα είχαμε την ευκαιρία να φιλοξενήσουμε, εκτός από ταινίες, και επαγγελματίες του χώρου απ’ όλο τον κόσμο.

Η 20ή οργάνωση του φεστιβάλ παρουσίασε εννέα ταινίες στο διεθνές διαγωνιστικό τμήμα «Glocal Images»και τέσσερις ταινίες στο Κυπριακό Διαγωνιστικό τμήμα. Η πενταμελής Κριτική Επιτροπή, την οποία απάρτιζαν οι Karel Och - καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ του Karlovy Vary, Alise Gelze - παραγωγός από τη Λετονία, David Martínez – διευθυντής του Φεστιβάλ Raindance του Λονδίνου, Δάφνη Αλεξάντερ - Κύπρια ηθοποιός και Greg Stepniak – επικεφαλής Προγράμματος του Mastercard OFF CAMERA International Festival of Independent Cinema στην Κρακοβία, βράβευσε τις ταινίες «Utama» του Alejandro Loayza Grisi, «Sisterhood» της Dina Duma, «Celts» της Milica Tomovic, «Yuni» της Kamila Andini, «Broadway» του Χρήστου Μασσάλα, «.dog» της Γιάννας Αμερικάνου, «Patchwork» του Πέτρου Χαραλάμπους και «Ο άνθρωπος με τις απαντήσεις» του Στέλιου Καμμίτση.

Εκτός από τις ταινίες των διαγωνιστικών τμημάτων, η φετινή διοργάνωση παρουσίασε επίσης δύο ταινίες από το Ισραήλ σε ένα παράλληλο πρόγραμμα προβολών, το «Africa» του Oren Gerner και το «All Eyes Off Me» της Hadas Ben Aroya. Οι προβολές εντάχθηκαν στο πλαίσιο της συνεργασίας του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος με το Φεστιβάλ Cinema South του Ισραήλ και το Israel Cinema Project του Ιδρύματος Τεχνών Ραμπίνοβιτς [Rabinovich Foundation]. 

Εκτός συναγωνισμού, στο τμήμα Viewfinder προβλήθηκαν έξι πολυαναμενόμενες ταινίες που διακρίθηκαν από τη διεθνή κινηματογραφική κοινότητα τον τελευταίο χρόνο, τις «Belfast» του Kenneth Branagh, «Compartment no. 6» του Juho Kuosmanen, «The Worst Person in the World» της Joachim Trier, «Pleasure» της Ninja Thyberg, «Lamb» του Valdimar Jοhannsson και «Brighton 4th» του Levan Koguashvili.

Η 20ή έκδοση του Φεστιβάλ συνέβαλε και φέτος στην κινηματογραφική εκπαίδευση του νεανικού και παιδικού κοινού της Κύπρου, διευρύνοντας τους ορίζοντες του νεαρού θεατή. Προσεκτικά επιλεγμένες ταινίες κι ένα εύφορο πρόγραμμα εργαστηρίων πυροδότησαν ένα παιχνίδι φαντασίας και γνώσης. Σε αυτό το πλαίσιο, έγινε μια ειδική προσπάθεια να αποταθούμε σε νέους και νέες 15-19 ετών, αλλά και σε παιδιά, με τέσσερις ταινίες, «I Never Cry» του Piotr Domalewski, «Vacarme» του Frederick Neegan Trudel, «Petite Maman» της Celine Schiamma και «Mezquite’s Heart» της Ana Laura Calderon. Παράλληλα, το Φεστιβάλ διοργάνωσε, επίσης, σειρά τεσσάρων εργαστηρίων (υποκριτική, παραγωγή ταινίας με κινητό, animation και εικονική πραγματικότητα) για έφηβους σινεφίλ αλλά και για παιδιά κάτω των 13, σε συνεργασία με Κύπριους επαγγελματίες του χώρου, που αφορούσαν στην αυτοέκφραση, τον αυτοκαθορισμό, αλλά και την αποτύπωση της δημιουργικότητάς τους.

Η τρίτη έκδοση του DOT ON THE MAP Industry Days, μια πλατφόρμα συμπαραγωγής, επιμόρφωσης και δικτύωσης, για επαγγελματίες του κινηματογράφου πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία για πρώτη φορά με φυσική παρουσία των καλεσμένων. Στόχος του, ο οποίος και επιτεύχθηκε, ήταν να ενθαρρύνει τις συνεργασίες μεταξύ παραγωγών, σκηνοθετών και σεναριογράφων από τις χώρες της Μεσογείου, με επαγγελματίες του διεθνούς κινηματογραφικού χώρου. Ήταν με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση που φιλοξενήσαμε φέτος πέραν των 60 επαγγελματιών του κινηματογράφου στο νησί μας.

Σημαντική ήταν επίσης η παρουσία του διεθνούς φήμης Έλληνα διευθυντή φωτογραφίας Φαίδωνα Παπαμιχαήλ, ο οποίος μοίρασε με το κοινό της Κύπρου στιγμές από τη σπουδαία καριέρα του, κατά τη διάρκεια ενός ανοιχτού για το κοινό masterclass. Η διοργάνωση απένειμε επίσης στον Φαίδωνα Παπαμιχαήλ τιμητικό βραβείο, σε αναγνώριση της εξαίρετης προσφοράς του στον κινηματογράφο. 

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση