ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Πώς η Ισπανία έγινε το νέο hotspot της φαρμακοβιομηχανίας στην Ευρώπη

Με φόντο την κινεζική άνοδο στον τομέα της βιοτεχνολογίας, η Ισπανία κατάφερε να αναρριχηθεί στην κορυφή της ευρωπαϊκής κατάταξης για τις κλινικές μελέτες

Με φόντο την κινεζική άνοδο στον τομέα της βιοτεχνολογίας, η Ισπανία κατάφερε να αναρριχηθεί στην κορυφή της ευρωπαϊκής κατάταξης για τις κλινικές μελέτες, προσφέροντας γενναία φορολογικά κίνητρα και γρήγορες ρυθμιστικές διαδικασίες, οι οποίες μειώνουν τον χρόνο που απαιτείται από την έναρξη μιας κλινικής μελέτης έως την έγκριση ενός φαρμάκου. Το γεγονός ότι η Ισπανία προσφέρει συγκρίσιμη επιστημονική ποιότητα σε χαμηλότερες τιμές από τους ανταγωνιστές της, αποτελεί ένα ακόμα πλεονέκτημα για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Είναι αυτό το «πακέτο» που έπεισε την AstraZeneca, την Novartis, την Roche και άλλες φαρμακευτικές να επεκτείνουν την παρουσία τους στην Ισπανία τα τελευταία χρόνια. Και σύμφωνα με το Bloomberg, ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ στοχεύει να προσελκύσει και άλλες επενδύσεις, καθώς έχει ήδη προσκαλέσει τις Johnson & Johnson, Daiichi Sankyo, Eli Lilly και Sanofi στη Μαδρίτη για συνομιλίες.

Η βρετανική AstraZeneca επέλεξε τη Βαρκελώνη, όπου ήδη λειτουργούσε την μονάδα μελέτης σπάνιων ασθενειών της Alexion, για να στήσει ένα ερευνητικό κέντρο το 2023.Το έκανε λόγω του οικοσυστήματος υγείας και της ποιότητας ζωής για τους εργαζομένους που προσφέρει η χώρα.

Αρχικά, δεσμεύτηκε να επενδύσει 800 εκατ. ευρώ και να δημιουργήσει 1.000 νέες θέσεις εργασίας στην Βαρκελώνη από το 2023 έως το 2027. Ομως, έπιασε τον στόχο των προσλήψεων ήδη μέσα στο 2024, με αποτέλεσμα τελικά να τον διπλασιάσει, ανεβάζοντας το ύψος της επένδυσης στα 1,3 δισ. ευρώ.

Ο πρόεδρος της εταιρείας για την Ισπανία, Ρικ Σουάρεζ, είπε τον Φεβρουάριο ότι και ο στόχος για 2.000 προσλήψεις θα επιτευχθεί δύο χρόνια νωρίτερα από τον σχεδιασμό, κάτι που σημαίνει ότι θα μπορούσε να αναβαθμιστεί και πάλι.

Μιλώντας στο Bloomberg, ο Σουάρεζ υπογράμμισε την ισχυρή συνεργασία του κράτους με τον ιδιωτικό τομέα, «σχολιάζοντας ότι δεν μένει απλώς στα λόγια».

Η κυβέρνηση έχει διευκολύνει τη συνεργασία με τα κρατικά νοσοκομεία καθώς και με startups και ικανούς επιστήμονες. Επειτα από παρέμβαση του δημάρχου της Βαρκελώνης, ο δήμος βοηθά τους νέους εργαζόμενους της AstraZeneca να αποκτήσουν πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη, κατοικίες, ακόμα και να βγάλουν διπλώματα οδήγησης.

Στελέχη του κλάδου βιοτεχνολογίας, επιστήμονες και επενδυτές, περιγράφουν στο Bloomberg πώς οι αξιωματούχοι κάνουν «ό,τι περνά από το χέρι τους». Για αυτό και η Sanofi αναμένεται να επιλέξει την Βαρκελώνη για ένα νέο ερευνητικό κέντρο.

Το ότι η Ισπανία καταφέρνει να χτίσει φαρμακευτικά κέντρα γύρω από τη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη χρηματοδότηση. Η ισπανική κυβέρνηση προσφέρει φοροαπαλλαγή για το 33% των δαπανών των μεγάλων εταιρειών στην έρευνα και ανάπτυξη, πολύ υψηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 15%. Για τις μικρότερες εταιρείες, η κρατική στήριξη ισοδυναμεί με το 50% των κεφαλαίων που επενδύουν.

Υπάρχουν επίσης φορολογικά κίνητρα για τους εργαζόμενους που μετακομίζουν στην Ισπανία, όπως είναι για παράδειγμα ο «νόμος Beckham» (έχει πάρει το όνομά του από τον πρώην αστέρα της Real Madrid, David Beckham), που εξασφαλίζει στους ξένους χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Ενα ακόμα σημαντικό πλεονέκτημα είναι ότι οι κλινικές έρευνες κοστίζουν πολύ φθηνότερα στην Ισπανία από ό,τι στην Γερμανία ή τη Γαλλία. Η Ισπανία ήταν η πρώτη χώρα της Ε.Ε. που υιοθέτησε την κοινοτική οδηγία για τις κλινικές δοκιμές, με αποτέλεσμα να γίνει πιο ανταγωνιστική. Για παράδειγμα, απαιτούνται 3-4 μήνες από την υποβολή των εγγράφων μέχρι το φάρμακο να φτάσει στον πρώτο ασθενή.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας της Ισπανίας, Χαβιέρ Παντίγια, το κλειδί για την ανάπτυξη των επιστημών υγείας στη χώρα κρύβεται στο κρατικό σύστημα υγείας της. Αν και διοικείται από τις 17 επιμέρους τοπικές κυβερνήσεις, εντούτοις παραμένει ένα από τα πιο ενοποιημένα στην Ευρώπη και βρίσκεται στα κορυφαία δέκα του κόσμου στις αγορές φαρμάκων.

Με πληροφορίες από Bloomberg και Moneyreview

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση