Kathimerini.gr
Ο ογκολόγος Ρέιμοντ Μακ είχε μια διαίσθηση ότι ένας ηλικιωμένος ασθενής του ήταν αρκετά υγιής ώστε να αντέξει μια εξαιρετικά επιθετική θεραπεία. Μια φωτογραφία του προσώπου του επιβεβαίωσε την υπόνοιά του. Ο Μακ σάρωσε τη φωτογραφία του ασθενούς με μια εφαρμογή που αποτιμά την «ηλικία προσώπου» και η οποία έδειξε ότι η υγεία του 90χρονου άνδρα ήταν παρόμοια με ενός ανθρώπου που δεν έχει καν κλείσει τα 70.
Το τεστ για την ηλικία προσώπου είναι ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ), που έχει εκπαιδευτεί με δεκάδες χιλιάδες φωτογραφίες ασθενών από δημόσιες βάσεις δεδομένων, για να αναζητάει σημάδια γήρανσης στο πρόσωπο. Ο Μακ και η ομάδα του πραγματοποίησαν έρευνα που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο αλγόριθμος κάνει καλύτερη δουλειά σε σχέση με τους γιατρούς στην πρόβλεψη πόσο θα ζήσουν ορισμένοι καρκινοπαθείς. Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Wall Street Journal, η ελπίδα τους είναι πως το εργαλείο αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει αναπόσπαστο κομμάτι της αποτίμησης της υγείας ενός ασθενούς. Ηδη ξεχωριστές εκδοχές αυτών των τεστ υπάρχουν online, όπου ο καθένας μπορεί να ανεβάσει μια σέλφι και να πάρει μια εκτίμηση της βιολογικής ηλικίας του. Κατά τον Μακ το πρόσωπο αποτελεί καθρέφτη του τρόπου ζωής καθενός και στη μελέτη χρησιμοποιήθηκε ως εργαλείο για να ποσοτικοποιηθεί η κλινική διαίσθηση ενός γιατρού.
Η σάρωση φωτογραφιών μπορεί να αποτιμήσει τη «βιολογική ηλικία» των ανθρώπων και να προβλέψει το προσδόκιμο ζωής
Ολο και συχνότερα η τεχνητή νοημοσύνη επιστρατεύεται για να βοηθήσει τους γιατρούς να πάρουν αποφάσεις. Οι ταχείες αναλύσεις ακτινογραφιών συμβάλλουν στην ανίχνευση της COVID-19, για παράδειγμα, ενώ ερευνητές πειραματίζονται με μοντέλα που θα μπορούσαν να εντοπίσουν τη νόσο Πάρκινσον ή σημάδια αυτισμού από φωτογραφίες προσώπου και βίντεο. Οι εφαρμογές αυτές προσφέρουν την υπόσχεση μιας καλύτερης και αποτελεσματικότερης φροντίδας, αλλά ταυτόχρονα εγείρουν ανησυχίες για θέματα ιδιωτικότητας και νομικών προβλημάτων σε περίπτωση που η τεχνολογία αποδειχθεί εσφαλμένη.
Αξιολόγηση θεραπειών
Οι ογκολόγοι συχνά χρησιμοποιούν την αντίληψή τους για την υγεία των ασθενών προκειμένου να αξιολογήσουν διαφορετικές θεραπείες. Οταν ο Μακ συνάντησε τον Λου Μαγκελάνερ, 90χρονο καρκινοπαθή που αγαπάει το τένις, κουρεύει το γκαζόν του και ταξιδεύει συχνά από τη Φλόριντα στη Μασαχουσέτη, του δημιουργήθηκε η εντύπωση πως είναι πολύ νεότερος. «Το ένστικτό μου μου έλεγε ότι είναι 70 ετών. Αποφάσισα να τον αντιμετωπίσω σαν πολύ νεότερο», εξηγεί. Λίγες εβδομάδες αφότου ξεκίνησε την ακτινοθεραπεία ανέβασε τη φωτογραφία του στην εφαρμογή, η οποία εκτίμησε ότι είναι 66 ετών. Αυτό τον έκανε να αισθανθεί πιο σίγουρος για το θεραπευτικό σχήμα που είχε επιλέξει. Ο ίδιος ο ασθενής εξεπλάγη με το «σκορ». «Η κόρη μου γέλασε και είπε “Μπαμπά, αυτό θα σήμαινε ότι είσαι νεότερος κι από μένα!”».
Το τεστ ηλικίας προσώπου χρησιμοποιείται μόνο στην έρευνα, προς το παρόν, αλλά μπορεί κανείς να βρει άλλα online τεστ που βασίζονται μόνο σε μια σέλφι. Μια δωρεάν εφαρμογή της εταιρείας μακροζωίας Novos δίνει το «ηλικιακό σκορ» με βάση, όχι μόνο τη συνολική εικόνα του προσώπου, αλλά τα μάτια, τις ρυτίδες και τους πόρους. Πάνω από 300.000 χρήστες έχουν κάνει το τεστ, με το οποίο η εταιρεία θα ήθελε να βοηθήσει τους ανθρώπους να βελτιώσουν την υγεία τους. Ο ίδιος ο 40χρονος CEO της εταιρείας έλαβε ένα καλό αποτέλεσμα για τα μάτια του, τα οποία μοιάζουν με 26χρονου, όχι όμως και στο σύνολο του προσώπου του, που περισσότερο φέρνει προς εκείνο ενός 36χρονου. «Είναι το είδος του τεστ που κανείς δεν είναι απολύτως χαρούμενος», ανέφερε ο Κρις Μιραμπίλ.
Κινέζοι επιστήμονες που μελέτησαν τρισδιάστατες φωτογραφίες προσώπων διαπίστωσαν ότι κάποια χαρακτηριστικά του προσώπου αλλάζουν με ενιαίο τρόπο όσο περνούν τα χρόνια. Ενα από τα παραδείγματα είναι η συρρίκνωση του μετώπου σε όλες τις φυλετικές ομάδες, ενώ τα βλέφαρα που υπακούουν στους νόμους της βαρύτητας είναι μια αλλαγή πιο έντονη σε κάποιες εξ αυτών. Ταυτόχρονα, συγκρίνοντας τις προβλέψεις της γήρανσης με τα αποτελέσματα των εξετάσεων αίματος, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ταχύτερη γήρανση σχετίζεται με χειρότερα αποτελέσματα στις εξετάσεις υγείας. «Αν ένας άνθρωπος μοιάζει νεότερος είναι πιθανό το αίμα του να είναι “νεανικό”».
Ερευνα για τα χέρια
Νωρίτερα φέτος, πάντως, δημοσιοποιήθηκε μελέτη με τίτλο «Η πρόβλεψη της ανθρώπινης βιολογικής ηλικίας μέσω τεχνητής νοημοσύνης με βάση φωτογραφίες χεριών σε σύγκριση με φωτογραφίες προσώπου». Η έρευνα έγινε σε Ινδές γυναίκες και δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση της Πειραματικής Δερματολογίας με τη χρήση δύο διαφορετικών μοντέλων ΑΙ που προβλέπουν την ηλικία ενός προσώπου. Το δείγμα ήταν 1.454 Ινδές ηλικίας 20 έως 80 ετών από πόλεις όπως το Μουμπάι, το Νέο Δελχί και η Μπανγκαλόρ, προσφέροντας ένα ευρύ χρωματικό δείγμα δέρματος από το οποίο εκλήθη να εκπαιδευτεί η τεχνητή νοημοσύνη. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, ο μέσος όρος σφάλματος ήταν 4,7 χρόνια για φωτογραφίες χεριών και 4,1 χρόνια για φωτογραφίες προσώπων. «Η μελέτη μας αποδεικνύει ότι η ηλικία ενός ανθρώπου μπορεί να διαπιστωθεί με εξίσου μεγάλη ακρίβεια από μια φωτογραφία χεριών ή προσώπου», σχολίασε η Αναστασία Γκεοργκιέφσκαγια, διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας Haut.AI, η οποία ασχολείται με την εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στη φροντίδα του δέρματος. «Αυτό σημαίνει ότι η τεχνολογία έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί στις προκαταλήψεις που δημιουργούν τα συστήματα αναγνώρισης προσώπων ή να προσφέρουν εναλλακτικές όταν δεν υπάρχουν διαθέσιμες φωτογραφίες προσώπων ή αυτές είναι ανεπιθύμητες».
Ηδη πάντως κυκλοφορούν εφαρμογές που προβλέπουν πώς θα μοιάζει ένα πρόσωπο στην τρίτη ηλικία. Με τη χρήση φίλτρων ΑΙ μπορεί κανείς να προσπεράσει μερικές δεκαετίες και να διαπιστώσει τις αλλαγές στην υφή του προσώπου με τις εφαρμογές που προσφέρονται δωρεάν για τα λογισμικά IOS και Android.