

Του Γιάννη Ιωάννου
Ως κρίσιμες για την συνέχεια του ερευνητικού προγράμματος υδρογονανθράκων της ΚΔ -σε μια εποχή αβεβαιότητας ελέω Τραμπ- κρίνονται οι επαφές του Προέδρου Χριστοδουλίδη στις ΗΠΑ, και συγκεκριμένα με την ηγεσία της Exxon Mobil στο Χιούστον του Τέξας. Ο ΠτΔ, συνοδευόμενος από τον υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Παπαναστασίου συναντήθηκαν το περασμένο Σάββατο με τον Αντιπρόεδρο του αμερικανικού κολοσσού, John Ardill, με το αντικείμενο της συζήτησης να περιστρέφεται γύρω από την ενεργό ανάμιξη της Exxon στα τεμάχια «5» και «10» της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.
Ο χρονισμός
Το timing της συνάντησης δεν μπορεί να θεωρηθεί ως μη κομβικό δεδομένου πως εντός της εβδομάδας η Exxon ολοκληρώνει την πρώτη γεώτρηση επί του τεμαχίου «5» και του γεωτρητικού στόχου «Ηλέκτρα» και, ακολούθως όπως έγραψε η «Κ» στην έντυπη έκδοσή της, θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις για το αν βρέθηκε κοίτασμα υδρογονανθράκων και θα ακολουθήσουν, επίσης, επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις σε περίπτωση ανεύρεσης. Το «Ηλέκτρα» θεωρείται ελπιδοφόρο κοίτασμα και επί τούτου ο κ. Ardill ανέφερε, σχετικά, τις εκτιμήσεις του προς την κυπριακή αντιπροσωπεία -με το αρμόδιο υπουργείο ωστόσο να τηρεί «σιγή ασυρμάτου» παραπέμποντας στις επίσημες ανακοινώσεις.
Επιπλέον και το κοίτασμα «Γλαύκος» στο τεμάχιο «10» εισέρχεται εκ νέου στην εικόνα -σε αναμονή των αποτελεσμάτων για την «Ηλέκτρα»- δεδομένου πως α. από το 2021 (σ.σ. ανακαλύφθηκε το 2019) και την επιβεβαίωση κοιτάσματος 3.7 περίπου tcf (σ.σ. η αρχική ανακάλυψη έκανε λόγο για μεγαλύτερες ποσότητες) δεν έχει υπάρξει προγραμματισμός για την ανάπτυξη του και β. ανακάλυψη ποσοτήτων επί του τεμαχίου «5» αλλάζει άρδην και την διάσταση της ανάπτυξης του «Γλαύκου» με διασύνδεση των δύο κοιτασμάτων επί των συνορευόντων θαλασσίων περιοχών και αναζήτηση της βέλτιστης επιλογής για εμπορική αξιοποίηση. Φυσικά η Λευκωσία σε μια περίοδο οικονομικών αναπροσαρμογών και αβεβαιότητας στις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου διεθνώς θέλει να αποστείλει πρoς την αμερικανική εταιρεία Exxon σινιάλο στενής συνεργασίας. Επί τούτου, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη μέχρι σήμερα συνεργασία με την ExxonMobil, η παρουσία της οποίας στην Κυπριακή ΑΟΖ είναι σημαντική, και επαναβεβαίωσε την πολιτική βούληση της κυβέρνησης για συνέχιση και ενίσχυση της ενεργειακής στρατηγικής της Κύπρου με τρόπο που εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον και συμβάλλει στην περιφερειακή συνεργασία και σταθερότητα.
Tα είπαν για «Αφροδίτη»
Στο Χιούστον του Τέξας ο ΠτΔ, Nίκος Χριστοδουλίδης, είδε χθες και τον CEO της Chevron, Mike Wirth. Αφορμή των επαφών, με τον αξιωματούχο της αμερικανικής εταιρείας οι εξελίξεις στο μέτωπο «Αφροδίτη» δεδομένης της πρόσφατης συμφωνίας ΚΔ-Chevron μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις για την εμπορική ανάπτυξη του κοιτάσματος στο τεμάχιο «12». Καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν πως το ζήτημα προχωράει ωστόσο υπάρχουν, ακόμη, εκκρεμότητες σε σχέση με τα παραδοτέα της εταιρείας -δεδομένης και της συμφωνίας συνεκμετάλλευσης του Αφροδίτη με το συνορεύον «Ισάι» επί της κυπριακής ΑΟΖ.
Πρόστιμο στη Chevron
Σε μια άλλη εξέλιξη, ο κολοσσός του τομέα του πετρελαίου, ο αμερικανός όμιλος Chevron, καταδικάστηκε από δικαστήριο στη Λουιζιάνα (νότια) να προχωρήσει στην καταβολή αποζημιώσεων συνολικού ύψους 745 εκατομμυρίων δολαρίων, επειδή ρύπανε έλη κοντά στη Νέα Ορλεάνη και δεν έκανε τίποτα για την απορρύπανση της περιοχής. Η ποινή απαγγέλθηκε την περασμένη Παρασκευή από σώμα ενόρκων, έπειτα από δίκη στο Πουάντ α λα Ας, στην κοινότητα Πλακεμίν, περιοχή με έλη νοτιοανατολικά της μητρόπολης της Λουιζιάνας. Όταν επικοινώνησε μαζί του το Γαλλικό Πρακτορείο ο κυριότερος συνήγορος της Chevron στη δίκη, Μάικ Φίλιπς, τόνισε ότι ο αμερικανικός κολοσσός του πετρελαίου ετοιμάζεται να προχωρήσει στην υποβολή έφεσης, εξαιτίας των «πολυάριθμων νομικών σφαλμάτων που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση».
Δίχως να προκαταβάλλεται η συνέχεια της υπόθεσης, πρόκειται για ορόσημο στον φάκελο αυτό, που άνοιξε το 2013. Οι αρχές της Πλακεμίν στράφηκαν εναντίον της Chevron επειδή εξαγόρασε και πήρε τον έλεγχο της Texaco το 2001.
Είχαν κατηγορήσει αρχικά την Texaco πως παραβίασε νόμο για την προστασία του περιβάλλοντος που υιοθετήθηκε το 1978 στη Λουιζιάνα. Ο νόμος αυτός προβλέπει ότι «μόλις τερματίζονται οι δραστηριότητες (εξόρυξης)» σε οποιοδήποτε κοίτασμα, πρέπει «να απορρυπαίνεται, να γίνεται επαναφύτευση, καθαρισμός και αποκατάσταση» ώστε να επανέρχεται όσο περισσότερο είναι «δυνατόν» στην «αρχική του κατάσταση» ο τόπος όπου γινόταν. Όμως, λένε οι αρχές, οι Texaco/Chevron δεν τήρησαν τις υποχρεώσεις τους.