Η κλιματική αλλαγή αποτελεί κορυφαίο ζήτημα παγκοσμίως, και δεν θα μπορούσε να μην απασχολεί και την ασφαλιστική βιομηχανία, καθώς οι αλλαγές που επηρεάζουν τη ζωή μας λόγω των καιρικών φαινομένων διαφοροποιούν και βασικά χαρακτηριστικά που αφορούν την ίδια την ασφαλιστική διαδικασία. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που ζούμε ολοένα και πιο συχνά, διαφοροποιούν τα ασφαλιστικά μοντέλα αφού οι αναμενόμενες ζημιές θα είναι μεγαλύτερες και πιο συχνές.
Η υποασφάλιση αφήνει εκτεθειμένους τους πολίτες
Η αυξημένη συχνότητα και το μέγεθος των φυσικών καταστροφών, σε συνδυασμό με την παγκόσμια οικονομική αβεβαιότητα, την αύξηση του πληθωρισμού και τις πολιτικές αναταράξεις σε διάφορα σημεία της υφηλίου, αυξάνει το κόστος της ασφάλισης. Τον τελευταίο χρόνο, οι συνθήκες αυτές έχουν προκαλέσει επίσης και μια «σκλήρυνση» στη στάση των αντασφαλιστών, κάτι το οποίο δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο τις συνθήκες για τις ασφαλιστικές εταιρείες.
Η κυβερνοασφάλιση στην Ευρώπη αποτελεί ίσως τον πιο ανερχόμενο ασφαλιστικό κλάδο.
Η αναμενόμενη αύξηση στις φυσικές καταστροφές πρέπει να αποτελέσει παράγοντα ευαισθητοποίησης για αυξημένο επίπεδο ασφάλισης, τόσο ατομικά όσο και σε επιχειρηματικό επίπεδο. Στην Κύπρο δεν παρατηρήθηκε τουλάχιστον μέχρι στιγμής κάποια αξιοσημείωτη αύξηση στην ασφάλιση, με το πρόβλημα της υποασφάλισης να παραμένει ψηλό. Με βάση στοιχεία του OECD για το 2020 ο μέσος όρος ασφαλίστρων στην Κύπρο ήταν κοντά στο 50% του μέσου όρου της Ευρώπης με το ποσοστό αυτό να μην έχει αυξηθεί ιδιαίτερα. Η υποασφάλιση αφήνει εκτεθειμένους τους πολίτες στα έντονα καιρικά φαινόμενα αφού οι ζημιές που τυχόν προκληθούν θα επιβαρύνουν τους ίδιους, σε μια περίοδο που το κόστος αποκατάστασης είναι ιδιαίτερα ψηλό λόγω του πληθωρισμού.
Η υποασφάλιση δεν αφορά μόνο τον κλάδο περιουσίας αλλά το σύνολο της ασφάλισης, συμπεριλαμβανομένου και του κλάδου συντάξεων. Με βάση έρευνα της Insurance Europe, το 38% των ευρωπαίων πολιτών δεν αποταμιεύει για τη σύνταξη του και θα βασίζεται αποκλειστικά στην κοινωνική σύνταξη του κράτους, η οποία αποδεδειγμένα δεν επαρκεί για μια αξιοπρεπή διαβίωση. Οι κοινωνικές επιπτώσεις αυτού του ψηλού ποσοστού είναι μεγάλες: ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού θα ζει σε συνθήκες φτώχιας, ενώ η χαμηλή κατανάλωση και η ανάγκη για κυβερνητική αρωγή θα επηρεάσουν την οικονομία των χωρών. Τα επαγγελματικά συνταξιοδοτικά σχέδια που προσφέρονται από τις ασφαλιστικές εταιρείες μέλη του ΣΑΕΚ, αποτελούν μια εξαιρετική λύση για αποταμίευση και τα τελευταία χρόνια σημειώνουν μια αξιοσημείωτη πρόοδο.
Οι ψηφιακοί κίνδυνοι παραμονεύουν
Η αυξανόμενη εξάρτησή μας στη ψηφιακή τεχνολογία δημιουργεί μεγάλους όγκους δεδομένων τα οποία είναι απαραίτητα για τη λειτουργία των υπολογιστών. Η συλλογή και αποθήκευση πληροφοριών δημιουργεί σημαντικούς κινδύνους, αφού η απώλεια δεδομένων που αφορούν προσωπικά στοιχεία των ανθρώπων παραβιάζει τα δικαιώματά τους και τους εκθέτει σε μεγάλους κινδύνους.
Η προστασία των δεδομένων αποτελεί μονόδρομο, καθώς οι συνέπειες μπορεί να είναι καταστροφικές για τους οργανισμούς που είχαν την ευθύνη για την προστασία τους. Η απώλεια ή αλλοίωση πληροφοριών μπορεί να οδηγήσει πολύ σύντομα ένα οργανισμό σε χρεωκοπία αφού θα υποχρεωθεί να τερματίσει τη λειτουργία του λόγω αδυναμίας εξυπηρέτησης των πελατών του. Ακόμη πιο δύσκολη μπορεί να είναι η περίπτωση διαρροής εμπιστευτικών πληροφοριών καθώς ένας οργανισμός κινδυνεύει όχι μόνο να χάσει τους πελάτες του, αλλά να δεχθεί αγωγές για αποζημιώσεις.
Όσα μέτρα προστασίας και εάν εφαρμοστούν, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί την πλήρη προστασία των δεδομένων από την απώλεια, αλλοίωση ή διαρροή. Ένας πρώην διευθυντής του FBI δήλωσε πολύ εύστοχα ότι υπάρχουν δύο ειδών εταιρείες: αυτές που δέχθηκαν κυβερνοεπίθεση και αυτές που θα δεχθούν. Αυτός που καλείται να καλύψει το κενό είναι η ασφαλιστική βιομηχανία η οποία προσφέρει προϊόντα κυβερνοασφάλισης τα οποία μπορούν να παρέχουν κάλυψη σε όλες αυτές τις περιπτώσεις. Παρόλο που στην Κύπρο η αύξηση στον κλάδο είναι ακόμη μικρή, η κυβερνοασφάλιση στην Ευρώπη αποτελεί ίσως τον πιο ανερχόμενο ασφαλιστικό κλάδο. Εκτιμώ ότι η Κύπρος δεν θα αργήσει να ακολουθήσει τα ευρωπαϊκά βήματα. Ήδη οι ασφαλιστικές εταιρείες στην Κύπρο έχουν δημιουργήσει εξειδικευμένα προϊόντα που παρέχουν τις απαραίτητες καλύψεις για να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις σε τυχόν απώλεια δεδομένων.
Η ασφαλιστική βιομηχανία είναι υποχρεωμένη να παραμένει πάντα ένα βήμα μπροστά, προσβλέποντας στις μελλοντικές εξελίξεις και στη δημιουργία προϊόντων που θα παρέχουν προστασία στους πελάτες τους στις επερχόμενες εξελίξεις. Οι προκλήσεις παραμένουν πολυεπίπεδες και μεγάλες. Τα κριτήρια ESG για βιώσιμη ανάπτυξη, η προστασία ενός θερμαινόμενου πλανήτη, η εξυπηρέτηση των αυριανών πελατών, αποτέλεσαν μεταξύ άλλων μερικά από τα θέματα με τα οποία καταπιάστηκε το 13ο Διεθνές Συνέδριο της Insurance Europe που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι αρχές Ιουνίου, το οποίο πολύ εύστοχα είχε τον τίτλο «Προστατεύοντας το αύριο».
Η Insurance Europe είναι η ομοσπονδία των Συνδέσμων Ασφαλιστικών Εταιρειών των Ευρωπαϊκών Χωρών. Η Κύπρος συμμετέχει στην εκτελεστική επιτροπή της Insurance Europe με τον Γενικό Διευθυντή του ΣΑΕΚ και βρίσκεται κοντά στα κέντρα αποφάσεων.
*Ο Ανδρέας Αθανασιάδης είναι Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου (ΣΑΕΚ).