ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εν αναμονή διπλωματικών πρωτοβουλιών για εκτόνωση της κρίσης

Η Γερμανική καγκελαρία εξακολουθεί ενεργά να έχει επαφές με όλους τους πρωταγωνιστές με στόχο ακριβώς τον απευθείας διάλογο Αθήνας - Άγκυρας

Kathimerini.gr

Με το Βερολίνο να κλιμακώνει τις τελευταίες ώρες, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της «Κ», τις παρασκηνιακές προσπάθειές του για αποκλιμάκωση της έντασης στην προοπτική έναρξης διαλόγου ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, κάτι το οποίο ζητούν ολοένα και περισσότεροι πρωταγωνιστές της διεθνούς σκηνής, και την Αθήνα να ζητεί έκτακτη σύγκληση του συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της Ένωσης, η διεθνής διπλωματία επιχειρεί να λειτουργήσει ως ανάχωμα στη συνεχιζόμενη και κλιμακούμενη με δηλώσεις και ενέργειες επί του πεδίου τουρκική προκλητικότητα.

Όσον αφορά τη Γερμανία, πηγές από το Βερολίνο αναφέρουν ότι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη πρωτοβουλία για αποκλιμάκωση της έντασης, με την καγκελαρία να εξακολουθεί ενεργά να έχει επαφές με όλους τους πρωταγωνιστές με στόχο ακριβώς τον απευθείας διάλογο Αθήνας - Άγκυρας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, μάλιστα, μιλώντας στην «Κ» και υπενθυμίζοντας σχετική δήλωσή του κατά τη διάρκεια επίσημης ενημέρωσης τη Δευτέρα, σημειώνει: «Ανησυχούμε αναφορικά με την τελευταία κορύφωση της έντασης και καλούμε αμφότερες τις πλευρές να μπουν σε απευθείας διάλογο με αντικείμενο τα θέματα που αντιμετωπίζουν αναφορικά με το δίκαιο της θάλασσας».

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας Ν. Δένδιας, ύστερα από σύσκεψη με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου, δήλωσε πως ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του συμβουλίου των ΥΠΕΞ, με θέμα τη διευρυνόμενη τουρκική προκλητικότητα και παραβατικότητα. «Το αίτημα διατυπώνεται σε συγκυρία κατά την οποία υφίσταται σαφής τουρκική απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην Ανατ. Μεσόγειο, στην Ελλάδα και στην Κύπρο», ανέφερε ο κ. Δένδιας.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Πίτερ Στάνο δεν απέκλεισε μια τέτοια σύγκληση, σημειώνοντας ότι για την οριστικοποίησή της θα πρέπει να υπάρξουν διαβουλεύσεις μεταξύ των κρατών-μελών. «Όταν θα υπάρξει η ανάλογη επικοινωνία μεταξύ των μερών, το ζήτημα θα εξεταστεί. Δεν μπορώ να σας πω αν θα υπάρξει απόφαση σήμερα, αλλά το συμφωνήσαμε ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά ανησυχητική και πρέπει να επιλυθεί με διάλογο, όχι με μια σειρά βημάτων που επιτείνουν την ένταση», σημείωσε και πρόσθεσε: «Προφανώς οι εξελίξεις επί του πεδίου δείχνουν ότι χρειάζεται να γίνουν πολλά ακόμα ώστε να μειωθούν οι εντάσεις και να αναστραφεί η πολύ αρνητική τάση κλιμάκωσης. Για αυτόν τον λόγο, ο ύπατος εκπρόσωπος τόνισε ότι ξεκινάει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αρχίσει ένας θετικός και παραγωγικός διάλογος και να διευκολύνει την εκ νέου δέσμευση των μερών».

Την αμερικανική υποστήριξη σε έναν διάλογο της Ελλάδας με την Τουρκία εξέφρασε χθες ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρεϊ Πάιατ, με την ευκαιρία συνάντησης την οποία είχε με τον κ. Δένδια. «Ως ζήτημα αρχής, ενθαρρύνουμε όλα τα κράτη να επιλύσουν ειρηνικά τα θέματα οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο – αποφεύγοντας τυχόν ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν περαιτέρω τη δυσπιστία», συμπλήρωσε ο κ. Πάιατ.

Σε ανάλογο μήκος κύματος και ο εκπρόσωπος του Foreign Office, απαντώντας σε ερώτηση του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, δήλωσε: «Προτρέπουμε όλους τους εταίρους μας στην Ανατ. Μεσόγειο να καταστήσουν προτεραιότητα ευκαιρίες για διάλογο και να επιδιώξουν αποκλιμάκωση», για να προσθέσει ότι το Λονδίνο έχει «πρόσφατα» μεταφέρει αυτό το μήνυμα σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη «και θα συνεχίσει να το κάνει».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση

X