ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πού ήταν τα τελευταία πέντε χρόνια οι κύριοι Νεοφύτου και Μαυρογιάννης;

Του ΛΟΥΚΗ ΣΚΑΛΙΩΤΗ

Πολύ αργά θυμήθηκαν να ευαισθητοποιηθούν για το Κυπριακό και να ανησυχήσουν για τον κίνδυνο διχοτόμησης, οι δύο από τους τρεις, στενοί συνεργάτες του απερχόμενου Προέδρου. Οι κύριοι Αβέρωφ Νεοφύτου και Ανδρέας Μαυρογιάννης δηλώνουν σήμερα ότι προτεραιότητά τους, εάν εκλεγούν, θα είναι η ανάληψη πρωτοβουλιών για να σπάσει το αδιέξοδο στο Κυπριακό και να επαναρχίσει η διαδικασία εξεύρεσης λύσης. Προσπαθούν μάλιστα να πείσουν ότι γνωρίζουν τον τρόπο για να το επιτύχουν. Ο μεν Ανδρέας Μαυρογιάννης δηλώνει ότι μόνο η δική του υποψηφιότητα μπορεί να επαναφέρει το Κυπριακό σε τροχιά λύσης, ενώ ο Αβέρωφ Νεοφύτου δηλώνει ότι η πρώτη του πράξη με την ανάληψη των καθηκόντων του, θα είναι – θέτοντας την ενέργεια και την ασφάλεια στο τραπέζι – να σπάσει το αδιέξοδο.

Το ερώτημα είναι: Πού ήταν τα τελευταία πέντε χρόνια οι κύριοι Μαυρογιάννης και Νεοφύτου και γιατί δεν ανέλαβαν αυτές τις πρωτοβουλίες που υπόσχονται τώρα; Γιατί σιωπούσαν, όταν άλλοι προειδοποιούσαν για τον κίνδυνο οριστικής διχοτόμησης και απλώς υιοθετούσαν και αναπαρήγαγαν το αφήγημα Αναστασιάδη - Χριστοδουλίδη; Οι προεκλογικές τους διακηρύξεις θυμίζουν την απεγνωσμένη προσπάθεια του απερχόμενου Προέδρου να πείσει ότι δήθεν επιδιώκει κάποια απροσδιόριστη ευρωπαϊκή πρωτοβουλία στο Κυπριακό. Κάτι που ούτε ο ίδιος επεδίωξε από το 2017 και το κάνει τώρα λίγους μήνες πριν από την αποχώρησή του, στη διάρκεια ταξιδιών αποχαιρετισμού, τα οποία ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι ελάχιστη ουσία έχουν.

Ο δε Νίκος Χριστοδουλίδης αντιλαμβανόμαστε ότι αδυνατεί ακόμα και σήμερα να διαγνώσει ορθά τους κινδύνους, πολλοί από τους οποίους οφείλονται και σε δικές του εσφαλμένες εκτιμήσεις, ενέργειες ή παραλείψεις. Να θυμίσω απλά το πυροτέχνημα για την Αμμόχωστο. Τόσο για τον ίδιο όσο και για τις δυνάμεις που στηρίζουν την υποψηφιότητά του, είναι προφανές ότι η επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που είχαν μείνει στο Κραν Μοντανά – όταν κατά παραδοχή όλων είχαμε φτάσει στο παρά ένα της λύσης – δεν αποτελεί προτεραιότητα.

Έχουμε ευθύνη απέναντι στις νέες γενιές, να μην αφήσουμε την Κύπρο να πέσει στα βράχια της διχοτόμησης. Αν η ανησυχία και οι προθέσεις των κυρίων Νεοφύτου και Μαυρογιάννη – αλλά και των κομμάτων που στηρίζουν τις υποψηφιότητές τους – είναι ειλικρινείς, η πρόταση του Αχιλλέα Δημητριάδη για σύσταση ενός μεγάλου συνασπισμού των δυνάμεων που ενδιαφέρονται για τη λύση είναι στο τραπέζι από τις 15 Νοεμβρίου.

Μόνο ένας τέτοιος μεγάλος συνασπισμός μπορεί να ανακόψει την πορεία προς τη διχοτόμηση. Χρειάζεται σύμπλευση των δυνάμεων που πιστεύουν στη λύση του Κυπριακού, αντλώντας από το παράδειγμα άλλων χωρών, όπως η Γερμανία, όπου Σοσιαλδημοκράτες και Χριστιανοδημοκράτες, όταν έκριναν ότι αυτό επέβαλλε το συμφέρον τη χώρας τους, παραμέρισαν τις διαφορές τους και συνεργάστηκαν για τον κοινό στόχο. Ένας μεγάλος συνασπισμός με βάση ξεκάθαρες θέσεις, μπορεί να συμβάλει στην ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας και να επαναφέρει την ουσία του Κυπριακού στο επίκεντρο της δραστηριότητας τόσο στην Ε.Ε. όσο και στον ΟΗΕ.

Χρειάζεται αποφασιστικότητα και θάρρος. Τώρα είναι η ώρα να ληφθούν τολμηρές αποφάσεις. Αύριο μπορεί να είναι πολύ αργά.

Ο κ. Λουκής Σκαλιώτης είναι επικεφαλής του εκλογικού επιτελείου του υποψήφιου προέδρου Αχιλλέα Δημητριάδη.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση