![](https://www.kathimerini.com.cy/assets/modules/wnp/articles/202502/547436/images/b_trump-28-scaled.jpg)
Kathimerini.gr
Ο Λευκός Οίκος προσπάθησε χθες, Τετάρτη, να «στρογγυλέψει» τις δηλώσεις που έκανε ο Ντόναλντ Τραμπ την αμέσως προηγούμενη ημέρα σχετικά με την αμερικανική παρουσία στον παλαιστινιακό θύλακο.
Ο Ντόναλντ Τραμπ «σπάνια χάνει την ευκαιρία να μιλήσει σε δημοσιογράφους», αναφέρει η Washington Post.
Του «αρέσει» να είναι πρωτοσέλιδο, όπως συμβαίνει από το απόγευμα της Τρίτης, λόγω των δηλώσεών του για αμερικανική επέμβαση στη Γάζα.
Ομως χθες, Τετάρτη, αφού υπέγραψε διάταγμα που απαγορεύει σε τρανς αθλητές τη συμμετοχή σε γυναικείες αθλητικές διοργανώσεις, πέρασε δίπλα από ομάδα δημοσιογράφων χωρίς να σταματήσει.
Αντιδράσεις από «εχθρούς» και «φίλους»
Η αμερικανική εφημερίδα αναφέρει ότι ίσως δεν είχε προβλέψει τη θύελλα αντιδράσεων που θα προκαλούσαν σε ολόκληρο τον κόσμο, ακόμη και στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών, οι ιδέες του για Γάζα.
«Κανείς δεν θέλει τη Γάζα Λάγκο», αναφέρει το Atlantic, κάνοντας λόγο για «μία απαίσια λύση σε ένα πολύ πραγματικό πρόβλημα».
«Νόμιζα ότι ψηφίσαμε πρώτα την Αμερική», ανέφερε ο γερουσιαστής του Κεντάκι Ραντ Πολ, σύμφωνα με το Fox News. «Δεν έχουμε κανέναν λόγο να σκεφτόμαστε ακόμη μία κατάληψη εδαφών που θα έθετε σε κίνδυνο τον προϋπολογισμό μας και θα έχυνε το αίμα των στρατιωτών μας», πρόσθεσε ένας από τους πιο διαβόητους αξιωματούχους του Κογκρέσου.
«Οι Ρεπουμπλικανοί έχουν επικροτήσει ομόφωνα σχεδόν καθεμία από τις αποφάσεις του Τραμπ από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του. […] Αλλά η πρότασή του να πάρει τον έλεγχο της Γάζας σηματοδότησε σπάνια στιγμή διχασμού μέσα σε ένα εν πολλοίς συσπειρωμένο κόμμα», σημειώνει η Wall Street Journal.
Οι ανακοινώσεις του την Τρίτη εξέπληξαν ακόμη και μέλη της κυβέρνησής του, σημειώνουν οι New York Times. Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο πρόεδρος εντυπωσιάστηκε από την περιγραφή του απεσταλμένου του, Στιβ Γουίτκοφ, για την κατάσταση στη Γάζα.
Αυτή η περιγραφή μπορεί να τον ώθησε στο να παρουσιάσει το σχέδιο –μία ιδέα που συζητούσε για μήνες αλλά δεν είχε μοιραστεί με την κυβέρνησή του– κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου την Τρίτη με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου.
«Πολλές ώρες μετά την ανακοίνωση, τα ανώτατα μέλη της διοίκησης δεν είχαν σαφείς απαντήσεις να δώσουν. Ο λόγος έγινε γρήγορα προφανής: Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες λεπτομέρειες» επί του σχεδίου, παρατηρούν οι Times.
Αυτό ίσως εξηγεί, σύμφωνα με την Independent, τη «στροφή 180 μοιρών» που έγινε «λιγότερο από μία ημέρα αργότερα» από την Καρολάιν Λέβιτ, εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου. Οπως διαβεβαίωσε η εκπρόσωπος, η Ουάσιγκτον δεν θα στείλει στρατιώτες εκεί, ο Αμερικανός φορολογούμενος δεν θα πληρώσει για την ανοικοδόμηση του θυλάκου και οι 2,1 εκατ. κάτοικοι της Γάζας δεν θα χρειαστεί να εγκαταλείψουν οριστικά την περιοχή.
«Ο Τραμπ είναι Τραμπ»
«Οι εξηγήσεις της Λέβιτ ελάχιστα συνέβαλαν στο να κατευνάσουν τους επικριτές», σημειώνει η Washington Post. «Η φαντασίωσή του αποτελεί την τέλεια συνταγή για ατελείωτο πόλεμο», αναφέρει το Politico, που επισημαίνει ακόμη ότι ο Ντόναλντ Τραμπ «αναφερόταν στη Γάζα λες και επρόκειτο για το Ατλάντικ Σίτι (παραθαλάσσιο τουριστικό θέρετρο στις βορειοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες)».
Η Le Temps σε ανάλυσή της κάνει λόγο για «Γάζα Λάγκο, το όνειρο του Ντόναλντ Τραμπ», σε μία αναφορά στο Mar-a-Lago, την πολυτελή κατοικία του Αμερικανού προέδρου στη Φλόριντα. «Χρονικό μιας προβλεπόμενης καταστροφής», είναι ο τίτλος της Le Soir. «Ο Τραμπ είναι Τραμπ: δοκιμάζει το όριο του διεθνούς δικαίου, χρησιμοποιεί βία για τους χειρότερους σκοπούς […]. Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι συνεπής στην αναξιοπρέπειά του», καταγγέλλει η βελγική εφημερίδα.
Ο μεγιστάνας των ακινήτων «μπορεί να είναι έξυπνος επιχειρηματίας. Είναι σίγουρο όμως ότι είναι ένας απρόβλεπτος, αδαής και επικίνδυνος πρόεδρος. Δεν θέλει να καταλάβει πώς λειτουργεί η διεθνής πολιτική», αναφέρει η Süddeutsche Zeitung.
Και ακόμα και αν το σχέδιό του δεν πραγματοποιηθεί, «θα έχει συνέπειες», αναφέρει το BBC. «Είναι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ο πιο ισχυρός άνθρωπος στον κόσμο. Δεν είναι πλέον παρουσιαστής ριάλιτι που ελπίζει να γίνει πρωτοσέλιδο. Η αναστάτωση που προκλήθηκε από τις απίθανες δηλώσεις του θα μπορούσε να απειλήσει την εύθραυστη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα», επισημαίνει το βρετανικό Μέσο.
«Οι βοηθοί του Τραμπ γνώριζαν ότι ήθελε να καταλάβει τη Γάζα, αλλά δεν είχαν κανένα σχέδιο», αναφέρει ακόμη το Politico, προσθέτοντας πως «έριξαν την ιδέα της κατοχής και της ανοικοδόμησης της Λωρίδας ως διαπραγματευτικό τέχνασμα, ενώ επιστρέφουν για βασικές λεπτομέρειες».
Εν τω μεταξύ, και οι Ευρωπαίοι ηγέτες αντέδρασαν επίσης τονίζοντας ότι οποιαδήποτε αναγκαστική μετακίνηση Παλαιστινίων θα ήταν απαράδεκτη, ωστόσο, η El País χαρακτηρίζει «χλιαρή» την απάντηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που «κρατά χαμηλό προφίλ», υπενθυμίζοντας ότι η Ε.Ε. παραμένει «προσκολλημένη στη λύση των δύο κρατών».
«Υποκρισία» και «συμπάθεια»
Πάντως, οι προτάσεις του Αμερικανού προέδρου δεν απορρίπτονται από όλους. Αρθρο της Wall Street Journal παραδέχεται ότι η ιδέα μιας Ριβιέρας της Γάζας είναι «παράλογη», ωστόσο προστίθεται πως «αναγκάζει τον κόσμο να σταματήσει να υποκρίνεται όσον αφορά τη μοίρα του παλαιστινιακού λαού».
Ο Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με την εφημερίδα, «εξέφρασε συμπάθεια για τους Παλαιστινίους και την κατάστασή τους». Είναι η κατασκευή διαμερισμάτων με θέα στη θάλασσα «κάτι υπερβολικό με δεδομένη την κατάσταση στον υπόλοιπο κόσμο;» ρωτάει το editorial.
«Πώς τόλμησε ο Ντόναλντ Τραμπ να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα για τους Παλαιστινίους!» αναφέρει άρθρο στην Daily Telegraph, το οποίο υποστηρίζει ότι η λύση των δύο κρατών είναι «καταδικασμένη σε αποτυχία εδώ και είκοσι χρόνια».
Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, από την πλευρά του, ενέκρινε τις προτάσεις του Αμερικανού προέδρου χθες, Τετάρτη, το βράδυ ζωντανά στο Fox News: «Η ιδέα να επιτραπεί στους κατοίκους της Γάζας που θέλουν να φύγουν […], είναι πολύ σωστή. Μπορούν να φύγουν και μετά να επιστρέψουν. Αλλά πρέπει να ξαναχτίσουμε τη Γάζα».
Σήμερα, Πέμπτη, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Ισραέλ Κατς, διέταξε τον στρατό του να προετοιμάσει σχέδιο «που θα επιτρέψει στους κατοίκους της Γάζας να εγκαταλείψουν τη Λωρίδα».
Ως πιθανούς προορισμούς, ο Κατς ανέφερε την Ισπανία, την Ιρλανδία, τη Νορβηγία και άλλες χώρες που εξαπολύουν «ψευδείς κατηγορίες» εναντίον του Ισραήλ για τον πόλεμο εναντίον της Χαμάς στη Γάζα, όπως σημείωσε.
Υποστήριξε παράλληλα ότι, εάν αυτές οι χώρες αρνηθούν να δεχτούν τους Παλαιστινίους, «θα αποκαλυφθεί η υποκρισία τους».
Ο Κατς πρόσθεσε ότι η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Νορβηγία, που πέρυσι αναγνώρισαν παλαιστινιακό κράτος, είναι «νομικά υποχρεωμένες να επιτρέψουν σε οποιονδήποτε κάτοικο της Γάζας να εισέλθει στα εδάφη τους».
Αμεση ήταν η αντίδραση της Ισπανίας, με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες, να απορρίπτει την πρόταση του Ισραηλινού υπουργού ότι η Ισπανία θα πρέπει να δεχτεί τους εκτοπισμένους Παλαιστινίους από τη Γάζα.
«Η γη των κατοίκων της Γάζας είναι η Γάζα, και η Γάζα πρέπει να είναι μέρος του μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους», τόνισε ο Αλμπάρες σε συνέντευξή του στον ισπανικό ραδιοφωνικό σταθμό RNE.