ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μία σύνοδος, σε γόρδιο δεσμό

Εν εξελίξει η γερμανική πρωτοβουλία για αποτροπή του «βέτο» ενώ έρχεται απρόοπτα ο Νίκος Δένδιας

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις πραγματοποιούνται από την περασμένη Δευτέρα στη Λευκωσία και στις Βρυξέλλες για να αποτραπεί ένα ενδεχόμενο ναυαγίου στη Σύνοδο Κορυφής των 27, που θα πραγματοποιηθεί την 1η και 2α Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες. Η Κύπρος έχει ξεκαθαρίσει πως οι κυρώσεις εναντίον της Λευκορωσίας θα πρέπει να συνδεθούν με κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, δεδομένων και των προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ. Μία θέση που δεν έτυχε της στήριξης των υπόλοιπων κρατών μελών στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, με το θέμα να παραπέμπεται στη σύνοδο των αρχηγών κρατών μελών. Σε αυτό το πλαίσιο, έχουν ξεκινήσει και οι συζητήσεις με τη Λευκωσία. Ενδεικτικό ότι η «Κ» είχε αποκαλύψει την περασμένη Κυριακή ότι υπάρχει γερμανική πρωτοβουλία για αποκλιμάκωση της έντασης. Όπως είχε καταγραφεί, το Βερολίνο επανέλαβε τη διαφωνία του με την πολιτική των κυρώσεων, καθώς όπως ανέφεραν οι Γερμανοί αρμόδιοι στη Λευκωσία, οι κυρώσεις είναι αναποτελεσματικές και το μόνο που καταφέρνουν είναι να εντείνουν την τουρκική προκλητικότητα. Ως γνωστόν, η Γερμανία θέλει να απομακρύνει ένα σενάριο τιμωρητικής μεθόδου έναντι της Τουρκίας. Αφενός γιατί δεν πιστεύει στο θέμα κυρώσεων και αφετέρου γιατί θεωρεί την χώρα σημαντικό εταίρο την οποία δεν θέλει να δυσαρεστήσει σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία.

Σε αυτό το πλαίσιο, κινούνται κι άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα η Γαλλία, ασχέτως των προηγούμενων δηλώσεών της. Καθόλου τυχαία η δήλωση Μπον, η οποία ήταν σε πλήρη συνεννόηση με το Βερολίνο. Κυβερνητικές πηγές που κλήθηκαν από την «Κ» να σχολιάσουν σε ποιο στάδιο βρίσκεται η γερμανική πρωτοβουλία, αν έχει υπάρξει τελική διευθέτηση, ανέφεραν πως όλα είναι ρευστά. Διπλωματικοί κύκλοι αναφέρουν στην «Κ» πως η Λευκωσία δεν φαίνεται να κερδίζει επί του παρόντος κατανόηση σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις. Ήδη στο υπουργείο Εξωτερικών έγιναν διαβουλεύσεις σε τεχνοκρατικό επίπεδο για το πώς θα τύχει χειρισμού το όλο θέμα των κυρώσεων.

Οι δυσκολίες…

Στο Προεδρικό αντιλαμβάνονται την δυσκολία του όλου εγχειρήματος και εξηγούν ότι οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός. Αυτοσκοπός, όπως λέγεται, είναι να λυθεί το Κυπριακό, αλλά πρώτα πρέπει να καμφθεί η τουρκική προκλητικότητα. Οι ίδιοι κύκλοι ξεκαθαρίζουν πάντως πως ο Πρόεδρος δεν πρόκειται να αναδιπλωθεί και να εγκρίνει κυρώσεις στη Λευκορωσία χωρίς τη συμπερίληψη της Τουρκίας. Σημειώνουν ωστόσο πως αν διευθετηθεί η αποχώρηση του Γιαβούζ και του Μπαρμπαρός τότε αυτό θα αποτελέσει σημαντική εξέλιξη.

Επίσκεψη μετά τον Πομπέο

Ενδιαφέρον πάντως προκάλεσε η είδηση της επίσκεψης του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στη Λευκωσία σήμερα το πρωί. Η επίσκεψη αποτελεί προπαρασκευή ενόψει της Συνόδου και συντονισμό των δύο χωρών. Και στην Αθήνα πάντως αντιλαμβάνονται πως η εικόνα που έχει περάσει –δικαίως ή αδίκωςδιαφοροποίησης των δύο χωρών, δεν είναι και ό,τι καλύτερο. Αυτό που φαίνεται να ανησυχεί την ελληνική κυβέρνηση, είναι το ενδεχόμενο όλη αυτή η συζήτηση περί κυρώσεων να αυξήσει την ένταση και να πλήξει τον ελληνοτουρκικό διάλογο. Σημειώνεται πως η κάθοδος του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών ακολουθεί τη συνάντηση με Πομπέο στην Αθήνα. Δεν αποκλείεται συνεπώς να μεταφέρει παράλληλα και κάποιο μήνυμα για τα αιτήματα των ΗΠΑ.

Έντυπη Έκδοση 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση