ΚΥΠΕ
Την αρωγή και συμπαράστασή του σε όλες τις προσπάθειες που καταβάλλει για τη ναυτιλία, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, στον νεοδιορισθέντα Γενικό Γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου, Θωμά Καζάκο, κατά τη συνάντησή τους το πρωί της Πέμπτης στο Προεδρικό Μέγαρο, σύμφωνα με τον Διευθυντή του Γραφείου Τύπου του Προέδρου, Βίκτωρα Παπαδόπουλο.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα είναι παρών στην τελετή ανάληψης των καθηκόντων του κ. Καζάκου τον Ιούνιο, στην Αθήνα, ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση.
Ο κ. Καζάκος σημείωσε ότι ο συγκεκριμένος κλάδος στη χώρα είναι μια βιομηχανία με πολύ αξιόπιστη εικόνα στο εξωτερικό και ότι αυτή η θέση θα βοηθήσει περισσότερο στη διεθνοποίηση των υποδομών στην ναυτιλία που υπάρχουν στην Κύπρο.
Μετά τη συνάντηση, ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου, ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «είχε την ευκαιρία μαζί με τον κ. Καζάκο να ανταλλάξουν απόψεις για τη ναυτιλία, αλλά πάνω από όλα είχε την ευκαιρία δια ζώσης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να συγχαρεί τον κ. Καζάκο εκ μέρους και ολόκληρης της πολιτείας για την εκλογή του στο αξίωμα του ΓΓ του Διεθνούς Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου».
«Είναι μια πολύ τιμητική εκλογή για την πατρίδα μας, για την Κύπρο μας, είναι το επιστέγασμα μιας πολυετούς, 30ετούς προσφοράς του κ. Καζάκου στα ναυτιλιακά δρώμενα της χώρας μας και η εκλογή του αποτελεί μεγάλη τιμή για τη χώρα μας», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης «ευχήθηκε κάθε επιτυχία στο έργο του κ. Καζάκου και διαβεβαίωσε ότι θα είναι δίπλα του αρωγός και συμπαραστάτης σε όλες τις προσπάθειες που καταβάλλει για τη ναυτιλία».
«Η ναυτιλία για τη χώρα μας είναι πάρα πολύ σημαντική για την οικονομία μας, είμαστε μια πρωτοπόρα χώρα σε αυτό τον τομέα με σημαντικά επιτεύγματα», είπε ακόμη ο κ. Παπαδόπουλος, σημειώνοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα είναι στην τελετή ανάληψης των καθηκόντων του κ. Καζάκου τον Ιούνιο, στην Αθήνα, «σε μια πολύ σημαντική στιγμή για την πατρίδα μας».
Στις δικές του δηλώσεις, ο κ. Καζάκος, είπε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης παρουσίασε «ακροθιγώς τις κύριες δραστηριότητες του διεθνούς αυτού Ναυτιλιακού Οργανισμού στον Πρόεδρο, τον οποίο ευχαριστώ δημόσια για την ευκαιρία και τη φιλοξενία, καθώς και την παραγωγική συζήτηση που είχαμε».
Ως γνωστόν, συνέχισε, η διεθνής ναυτιλία διάγει μια περίοδο μεγάλων αλλαγών, όπως είναι η πράσινη μετάβαση και η απανθρακοποίηση και σωρεία προκλήσεων από εξωγενείς παράγοντες. «Είναι λοιπόν επάναγκες η υφιστάμενη συνεργασία μεταξύ της ναυτιλιακής βιομηχανίας, ρυθμιστικών αρχών, κυβερνήσεων και φυσικά των ναυτικών μας, να συνεχίσει και να ενισχυθεί τόσο ώστε να εντοπιστούν βιώσιμες λύσεις για τη διατήρηση αυτού του τόσο παραγωγικού και σημαντικού τομέα της παγκόσμιας οικονομίας όπως η ναυτιλία», είπε, σημειώνοντας ότι είναι γνωστό ότι 90% του παγκόσμιου εμπορίου μεταφέρεται δια θαλάσσης.
«Η Κύπρος σαν νησιωτικό κράτος έχει μια ακμάζουσα ναυτιλιακή βιομηχανία και μακρά ιστορία στη ναυτιλία και, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος, κατανοεί πλήρως τόσο τις προκλήσεις αλλά και τις ευκαιρίες που προσφέρει μια ακμάζουσα ναυτιλιακή βιομηχανία», δήλωσε ο κ. Καζάκος.
«Θεωρώ ότι η συνεργασία που είχα υπό την παρούσα μου ιδιότητα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως Γενικός Διευθυντής του Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου της Κύπρου, θα συνεχιστεί και θα ενισχυθεί και με την ανάληψη των καθηκόντων μου ως Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου», πρόσθεσε.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο κ. Καζάκος είπε ότι θεωρεί ότι η ανάληψη της θέσης αυτής από τον πρώτο Κύπριο Γενικό Γραμματέα «μεταφέρει ένα ξεκάθαρο μήνυμα» της υποδομής που υπάρχει στην Κύπρο και θα δοθεί ευκαιρία στην κυπριακή ναυτιλία να συνεισφέρει περισσότερο στη διεθνή ναυτιλία. «Και εδώ είναι και η σημαντικότητα του κλάδου μας γιατί είναι μια βιομηχανία με πολύ αξιόπιστη εικόνα στο εξωτερικό, άρα αυτή η θέση θα βοηθήσει περισσότερο στη διεθνοποίηση, αν θέλετε τις υποδομές που υπάρχει στην Κύπρο στη ναυτιλία», είπε τέλος.