Kathimerini.gr
Μπαράζ σεισμικών δονήσεων, εκ των οποίων πολλές άνω των 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, εξακολούθησε και κατά τη διάρκεια της νύχτας στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.
Σχολιάζοντας τη σεισμική δραστηριότητα, ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης επιβεβαίωσε πως «η σεισμικότητα συνεχίζει με τους ίδιους ρυθμούς, όπως τις προηγούμενες ημέρες, έντονους ρυθμούς, έχουμε αρκετά υψηλό αριθμό σεισμών με μεγέθη άνω των 4».
Ερωτηθείς για τον σεισμό 5,2 Ρίχτερ, που σημειώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης και θεωρείται ο μεγαλύτερος της έως τώρα σεισμικής ακολουθίας, ο κ. Καραστάθης τόνισε πως «δεν μεταβάλει γενικώς ουσιαστικά τη γενική εικόνα. Ακόμη, δεν είμαστε σε θέση να πούμε ότι βλέπουμε κάποιο στοιχείο που θα οδηγεί στο ότι ολοκληρώνεται σιγά σιγά η ακολουθία. Είμαστε ακόμη στη μέση του δρόμου. Δεν έχουμε δει κάποια αραίωση, κάποιο σημάδι ότι βαίνει προς αποδρομή» τόνισε ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.
Οπως είχε σημειώσει ο ίδιος νωρίτερα στον ΣΚΑΪ, «το 5,2 δεν αλλάζει τις εκτιμήσεις. Δεν είναι απαραίτητο ότι θα υπάρξει ένα μέγεθος 5 και μετά δεν πάμε πάνω από εκεί».
«Σε ύφεση δεν είναι με τίποτα η σεισμικότητα, αυτό να το ξεκαθαρίσουμε. Υπάρχει μια εξέλιξη της ακολουθίας. Είμαστε προς τη σταθεροποίηση. Δηλαδή η κλιμάκωση η οποία υπήρχε βλέπουμε ότι αρχίζει και μειώνεται. Αυτή η ένταση, αρχίζει και μειώνεται, δεν έχει σταθεροποιηθεί ακόμα. Είμαστε ένα βήμα πριν τη σταθεροποίηση» τόνισε από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Θανάσης Γκανάς, επίσης στην ΕΡΤ.
Ο ίδιος εκτίμησε πως «δεν μπορούμε να αποκλείσουμε να γίνει και με ένα 5,3 γιατί είναι μια εξέλιξη πολύ δυναμική, όπως ρέει όλη αυτή η σμηνοσειρά, η γέννηση της σεισμικότητας οφείλεται σε μια ροή ηφαιστειακών ρευστών από την καλντέρα της Σαντορίνης προς το Κολούμπο και τώρα πηγαίνει προς την Άνυδρο. Εκεί φαίνεται ότι δεν μπορεί να προχωρήσει βορειότερα, διότι υπάρχει ένας φλοιός εκεί, ο οποίος δεν έχει τάσεις υπολειπόμενες για να δώσει σεισμούς, διότι υπήρχε εκεί στην περιοχή ο μεγάλος σεισμός του 1956. Άρα έχει”αδειάσει”, οπότε έχει παραμείνει εκεί».
Ο κ. Γκανάς παραλλήλισε το φαινόμενο με «ένα φράγμα που έχει σταματήσει πλέον αυτή τη ροή και τώρα σπάει ό, τι ρήγματα βρει εκεί μέσα. Αυτά τα ρήγματα μπορεί να είναι μικρότερα ρήγματα. Δίνουν 4,5, 5,1. Αυτό θα συνεχιστεί. Θα δούμε να σταθεροποιείται, εγώ εκτιμώ ότι θα πάρει μια δυο εβδομάδες οπωσδήποτε μέχρι να σταθεροποιηθεί και κατόπιν θα αρχίσει η αποκλιμάκωση».