Την Τετάρτη, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών στη Βουλή, είδαμε τη νομοθεσία για το Πόθεν Έσχες των πολιτικών. Να θυμίσω εδώ πως η νομοθεσία, που θα ψηφιστεί μέχρι το καλοκαίρι, προνοεί ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων, βελτίωση της δήλωσης ούτως ώστε να δηλώνεται και η περιουσία των εταιρειών, συνολικότερη δήλωση της κινητής περιουσίας, δήλωση ανά έτος ή διετία και όχι τριετία, και ενίσχυση του ελέγχου, από ειδικό ή ειδικούς που θα συνεπικουρούν την επιτροπή του κοινοβουλίου ούτως ώστε ο έλεγχος να είναι πληρέστερος και σωστότερος.
Η νομοθεσία για τους πολιτικούς, βουλευτές και υπουργούς θα περάσει. Και θα βελτιώνει κατά πολύ το πλαίσιο και τον έλεγχο. Το ίδιο θα ισχύσει και για τα δημόσια πρόσωπα, τη δεύτερη νομοθεσία που διέπει τα ζητήματα του πόθεν έσχες. Βεβαίως, από εκεί και πέρα χρειάζεται να δούμε πώς καλύπτονται και τα άλλα κενά. Το κυρίαρχο, στη δική μου αντίληψη, είναι τα όσα αφορούν τους δικαστές. Τη δικαστική εξουσία, που με βάση απόφαση δικαστηρίου, δεν μπορεί κανείς άλλος πλην των ιδίων να ρυθμίζουν τα του οίκου τους. Δηλαδή, να αυτορυθμισθούνε, να βρουν οι ίδιοι τον τρόπο, να καταθέτουν τις δηλώσεις του πόθεν έσχες. Η αναμονή αυτή χρονολογείται από το 2017. Είναι από τότε που περιμένουμε.
Μια μεγάλη αξία του κοινοβουλίου είναι ο κοινοβουλευτικός έλεγχος που οφείλουμε να κάνουμε. Και η άσκηση πολιτικής πίεσης για να διορθωθούν πολλά κακώς κείμενα. Αν δεν υπογραμμίζουμε εμείς, στη Βουλή, αυτά τα ζητήματα, δεν θα μάθει και δεν θα ασχοληθεί κανείς με το αν προχωρούν ή δεν προχωρούν οι δικαστές με αυτό το ζήτημα. Όσο κι αν δεν είναι θέμα κυρίαρχης επικαιρότητας ή μεγάλου ενδιαφέροντος, είναι ένα ουσιαστικότατο ζήτημα. Που έχει να κάνει με την ποιότητα της δημοκρατίας, την εμπιστοσύνη προς τη δικαιοσύνη.
Αντίστοιχο ζήτημα είναι οι δηλώσεις πόθεν έσχες των δημόσιων υπαλλήλων, των διευθυντών τμημάτων, αυτών που έχουν πραγματική εξουσία και είναι εκ της θέσεώς τους εκτεθειμένοι. Από μια κλίμακα και πάνω, η Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας οφείλει να εφαρμόσει τη νομοθεσία που ήδη υπάρχει. Θα είναι καλό, πολύ καλό για όλους τους δημόσιους λειτουργούς, θα ενισχύσει τη διαφάνεια αλλά και την εμπιστοσύνη, προφανώς και τη φήμη του συνόλου των δημόσιων λειτουργών.
Εμείς στο κοινοβούλιο, στην Επιτροπή Θεσμών θα συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε ζητήματα που ενισχύουν τους θεσμούς και το επίπεδο της δημοκρατίας. Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε τη δύναμη που έχουμε από το Σύνταγμα, από τους πολίτες και να επιστρέφουμε πίσω στην κοινωνία αυτήν την εμπιστοσύνη μέσα από τις πράξεις μας. Αυτός είναι ο ρόλος μας, αυτή είναι η υποχρέωσή μας. Για την ισονομία και την ισοπολιτεία, έχουν γραφτεί πολλά, ειπώθηκαν πολλά περισσότερα. Δεν έχουν όμως καμία αξία αν δεν προχωρούμε μέσα από εφαρμοσμένη πολιτική σε πράξεις που θα αυξάνουν το αίσθημα δικαίου ανάμεσα στους πολίτες. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε.
Βουλευτής Λευκωσίας ΔΗΣΥ | Πρόεδρος Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών | twitter: @dmdemetriou