Της Μαρίνας Οικονομίδου
Στο επίσημο δείπνο της Συνόδου Κορυφής θα συζητηθεί η Τουρκία και η κατάσταση που επικρατεί στην Ανατολική Μεσογείου, με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ να σημειώνει ότι όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι «για να υπερασπιστούμε τα νόμιμα συμφέροντα της ΕΕ και των κρατών μελών της».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σημείωσε βεβαίως πως στόχος του στη Σύνοδο των Αρχηγών είναι η διάσωση του κύρους και της αξιοπρέπειας της Ε.Ε, ξεκαθάρισε όμως πως οι κυρώσεις δεν θα είναι αυτοσκοπός. Το ποια θα είναι η κατάληξη της Συνόδου είναι κάτι που παραμένει ακόμη ρευστό. Ήδη κράτη μέλη έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους με την θέση της Κύπρου περί διασύνδεσης των κυρώσεων στην Λευκορωσία μαζί με τις κυρώσεις στην Τουρκία. Ενδεικτική η στάση του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου της Γερμανίας, ο οποίος σε δηλώσεις του κατά την διάρκεια συνέντευξης του στο CNN ανέφερε πως η Κύπρος προσπαθεί να εκβιάσει τα υπόλοιπα κράτη μέλη. «Κρατάει ομήρους τους γενναίους πολίτες της Λευκορωσίας, προσπαθώντας να εκβιάσει τα άλλα 26 Κράτη-Μέλη της Ε.Ε.» «Αυτό είναι ανυπόφορο και απαράδεκτο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ρέτγκεν.
Υπάρχουν ωστόσο διαβουλεύσεις για εκτόνωση της κρίσης που δημιουργείται και επικεντρώνονται σε τέσσερα.
1. Να γίνουν παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για διευθέτηση του ζητήματος ούτως ώστε η επιβολή κυρώσεων στην Λευκορωσία να προχωρήσει κανονικά ικανοποιώντας παράλληλα και αιτήματα της Λευκωσίας. Αυτή είναι η τελευταία φόρμουλα που συζητείται και θεωρείται πολύ πιθανή. Θα ψηφιστούν δηλαδή την Παρασκευή κυρώσεις εναντίον της Λευκορωσίας και θα παραπεμφθεί το ενδεχόμενο κυρώσεων στην Τουρκία την 12η Οκτωβρίου στο συμβούλιο εξωτερικών υποθέσεων. Στο μεσοδιάστημα πολύ πιθανή είναι μία αυστηρή δήλωση της Ε.Ε προς την Τουρκία να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες. Υπενθυμίζεται πως την 12η Οκτωβρίου λήγει η NAVTEX με την οποία είχε δεσμευτεί ο χώρος που έκανε παράνομες εργασίες το Γιαβουζ. Αν δηλαδή η Τουρκία δεν ανανεώσει τη NAVTEX θα μεταφραστεί ως κίνηση αποκλιμάκωσης. Με αυτό τον τρόπο θεωρείται πως δεν θα χρειαστεί να υιοθετηθούν κυρώσεις εναντίον της και θα ανοίξει τον δρόμο των διαπραγματεύσεων. Δεν αποκλείεται σε αυτή την φόρμουλα να συμπεριληφθεί και η αποχώρηση του Μπαρμπαρός του οποίου επίσης μέσα σε εκείνο το διάστημα λήγει η NAVTEX. Η «Κ» είχε αποκαλύψει πως στον διάλογο Αναστασιάδη Μέρκελ, είχε γίνει μία συζήτηση για αποχώρηση του Γιαβουζ ως μέτρο εκτόνωσης της κρίσης.
2. Να οδηγηθεί σε αδιέξοδο η κατάσταση και να μην επιβληθούν κυρώσεις ούτε στη Λευκορωσία με την Κύπρο να θέτει βέτο.
3. Να ικανοποιηθεί το αίτημα της Κύπρου για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για τις προκλήσεις της στην κυπριακή ΑΟΖ.
4. Να εφαρμοστεί η θέση Ελλάδας να ετοιμαστεί λίστα κυρώσεων και να ενεργοποιηθεί, αν η Τουρκία αρχίσει εκ νέου τις παράνομες δραστηριότητές της.