ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τι μαθαίνουμε για τον ύπνο από το TikTok

Το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο ορίζει τις τάσεις σε ό,τι κάνουν σήμερα οι νεαρές ηλικίες. Τι νέο έχει να προσφέρει, λοιπόν, στον τομέα της ξεκούρασης;

Kathimerini.gr

Παντελής Τσομπάνης

Κρύο και ζέστη (Lüften)

Οι Γερμανοί λένε πως ο καθαρός κρύος αέρας έχει υπνωτικές ιδιότητες. Γι’ αυτό προτείνουν να ανοίγετε το παράθυρο του δωματίου σας για πέντε λεπτά, όσο ξαπλώνετε στο κρεβάτι, το οποίο θα ζεστάνετε με το σώμα σας ή με κάτι θερμαντικό.

(+) Ο κρύος αέρας, εκτός από το ότι φέρνει πιο κοντά τον Μορφέα, προλαμβάνει και τη μούχλα και την υγρασία του κλειστού χώρου.

(-) Να έχετε τον νου σας μη σας πάρει ο ύπνος και ξυπνήστε το επόμενο πρωί με κρυολόγημα ή με διαταραχή ύπνου λόγω των πρωινών θορύβων της πόλης.

Πατούσα σε πατούσα (Cricket feet)

Πολλοί δεν το καταλαβαίνουν όταν το κάνουν, αλλά είναι πολύ συνηθισμένο το να τρίβει κανείς τα πόδια του λίγο πριν κοιμηθεί. Η επανάληψη της κίνησης ηρεμεί τον εγκέφαλο και κάνει το άτομο να νιώθει πιο άνετα λίγο πριν κλείσει τα μάτια του.

(+) Σύμφωνα με νευρολόγους, το τρίψιμο των ποδιών προκαλεί άμεση καρδιαγγειακή χαλάρωση και κατευνάζει την ορμόνη του άγχους.

(-) Αν μοιράζεστε το κρεβάτι με κάποιον/-α και τρίβετε τα πόδια σας συνέχεια, είναι πολύ πιθανόν να ενεργοποιήσετε τους νευρώνες του άλλου ατόμου με αρνητικό τρόπο.

«Λιώσιμο» στο κρεβάτι (Βed rotting)

Έχετε ρεπό ή επιστρέφετε νωρίς στο σπίτι και το μόνο που σκέφτεστε είναι να χουχουλιάσετε στο κρεβάτι; Χρήστες του TikTok φαίνεται να ενθαρρύνουν το να παραμείνετε κάτω από τα σκεπάσματά σας, να «αγκαλιάσετε» την τεμπελιά σας. Ο ύπνος που θα ακολουθήσει θα είναι (μάλλον) ο πιο γλυκός.

(+) Είναι η ενσάρκωση του ονείρου πολλών ατόμων που περιμένουν πώς και πώς να ξοδέψουν τον ελεύθερο χρόνο τους στο κρεβάτι.

(-) Ο εκτενής ύπνος και η πολύωρη παραμονή στο κρεβάτι μπορεί να αποτελέσουν δικαιολογία για αναβλητικότητα και αποφυγή αντιμετώπισης διάφορων συνθηκών. Αυτές αποτελούν καύσιμο για να προκαλέσουν επιπλοκές στην ψυχική υγεία. Ακόμα, η υπερέκθεση στην οθόνη του κινητού επηρεάζει αρνητικά το ψηφιακό wellness.

Στο κρεβάτι επ’ αόριστον (Hurkle-Durkle)

«Να ξαπλώνεις στο κρεβάτι μέχρι να χρειαστεί να σηκωθείς». Αυτή η σκωτσέζικη φιλοσοφία που παραπέμπει στις αρχές του σκανδιναβικού hygge βρήκε έδαφος στους χρήστες του TikTok, οι οποίοι παρατείνουν την παραμονή στο κρεβάτι μέχρι οι δουλειές και η ρουτίνα να «χτυπήσουν» καμπανάκι.

(+) Κατευνάζει τον φόβο του ξυπνήματος και αποτελεί έναν ένοχο πειρασμό για τους υπναράδες.

(-) Το σώμα ξέρει πότε πρέπει να ξυπνήσουμε, γι’ αυτό και μειώνει την παραγωγή μελατονίνης. Η υπερβολική κατάκλιση μπορεί να καθυστερήσει την άφιξη του φωτός του ηλίου στα μάτια και από εκεί στον εγκέφαλο. Έτσι, το άτομο μπορεί να νυστάζει παραπάνω από το σύνηθες μέσα στη μέρα του.

Η πύλη του θαύματος (Heart 7)

Στην παραδοσιακή κινεζική μέθοδο του βελονισμού υπάρχει το σημείο Heart 7 (HT-7), το οποίο αποκαλείται χαϊδευτικά Spirit Gate. Βρίσκεται στον καρπό του χεριού, δεξιά των αρτηριών. Τρίβοντας για λίγα λεπτά εκείνο το σημείο, οι μύες χαλαρώνουν και η κυκλοφορία του αίματος βελτιώνεται, καθώς η καρδιά και το άγχος μειώνονται αισθητά.

(+) Ένας ακίνδυνος τρόπος που βοηθάει τους ανθρώπους να ηρεμήσουν και να πέσουν για ύπνο.

(-) Χρειάζεται να επαναλαμβάνετε την κίνηση για δύο ή τρεις εβδομάδες. Ακόμη, είναι αμφίβολο το αποτέλεσμα, καθώς λίγοι είναι οι ειδικοί στον κινεζικό βελονισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X