ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Διπλωματικός πυρετός στο παρασκήνιο

Η Αθήνα ξεκίνησε μπαράζ διπλωματικών επαφών, ώστε να καταστήσει σαφές σε όλες τις πλευρές πως η Τουρκία εκβιάζει και καταπατά κάθε έννοια διεθνούς δικαίου

Kathimerini.gr

ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

Για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την τουρκική προκλητικότητα συνομίλησαν χθες ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ. Η τηλεφωνική επικοινωνία ήρθε μάλιστα ένα μόλις 24ωρο πριν από τη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός νωρίτερα είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, επίσης με ατζέντα την τουρκική προκλητικότητα.

Οι δύο επαφές εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο των διπλωματικών επαφών τόσο του πρωθυπουργού όσο και του υπουργού Εξωτερικών με στόχο να καταστεί σαφές πως η Ελλάδα επιθυμεί ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με τη γείτονα μόνο στη βάση του διεθνούς δικαίου. Αυτό άλλωστε ήταν και το κεντρικό μήνυμα του πρωθυπουργού στο διάγγελμα της Τετάρτης.

Διαρκείς επαφές

Από τη στιγμή κατά την οποία η Αγκυρα πλησίασε τις «κόκκινες γραμμές» και το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Ορούτς Ρέις» βρέθηκε εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, η Αθήνα ξεκίνησε μπαράζ διπλωματικών επαφών, ώστε να καταστήσει σαφές σε όλες τις πλευρές πως η Τουρκία εκβιάζει και καταπατά κάθε έννοια διεθνούς δικαίου.

Ενα 24ωρο άλλωστε πριν από τη συνομιλία Μητσοτάκη - Μέρκελ, ο πρωθυπουργός είχε επικοινωνήσει τόσο με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν όσο με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Την ίδια ώρα, η διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή βρίσκεται σε διαρκείς επαφές με ομολόγους της, ενώ ο κ. Νίκος Δένδιας ήδη βρέθηκε χθες στην Ιερουσαλήμ και σήμερα στη Βιέννη.

Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο, ενώ στις 5 ώρα Ελλάδος θα λάβει χώρα η τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών με αντικείμενο τη δραστηριότητα της Τουρκίας.

Από την Αθήνα τονίζουν πως και μόνο η πραγματοποίησή του μόλις λίγες ημέρες μετά το σχετικό αίτημα της ελληνικής πλευράς αποτελεί μήνυμα προς την Τουρκία. Επί της ουσίας, άλλωστε, δεν αναμένεται κάποια απτή απόφαση, όπως για παράδειγμα κυρώσεις, καθώς το Συμβούλιο δεν έχει τέτοια αρμοδιότητα. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, δεν μπορεί να αποκλειστεί για τις 27-28 Αυγούστου, όπου θα πραγματοποιηθεί η άτυπη Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών.

Μάλιστα, ο κ. Ν. Δένδιας θα ενημερώσει τους ομολόγους του –παρουσιάζοντας και φωτογραφικό υλικό– για την πρόσκρουση τουρκικής με ελληνική φρεγάτα και για τους κινδύνους νέου «ατυχήματος». Αντίστοιχα, ικανοποίηση επικρατεί στην Αθήνα και για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημα του ΥΠΕΞ για συνάντηση με τον Μάικ Πομπέο, που δείχνει σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές «την εδραιωμένη αντίληψη εταίρων και συμμάχων για την τουρκική παραβατικότητα».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση