![](https://www.kathimerini.com.cy/assets/modules/wnp/articles/202502/547386/images/b_xrysos.jpg)
Kathimerini.gr
Καθώς οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο επιχειρούν να διαφοροποιήσουν τη σύνθεση των διαθεσίμων τους αυξάνοντας τον χρυσό στα θησαυροφυλάκιά τους και οι επενδυτές στρέφονται στο ασφαλές καταφύγιο του πολύτιμου μετάλλου, η παγκόσμια ζήτηση για χρυσό έφτασε το 2024 σε επίπεδα ρεκόρ.
Η μεγάλη ζήτηση εξακολουθεί να εξωθεί ανοδικά την τιμή του χρυσού, που σημείωσε χθες άνοδο 1% μέσα σε μία ημέρα και κατέγραψε νέο ρεκόρ φτάνοντας στα 2.875 δολ. η ουγγιά. Από το περασμένο έτος, άλλωστε, οι τιμές του λαμπερότερου των μετάλλων βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 40 ετών και παρουσιάζουν διαρκώς νέα ρεκόρ από την αρχή του τρέχοντος έτους.
Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού, συνολικά οι αγορές χρυσού έφτασαν το περασμένο έτος σε 4.974 τόνους σημειώνοντας άνοδο σε σύγκριση με τους 4.899 τόνους του 2023. Στη σχετική ανακοίνωσή του, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού υπογραμμίζει πως «το 2024 η παγκόσμια ζήτηση για χρυσό εκτοξεύθηκε σε νέα επίπεδα εξαιτίας των οξυνόμενων γεωπολιτικών κρίσεων και της οικονομικής αβεβαιότητας». Διευκρινίζει επίσης ότι οι κεντρικές τράπεζες έδειξαν «ακόρεστη» όρεξη για χρυσό το περασμένο έτος προχωρώντας σε αγορές που υπερέβησαν τους 1.000 τόνους για τρίτο συναπτό έτος. Τον μεγαλύτερο όγκο αγορών κατέγραψε η Τράπεζα της Πολωνίας, που προσέθεσε στα διαθέσιμά της 90 τόνους του πολύτιμου μετάλλου. Ακολουθεί δεύτερη σε όγκο αγορών η Τράπεζα της Τουρκίας, που αύξησε τα διαθέσιμά της σε χρυσό κατά 75 τόνους, και τρίτη η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Ινδίας, που το περασμένο έτος αγόραζε χρυσό κάθε μήνα εκτός από τον Δεκέμβριο. Σύμφωνα με τη Λουίζ Στριτ, αναλύτρια του συμβουλίου, «το 2025 οι κεντρικές τράπεζες θα παραμείνουν οι κυριότεροι παράγοντες που αυξάνουν τη ζήτηση για χρυσό και οι επενδυτές θα τους ακολουθήσουν ιδιαιτέρως αν μειωθούν περαιτέρω τα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών».
Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις στο πολύτιμο μέταλλο, κατέγραψαν αύξηση 25% φτάνοντας στους 1.180 τόνους και καταγράφοντας, έτσι το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών. Παρέμεινε, εξάλλου, σε υψηλά επίπεδα και η ζήτηση για ράβδους χρυσού και νομίσματα, κυρίως από την Κίνα και την Ινδία. Σχολιάζοντας σχετικά, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού τονίζει πως «οι Κινέζοι επενδυτές δεν είχαν εναλλακτικά περιουσιακά στοιχεία για να επενδύσουν» όπως θα ήθελαν δεδομένων της μεγάλης αβεβαιότητας που περιβάλλει την κινεζική οικονομία, της έντονης αστάθειας στην αγορά μετοχών, αλλά και της υπερβολικής πτώσης των αποδόσεων που προσφέρουν τα κρατικά ομόλογα της χώρας. Γι’ αυτό και στράφηκαν μαζικά στον χρυσό. Σε ό,τι αφορά την Ινδία, η ζήτηση για χρυσό αυξήθηκε καθώς τον Ιούλιο η κυβέρνηση μείωσε από το 15% στο 6% τους δασμούς που επέβαλε στις εισαγωγές του πολύτιμου μετάλλου. Επιπλέον αυξήθηκε σημαντικά η ζήτηση για επενδύσεις σε χρυσό στις χώρες της Ασίας, Σιγκαπούρη, Ινδονησία, Μαλαισία και Ταϊλάνδη, που κατέγραψαν διψήφια ποσοστά αύξησης.
Στον αντίποδα, πάντως, η ζήτηση για χρυσά κοσμήματα, που το περασμένο έτος σημείωσε πτώση 11% σε σύγκριση με το 2023. Οι αναλυτές του Παγκοσμίου Συμβουλίου Χρυσού εκτιμούν πως η ζήτηση για χρυσά κοσμήματα θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα και στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, μια και η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών έχει περιοριστεί εξαιτίας του πληθωρισμού που έχει εξωθήσει στα ύψη τις τιμές, αλλά και της αβεβαιότητας για την οικονομία εν μέσω χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης.