ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Δώσε λάμψη στο φως σου»

Του ΑΝΤΡΟΥ Γ. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ

Αρκετές ευρωπαϊκές πόλεις δεν διαφέρουν αρκετά μεταξύ τους όσον αφορά την αρχιτεκτονική των κτιρίων, με τις κεντρικές πλατείες να κεντρίζουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών. Η κάθε πόλη ή πρωτεύουσα έχει όμως τη δική της ιστορία, η οποία φαίνεται μέσα από τα επιβλητικά κτίρια, τους καθεδρικούς ναούς και τις οχυρώσεις που χτίζονταν κυρίως για να προστατέψουν τον πληθυσμό εντός των τειχών.

Η Τιμισοάρα Ρουμανίας είναι Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2023. Σ’ αυτή την πόλη των 300 χιλιάδων κατοίκων συνυπάρχουν αρκετές εθνοτικές μειονότητες όπως Ρομά, Γερμανοί, Ούγγροι, Σέρβοι, Βούλγαροι, Ιταλοί και Έλληνες. Σε κάθε γωνιά της πόλης είναι αισθητό το ξένο στοιχείο, το οποίο αποτελεί μέρος της ιστορίας της και αναδεικνύεται μέσα από τα πολιτιστικά δρώμενα και την συνύπαρξη των διαφόρων μειονοτήτων. Χριστιανοί Ορθόδοξοι, Καθολικοί, Εβραίοι, Προτεστάντες, Λουθηριανοί και Μουσουλμάνοι αποτελούν μέρος μιας πολυπολιτισμικής κοινωνίας, η οποία χτίστηκε στις βάσεις της ανοχής, της αδελφότητας, της διορατικότητας και της αποδοχής.

Οικογένειες με παιδιά προτιμούν την Τιμισοάρα για μόνιμη εγκατάσταση, όπως και οι 40 χιλιάδες περίπου φοιτητές για φοίτηση, καθιστώντας την μία άκρως νεανική πόλη με ενέργεια, δυναμισμό και επιχειρηματικότητα. Η παρουσία νέων ανθρώπων και ζευγαριών αποτελεί πόλο έλξης της νεολαίας από διάφορες χώρες που επιθυμούν να γνωρίσουν το παρελθόν των προγόνων τους.

Ο δήμαρχος της πόλης είναι Γερμανός, ο οποίος έφτασε ως επισκέπτης στην πόλη πριν από 20 χρόνια, την αγάπησε και την υπηρετεί σήμερα από το ανώτατο αξίωμα. Τα πλείστα κτίρια ανεγέρθηκαν μεταξύ του 15ου και 19ου αιώνα κατά την Οθωμανοκρατία και την περίοδο όπου άνθησε ο Πολιτισμός της Αυστροουγγαρίας. Το 1989 έλαβαν χώρα οι πρώτες συγκεντρώσεις στις κεντρικές πλατείες της Τιμισοάρα ενάντια στο καθεστώς του Τσαουσέσκου. Η επανάσταση κορυφώθηκε ένα χρόνο αργότερα στην πρωτεύουσα Βουκουρέστι με την ανατροπή του.

Τα ιστορικά γεγονότα αλλά και οι δύσκολες στιγμές που βίωσε η πόλη από τον Μεσαίωνα μέχρι τον 19ο αιώνα δεν κρύβονται κάτω από το χαλί, αλλά σ’ αυτές βασίστηκε η τοπική Αρχή, όταν ετοίμασε την πρόταση για τη διεκδίκηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Με το σλόγκαν «Δώσε λάμψη στο φως σου», η τοπική Αρχή ήθελε να φωτίσει το ένδοξο παρελθόν της, τονίζοντας τη συμβολή των εθνικών μειονοτήτων στην ανάδειξη της ιστορίας της πόλης.

Τα κτίρια της πόλης φέρουν ακόμα τις πληγές από την επανάσταση του 1989, με τους χώρους εκτελέσεων και τις τρύπες που άφησαν πίσω τους οι σφαίρες στα Μνημεία να κεντρίζουν το ενδιαφέρον των τουριστών. Η Γαστρονομία, το καλό φαγητό, οι αμπελώνες, οι οποίοι θυμίζουν Ιταλία και Γαλλία, δεσπόζουν του πανέμορφου τοπίου γύρω από την πόλη, με το τοπικό κρασί να κερδίζει μια ψηλή θέση στις προτιμήσεις των ξένων αγοραστών.

Μέχρι την τελετή λήξης των πολιτιστικών δρωμένων στην Τιμισοάρα, που προγραμματίζεται το τριήμερο 16-18 Δεκεμβρίου 2023, η πόλη θα έχει υποδεχτεί πέραν του μισού εκατομμυρίου επισκέπτες. Πάνω από 1.000 εκδηλώσεις συμπεριλαμβανομένων συναυλιών, εκθέσεων, προβολές ταινιών θα διοργανωθούν τόσο στην πόλη όσο και στα αγροτικά κέντρα, φιλοξενώντας επίσης πάνω από 100 γνωστούς καλλιτέχνες σε συνεργασία με 30 χώρες. Τεράστια είναι επίσης η συμβολή 2.000 εθελοντών, οι οποίοι με τις πολύ καλές γλωσσικές γνώσεις και ικανότητες μεταδίδουν τις ομορφιές της πόλης τους στους επισκέπτες.

Η Τιμισοάρα, η «Μικρή Βιέννη» και η «Πόλη των Πάρκων και των Λουλουδιών» όπως είναι επίσης γνωστή, έχει κερδίσει επάξια τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2023, αφού εστίασε στην πολυπολιτισμικότητα, τη διαφορετικότητα, την ένταξη και συμπερίληψη των εθνοτικών μειονοτήτων στη χάραξη πολιτικής για το καλό της κοινωνίας των πολιτών, αλλά και στην καλλιέργεια μνήμης, ευαισθητοποίησης και συνείδησης για τα ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν τη σύγχρονη ιστορία της.

Ο κ. Άντρος Γ. Καραγιάννης είναι δήμαρχος Δερύνειας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση