![](https://www.kathimerini.com.cy/assets/modules/wnp/articles/202502/547375/images/b_555.jpg)
Kathimerini.gr
Νέες πληροφορίες σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν έχουν οδηγήσει τους Αμερικανούς αξιωματούχους στο βέβαιο συμπέρασμα πως η χώρα ερευνά ταχύτερους τρόπους προκειμένου να δημιουργήσει ένα ατομικό όπλο. Οι εξελίξεις έρχονται σε μια περίοδο κατά την οποία ο νέος πρόεδρος του Ιράν φαίνεται να επιθυμεί να εισέλθει σε διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση Τραμπ.
Οι πληροφορίες συλλέχθηκαν κατά τους τελευταίους μήνες της κυβέρνησης Μπάιντεν και ύστερα μεταφέρθηκαν στην ομάδα εθνικής ασφαλείας του προέδρου Τραμπ κατά τη διάρκεια της μεταβίβασης του αξιώματος. H έκθεση των μυστικών υπηρεσιών προειδοποιούσε, συγκεκριμένα, πως Ιρανοί μηχανικοί και πυρηνικοί επιστήμονες ψάχνουν πυρετωδώς έναν γρηγορότερο δρόμο, που θα τους επιτρέψει να μετατρέψουν τη διαρκώς αυξανόμενη μάζα πυρηνικών καυσίμων που έχουν στις δεξαμενές τους σε ένα λειτουργικό όπλο μέσα σε λίγους μήνες αντί για τουλάχιστον ένα χρόνο που κανονικά θα χρειαζόταν.
Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι το Ιράν και ο ανώτατος ηγέτης του, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, δεν είχαν πάρει (τουλάχιστον κατά τους τελευταίους μήνες) την απόφαση να αναπτύξουν ένα νέο όπλο. Ωστόσο, νέες πληροφορίες υποδεικνύουν ότι καθώς οι σύμμαχοι του Ιράν στην περιοχή έχουν υποστεί σημαντικές ήττες, ο στρατός ψάχνει σοβαρές λύσεις για να μπορέσει να φέρει εις πέρας μια επίθεση εναντίον του Ισραήλ ή των ΗΠΑ.
Το Ιράν παραμένει αυτή τη στιγμή στο κατώφλι της κοινότητας των πυρηνικών δυνάμεων. Τα χρόνια που ακολούθησαν την αποχώρηση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία του 2015, η χώρα επανεκκίνησε την παραγωγή ουρανίου και αυτή τη στιγμή έχει αρκετό απόθεμα για να δημιουργήσει τουλάχιστον τέσσερις βόμβες.
Ο συσχετισμός των δυνάμεων, όμως, είναι επίσης διαφορετικός σε σχέση με μία δεκαετία πριν. Το Ιράν είναι πιο αδύναμο από ποτέ, τουλάχιστον σύμφωνα με την άποψη Αμερικανών και Ισραηλινών αξιωματούχων. Η Χαμάς και η Χεζμπολάχ, που εν πολλοίς χρηματοδοτούνταν και εξοπλίζονταν από την Ισλαμική Δημοκρατία, έχουν απολέσει την ηγεσία τους και την ικανότητά τους να χτυπήσουν με αξιώσεις το Ισραήλ.
Τον Οκτώβριο, μία ισραηλινή επίθεση στο Ιράν κατέστρεψε μεγάλο μέρος της αντιπυραυλικής άμυνας και κάποιες από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις. Χτυπήθηκε ακόμη και μια σειρά από μηχανήματα πρόσμειξης υλικών για νέους πυραύλους. Ολα αυτά πήγαν αρκετά πίσω την ιρανική πυρηνική βιομηχανία. Αν τελικά κατασκευαστεί το όπλο δεν θα μπορεί να σμικρυνθεί ώστε να χωρέσει σε βαλλιστικό πύραυλο. Ως εκ τούτου, θα είναι αρκετά αναξιόπιστο στη χρήση του και δεν θα αποτελεί άμεση απειλή για τις χώρες που ανταγωνίζονται το Ιράν. Είναι όμως μια κατασκευή που μπορεί να αποκτήσει σύντομα και να δηλώσει στην παγκόσμια κοινότητα πως είναι επισήμως μια πυρηνική δύναμη.