Η Κύπρος το χρειάζεται, το αξίζει, το μπορεί. … Και το απέδειξε! Χρειάζεται τώρα να το επαναλάβει, να το θεμελιώσει και να το αναπτύξει ως πολιτικό και νομικό πολιτισμό, κοινωνική επιταγή και αειφόρο προοπτική ως ένα αξιόπιστο και αξιοσέβαστο μέλος της διεθνούς κοινότητας.
Για «να κάνουμε την Κύπρο ξανά τον φιλόξενο τόπο των ονείρων μας» θέλει αλλαγή πλεύσης. Χρειάζεται όραμα, πολιτική βούληση και στοχοπροσήλωση, συνοχή και ευημερία στο εσωτερικό, και θετική και δημιουργική αλληλέγγυα παρουσία στο εξωτερικό. Αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της θετικής ημερήσιας διάταξης είναι η εμπέδωση του κράτους δικαίου, της δημοκρατίας και των θεμελιωδών ελευθεριών και σαφώς η πάταξη του πλέον ύπουλου εχθρού της δημοκρατίας και των πολιτών: αυτού της διαφθοράς. Ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ανδρέας Μαυρογιάννης απευθύνεται στις/στους πολίτες με αξιώσεις. Το Κύπρος μπορείς δεν είναι σύνθημα. Είναι φιλοσοφία κατάθεσης ψυχής και ανάληψη υπερηφάνειας. Η επίλυση του Κυπριακού, το κράτος δικαίου, η αειφόρος οικονομία, η κοινωνική συνοχή, η πάταξη της διαφθοράς, βρίσκονται ψηλά στην πολιτική ημερήσια διάταξη. Το ταλέντο να βγάζει η Κύπρος τον καλύτερό της εαυτό, όπως το ξανάκανε, θα συμβάλει τα μέγιστα στη πάταξη της διαφθοράς.
Το αίσθημα του ανήκειν σ’ ένα σύγχρονο κράτος, σ’ ένα κράτος δικαίου, σε μια συμπεριληπτική δημοκρατία, σ’ ένα διεθνώς αξιόπιστο εταίρο σε όλα τα επίπεδα δημιουργεί θετική δυναμική. Το 2012, με, την κατά κοινή ομολογία, εξαιρετικά επιτυχή Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Κύπρος πέτυχε ένα άθλο. Πέτυχε, ενάντια σε όλα τα προγνωστικά, ιδιαίτερα υπό τις περιστάσεις που ανέλαβε την ηγεσία του Συμβουλίου της Ε.Ε. Πέτυχε, γιατί έβγαλε τον καλύτερο της εαυτό. Τον καλύτερο εαυτό από όλες/όλους. Πέτυχε γιατί εμπιστεύτηκε τις/τους πολίτες και λειτουργούς της. Πέτυχε γιατί δημιούργησε προοπτική επιτυχίας με στοχοπροσήλωση στο διακύβευμα της συλλογικής επιτυχίας.
Τα εύσημα ανήκουν σε όλες/όλους. Ωστόσο, η πίστη, η τέχνη και η αποφασιστικότητα για να ξεδιπλώσει η Κύπρος το ταλέντο της να βγάλει τον καλύτερό της εαυτό πιστώνεται αδιαμφισβήτητα στον Ανδρέα Μαυρογιάννη, ο οποίος ανέλαβε την ευθύνη της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. και ηγήθηκε της προσπάθειας αυτής με άρτια διακυβέρνηση τόσο σε θεσμικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Η επιτυχής διαπραγμάτευση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου της Ε.Ε. συνιστά ένα απτό παράδειγμα.
Όσο μεγάλες και να είναι οι επιτυχίες, παραμένουν πρόσκαιρες αν δεν εδράζονται στην αειφορεία ή/και υπονομεύονται από τη διαφθορά. Η διολίσθηση της Κύπρου από τη 29η/180 το 2012 στη 52η/180 θέση το 2021 στον Δείκτη Πρόσληψης της Διαφθοράς της Διεθνούς Διαφάνειας και ο διεθνής διασυρμός της, π.χ. χρυσά διαβατήρια, είναι ανησυχητική και υπονομεύει το μέλλον. Συνεπώς, η αλλαγή πορείας δεν είναι μόνο επιτακτική αλλά και επιβεβλημένη, καθώς όπου όμως υπάρχει διαφθορά, η δημοκρατία είναι ελλειμματική.
Η διαφθορά φαντάζει ως ένα κοινωνικά και πολιτικά αναπόδραστο φαινόμενο. Ωστόσο, δεν είναι. Βλάπτει σοβαρά τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ισότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη, εμποδίζει την οικονομική ανάπτυξη, θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα των δημοκρατικών θεσμών και των ηθικών θεμελίων της κοινωνίας.
Η πρόληψη, η πάταξη και η δίωξη της διαφθοράς είναι ψηλά στις προτεραιότητες του Ανδρέα Μαυρογιάννη και μέρος του προγράμματος των 100 πρώτων ημερών διακυβέρνησης. Οι προτάσεις για διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων του γενικού εισαγγελέα σε νομικό σύμβουλο του κράτους και δημόσιο κατήγορο, η εισαγωγή θεσμού εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, η ενίσχυση της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς, η δημοσιοποίηση των πορισμάτων ερευνητικών επιτροπών και ποινικών ερευνών είναι μόνο η αρχή.
Οι αλλαγές θέλουν τόλμη και αρετή, ακεραιότητα και εντιμότητα, χαρακτηριστικά που είναι συμφυή στον Ανδρέα Μαυρογιάννη και τα οποία απέδειξε μέσα από την μακρά ενασχόλησή του με τα κοινά. Από όπου έχει υπηρετήσει, η Κύπρος έπαιρνε θετικό πρόσημο. Ο προγραμματισμός προϋπολογισμών πέραν του ενός τρισεκατομμυρίου και η εκτέλεση προϋπολογισμών ως Επικεφαλής από διάφορες θέσεις ευθύνης που είχε ομιλούν αφ’ εαυτών και συνιστούν εχέγγυα της ακεραιότητάς του και δείγματα πολιτικής γραφής.
Η προσήλωσή του στα έργα και όχι στα λόγια, η ήπια ηγετική δύναμη την οποία φέρει με ταπεινότητα, η ακεραιότητα χαρακτήρα, η αυθεντικότητα και η βαθιά καλλιέργειά του του επιτρέπουν να αναδείξει το ταλέντο να βγάζει η Κύπρος τον καλύτερό της εαυτό. Κύπρος μπορείς.
Η δρ Καλλιόπη Αγαπίου Ιωσηφίδου, ακαδημαϊκός, Πανεπιστήμιο Κύπρου, είναι μέλος της Ομάδας Υποστήριξης του υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας Ανδρέα Μαυρογιάννη.