ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Απογειώστε τα γεύματά σας

Μια πλούσια σε λαχανικά, ζουμερή σούπα μπορεί να σας ζεστάνει και να βοηθήσει τον οργανισμό σας να απορροφήσει περισσότερα θρεπτικά στοιχεία

Kathimerini.gr

Δεν υπάρχει πιο απολαυστικό φαγητό για τις κρύες ημέρες του χειμώνα από μια αχνιστή σούπα. Με τα σωστά συστατικά, μπορεί επίσης να γίνει ένας εύκολος τρόπος να αυξήσετε την κατανάλωση λαχανικών και την πρόσληψη σημαντικών θρεπτικών στοιχείων.

«Οι σούπες είναι ένας σπουδαίος τρόπος να προσδώσετε θρεπτική αξία στα γεύματά σας», λέει η Debbie Krivitsky, διευθύντρια διατροφής στο συνεργαζόμενο με το Χάρβαρντ Massachusetts General Hospital Cardiovascular Center. 

Υπάρχουν πολλές συνταγές για σούπες με λίγες θερμίδες −εξάλλου, το κύριο συστατικό είναι το νερό−, που παρ’ όλα αυτά συχνά είναι πολύ χορταστικές.

Μια μελέτη του 2012, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό European Journal of Clinical Nutrition έδειξε ότι μια παχύρρευστη σούπα δημιουργούσε αίσθηση κορεσμού για μεγαλύτερη χρονική διάρκεια από ό,τι ένα γεύμα στερεάς τροφής. Αυτό μπορεί να οφείλεται στον όγκο της σούπας, χάρη στον οποίο δημιουργείται αίσθηση μεγαλύτερης πληρότητας στο στομάχι.

Η σούπα επίσης φάνηκε να επηρεάζει διαφορετικά το επίπεδο της γλυκόζης στο αίμα από ό,τι η στερεά τροφή, έχοντας ίσως ως αποτέλεσμα αυξημένη αίσθηση κορεσμού.

Τα μυστικά μιας θρεπτικής σούπας

Μπορείτε να φτιάξετε εύκολα μια εξαιρετικά θρεπτική σούπα, επιλέγοντας τέσσερα βασικά συστατικά, λέει η Krivitsky. 

1. Επιλέξτε τη σωστή βάση. Χρησιμοποιήστε ζωμό, όχι κρέμα, ως βάση της σούπας σας. «Ετοιμάστε έναν ζωμό κοτόπουλου με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, ώστε σε κάθε μερίδα να αναλογούν περίπου 140-200 mg αλατιού», λέει η Krivitsky. 

2. Πείτε «ναι» στο πράσινο (και στο κόκκινο και στο κίτρινο). Μια σούπα, για να είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, πρέπει να περιέχει πλήθος λαχανικών. «Είναι μια ευκαιρία να εντάξετε στη διατροφή σας λαχανικά όλων των χρωμάτων. Με λαχανικά διαφορετικών χρωματικών συνδυασμών μπορείτε να αυξήσετε τη θρεπτική αξία του γεύματός σας», λέει η Krivitsky. Προσθέστε τα λαχανικά που σας αρέσουν, είτε είναι πράσα είτε καρότα ή σέλερι. 

3. Ενισχύστε τη με πρωτεΐνες. Μετά τα λαχανικά, προσθέστε πρωτεΐνες της επιλογής σας, όπως φασόλια ή κοτόπουλο. Μια γρήγορη επιλογή είναι το προμαγειρεμένο κοτόπουλο, το οποίο μπορείτε απλώς να τεμαχίσετε και να προσθέσετε στην κατσαρόλα. 

4. Επιλέξτε σιτηρά ολικής άλεσης. Προσθέστε σιτηρά ολικής άλεσης για να συμπληρώσετε τη θρεπτική αξία του γεύματός σας. Σιτηρά όπως το κριθάρι ολικής άλεσης, το πλιγούρι farro και το καστανό ρύζι μπορούν να προσδώσουν πιο χυλωμένη υφή στη σούπα σας. Αποτελούν επίσης καλή πηγή θρεπτικών στοιχείων και προβιοτικών, που προάγουν την υγιή ισορροπία ωφέλιμων βακτηρίων και άλλων μικροοργανισμών στο έντερο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X