ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η τουρκική επιθετικότητα

Του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΣΚΑΡΒΕΛΗ

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ο τελευταίος χάρτης του κ. Μπαχτσελί, που θέλει τουρκική ακόμη και την Κρήτη, δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι στη γείτονα όλος ο πολιτικός κόσμος εμβολιάζει τον τουρκικό λαό με μίσος κατά της Ελλάδος και επιθετική-κατακτητική διάθεση κατά της χώρας μας. Βέβαια αυτές είναι γελοιότητες και ασφαλώς ο κ. Ερντογάν αντιλαμβάνεται ότι, με κάτι τέτοια, ολισθαίνει προς τη γελοιότητα όλο το φαντασιακό της «Γαλάζιας Πατρίδας», αλλά τι να κάνει, αφού είναι δέσμιος της ψήφου των γκρίζων λύκων.

Ολα τα κράτη και έθνη έχουν μεγαλοϊδεατισμούς, νοσταλγίες παρελθόντων κλεών και ανάλογους οραματισμούς, που όμως δεν εντάσσονται στην επίσημη εξωτερική πολιτική τους, ούτε και εμφανίζονται στις διεθνείς σχέσεις τους. Λίγες ημέρες πριν από τον κ. Μπαχτσελί, ο κ. Τσαβούσογλου αναφέρθηκε σε μια «μεγαλύτερη Τουρκία», διότι η σημερινή δεν μπορεί να παραμείνει «εγκλωβισμένη στα τωρινά σύνορα». Αυτή η επιθετικότητα δεν έχει το φαιδρό στοιχείο του κ. Μπαχτσελί, διότι προέρχεται από τον υπουργό Εξωτερικών, από το δεξί χέρι του κ. Ερντογάν, το φερέφωνό του. Είναι επίσημη πολιτική, που μας θυμίζει τον «ζωτικό χώρο» του Χίτλερ (lembensraum), τον οποίο είχε ανάγκη η περιούσια φυλή των Αρίων για να τραφεί και να μεγαλουργήσει.

Για να δικαιολογηθεί αυτή η επιθετικότητα, καίτοι η Τουρκία δεν απειλείται από κανένα, η ηγεσία της συχνά-πυκνά επικαλείται απειλές κατά της χώρας και λόγους ασφάλειάς της. Αυτό μας θυμίζει τον κ. Πούτιν, ο οποίος επετέθη κατά της Ουκρανίας για «λόγους ασφαλείας» της χώρας του. Ετσι παρερμηνεύουν την αμυντική θωράκιση των νησιών μας, την οποία σημειωτέον αυτοί επέβαλαν, μετά την απόβασή τους στην Κύπρο και την εν συνεχεία επιθετική τους επί δεκαετίες διάθεση και συμπεριφορά και δεν κρύβουν ότι, αν δεν αποστρατιωτικοποιηθούν τα νησιά, θα ενεργήσουν καταλλήλως. Ουδέποτε αναφέρονται στο άρθρον 51 του Χάρτου του ΟΗΕ, ο οποίος την αυτοάμυνα του απειλουμένου αποκαλεί «φυσικόν δικαίωμα», δικαίωμα που δεν απορρέει από το Διεθνές Δίκαιον ή από διακρατικές και διεθνείς συμφωνίες. Επικαλούνται επιθετικότητα στην αυτοάμυνά μας, όπως και στο όριο των 10 ν.μ. εναέριου χώρου μας, κάνοντας ότι αγνοούν το Νέο Δίκαιο της Θάλασσας που έχει επεκτείνει σε 12 ν.μ. τα χωρικά ύδατα, καθιστώντας το θέμα αυτό ανύπαρκτο.

Η Τουρκία είναι το κράτος που παρερμηνεύει Διεθνές Δίκαιο και Συνθήκες, αδιαφορεί για τη νομιμότητα, καταπατεί αποφάσεις του ΟΗΕ, ενοχλεί γείτονες, εισβάλλει σε ξένη κράτη. Νομίζω τα αίτια αυτού του φαινομένου είναι βαθιά, είναι αίτια ιστορίας και πολιτικής και πολιτισμικής κουλτούρας.

Ηδη έχουν εμφανισθεί τα πρώτα ερωτήματα, όσον αφορά την απομάκρυνσή της από το ΝΑΤΟ, διότι δεν συνάδει η συμπεριφορά της προς τον ρόλο της ως μέλους και συμμάχου χώρας. Μετά τη διάλυση του Συμφώνου της Βαρσοβίας και της ΕΣΣΔ, ο γεωγραφικός χώρος της, που ήταν αναγκαίος για τη στρατηγική του «containment» (ανάσχεση, περίσφιγξη) την οποία υλοποιούσαν το ΝΑΤΟ, το CENTO και το SEATO (από Νορβηγίας μέχρι Νοτιοανατολικής Ασίας) κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, έχει χάσει την αξία του. Οπως την έχει χάσει και ως χώρος προσκείμενος στην ταραγμένη Μέση Ανατολή, αφού ουδέν το θετικό έχει προσφέρει μέχρι τούδε και μάλλον το αντίθετο έχει συμβεί, αφού εβοήθησε το ISIS (Ισλαμικό Κράτος), όπως και τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, θεωρεί εχθρικούς τους Κούρδους και έχει εισβάλει στη Συρία. Μία επανεκτίμηση του τουρκικού χώρου θα έφερνε στην επιφάνεια ουκ ολίγα αρνητικά στοιχεία ως προς την τωρινή αξία του, με συνυπολογισμό όχι μόνο του γεωγραφικού στοιχείου, αλλά και του πολιτικού και πολιτισμικού.

Τέλος, εκτιμούμε ότι η επιθετικότητα της γείτονος συνεχώς θα εντείνεται και έχει φθάσει η ώρα, η χώρα μας να θέσει θέμα ερμηνείας και επαναδιατύπωσης του άρθρου 5 του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, διότι αυτό ως έχει, δεν προβλέπει την περίπτωση επίθεσης κατά μέλους, από άλλο νατοϊκό μέλος. Πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο από τώρα, διότι όταν θα συμβεί η επίθεση, η όποια συζήτηση πάνω στο θέμα αυτό θα είναι περιττή, αφού θα μιλούν τα πυροβόλα.

Επανερχόμενος στον κ. Μπαχτσελί, συμφωνώ με τον κ. Τσιντσίνη, ότι «η τουρκική γραφικότητα δεν είναι πια ακίνδυνη» («Κ», 12/7/2022, στήλη «Μάσκες»).

 

Ο στρατηγος ε.α. Δημητριος Σκαρβελης είναι επιτιμος αρχηγος ΓΕΕΘΑ, ακαδημαικος.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση

X