ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τρεις τρόποι να οργανώσετε καλύτερα τις ιατρικές σας επισκέψεις

Απαλλαχθείτε από την περιττή φροντίδα, συμπτύξτε τις επισκέψεις και χρησιμοποιήστε την τηλεϊατρική για να μειώσετε τα πολυάριθμα ιατρικά ραντεβού

Kathimerini.gr

Πόσες ημέρες δαπανάτε τον χρόνο σε ιατρικές επισκέψεις εκτός σπιτιού; Πρόσφατη ανάλυση της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ βρήκε ότι τα άτομα 65 ετών και άνω που είναι ασφαλισμένα στο κλασικό πρόγραμμα Medicare στις ΗΠΑ δαπανούν κατά μέσο όρο 21 ημέρες ετησίως – κυρίως για επισκέψεις σε γιατρούς, εξετάσεις, απεικονιστικούς ελέγχους (π.χ. ακτινογραφίες) και θεραπείες. Για το 11% αυτών των ενηλίκων ο αριθμός αυτός ανερχόταν σε 50 ημέρες ή περισσότερες, δηλαδή σχεδόν μία στις 5 ημέρες της εβδομάδας.

Μπορεί να είναι δύσκολο να αφιερώσετε τόσο χρόνο σε ιατρικές επισκέψεις, ιδίως εάν πρέπει να πάρετε άδεια από τη δουλειά ή αν έχετε προβλήματα κινητικότητας ή έλλειψη μεταφορικού μέσου. Οι συγγραφείς της μελέτης συνιστούν να μειώσετε τις επισκέψεις που σχετίζονται με την περίθαλψη, όσο αυτό είναι δυνατό.

«Οι κλινικοί γιατροί θα έπρεπε να σκέφτονται οι ίδιοι πώς να κάνουν τη φροντίδα υγείας πιο αποδοτική. Αν όμως δεν το κάνουν, θυμηθείτε ότι έχετε κι εσείς λόγο σε αυτή τη διαδικασία», παρατηρεί η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δρ Ishani Ganguli, η οποία είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και παθολόγος στο συνεργαζόμενο με το Χάρβαρντ Brigham and Women’s Hospital.

Οι κλινικοί γιατροί θα έπρεπε να σκέφτονται οι ίδιοι πώς να κάνουν τη φροντίδα υγείας πιο αποδοτική. Αλλά, αν δεν το κάνουν, θυμηθείτε ότι έχετε κι εσείς λόγο σε αυτή τη διαδικασία.

Η δρ Ganguli συνιστά τρεις στρατηγικές για να μειώσετε τον αριθμό των ημερών που αφιερώνετε σε ιατρικά ραντεβού:

1. Απαλλαχθείτε από την περιττή φροντίδα

Κάποιες μορφές φροντίδας μπορεί να είναι περιττές ή αναποτελεσματικές. Τέτοια παραδείγματα είναι οι απεικονιστικές ή προληπτικές εξετάσεις σε άτομα με χαμηλό κίνδυνο για ορισμένες παθήσεις (π.χ. τεστ κοπώσεως σε άτομα με σταθερή στεφανιαία νόσο) ή η χειρουργική επέμβαση για ένα πρόβλημα στην άρθρωση, όταν η φυσικοθεραπεία θα ήταν εξίσου αποτελεσματική.

Πώς μπορείτε να απαλλαχθείτε από την περιττή φροντίδα; Η εκστρατεία Choosing Wisely (Επιλέγοντας Συνετά) του Ιδρύματος ABIM (Αμερικανικό Συμβούλιο Παθολογίας) προτείνει να θέσετε στον γιατρό σας τις εξής ερωτήσεις:

Χρειάζομαι πράγματι αυτή την εξέταση ή επέμβαση;

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι;

Υπάρχουν πιο απλές και πιο ασφαλείς επιλογές;

Τι θα συμβεί αν δεν κάνω τίποτα;

Πόσο κοστίζει;

Η δρ Ganguli προτείνει να προσθέσετε και άλλη μία ερώτηση για να καταλάβετε αν μια εξέταση είναι πράγματι χρήσιμη: Πώς θα επηρεάσουν τα αποτελέσματα αυτής της εξέτασης τα σχέδιά μας;

2. Συμπτύξτε τα ραντεβού

Δείτε αν μπορείτε να συμπτύξετε τα ραντεβού ή να προγραμματίσετε διάφορες ιατρικές επισκέψεις, εξετάσεις ή απεικονιστικούς ελέγχους για την ίδια ημέρα.

«Για παράδειγμα, αν πρόκειται να έρθει μια ασθενής μου που έχει έναν πόνο στο γόνατο και παρατηρήσω ότι έχει επίσης προγραμματιστεί να κάνει εξετάσεις αίματος ρουτίνας λόγω διαβήτη, φροντίζω να κάνει τις εξετάσεις κατά την επίσκεψή της, αντί να χρειαστεί να έρθει και δεύτερη φορά», αναφέρει η δρ Ishani Ganguli.

«Αν δεν της προσέφερα αυτή την επιλογή, η ίδια η ασθενής θα μπορούσε να πει: “Έχω έρθει για τον πόνο στο γόνατο, αλλά πρέπει να κάνω και έλεγχο του διαβήτη. Μπορώ να τον κάνω τώρα;”».

Μπορείτε επίσης να ρωτήσετε τον γιατρό σας για νέα προβλήματα υγείας που έχετε, ακόμη και αν είστε εκεί για κάτι άλλο.

Απλώς, ετοιμάστε εκ των προτέρων έναν κατάλογο με τις ερωτήσεις και τις ανησυχίες σας, ώστε η επίσκεψη να είναι όσο το δυνατόν πιο αποδοτική.

Κατόπιν, στην αρχή της επίσκεψης πείτε στον γιατρό σας ότι θα θέλατε να συζητήσετε κάποιους προβληματισμούς σας για μια πιθανή νέα πάθηση, έτσι ώστε ο γιατρός να προβλέψει να υπάρχει χρόνος για τις ερωτήσεις σας.

Ετοιμάστε εκ των προτέρων έναν κατάλογο με τις ερωτήσεις και τις ανησυχίες σας, ώστε η επίσκεψη στον γιατρό σας να είναι όσο το δυνατόν πιο αποδοτική.

«Έχετε υπόψη σας ότι, αν ρωτήσετε για νέα ζητήματα υγείας στη διάρκεια μιας ετήσιας επίσκεψης ρουτίνας, πολλές φορές ο γιατρός θα πρέπει να χρεώσει επιπλέον ποσό στο ασφαλιστικό σας ταμείο, το οποίο μπορεί να συνεπάγεται και αυξημένη δική σας συμμετοχή», επισημαίνει η δρ Ganguli.

3. Χρησιμοποιήστε την τηλεϊατρική

Το πρόγραμμα Medicare και πολλές ασφαλιστικές εταιρείες στις ΗΠΑ καλύπτουν τις ιατρικές επισκέψεις που πραγματοποιούνται μέσω τηλεφώνου ή βιντεοκλήσης. Η τεχνολογία αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολλούς τύπους ραντεβού που κανονικά θα πραγματοποιούνταν με φυσική παρουσία, όπως επισκέψεις για φροντίδα ψυχικής υγείας ή παρακολούθηση ρουτίνας για τον διαβήτη ή την υψηλή αρτηριακή πίεση.

«Για παράδειγμα, αν δω κάποιον με υψηλή αρτηριακή πίεση και του δώσω μια συσκευή κατ’ οίκον παρακολούθησης ή τον συμβουλέψω σχετικά με το ποιο πιεσόμετρο πρέπει να πάρει, η επόμενη επίσκεψη για τον έλεγχο των τιμών αρτηριακής πίεσης μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά», αναφέρει η δρ Ganguli.

«Ο ασθενής θα καταγράψει τις πληροφορίες για τις μετρήσεις που έγιναν στο σπίτι και θα μου τις στείλει. Η ίδια διαδικασία μπορεί να γίνει για οποιαδήποτε δεδομένα συλλεχθούν στο σπίτι, ακόμη και για τους ετήσιους ελέγχους ρουτίνας σε πολλές περιπτώσεις».

Αυτό που η τηλεϊατρική δεν μπορεί πάντα να αντικαταστήσει είναι η κοινωνική παράμετρος. «Πολλοί άνθρωποι θέλουν να δουν από κοντά τον γιατρό τους και το προτιμούν», αναφέρει η δρ Ganguli.

«Αλλά έχω και άλλους ασθενείς που είναι πολυάσχολοι και δεν μπορούν ή δεν θέλουν να ξοδέψουν χρόνο για τη μετακίνησή τους προς και από το ιατρείο».

Πώς να μιλήσετε στον γιατρό σας

Μπορεί να μη νιώθετε άνετα να συζητήσετε με τον γιατρό σας σχετικά με το πώς θα μειώσετε τις επισκέψεις για φροντίδα υγείας. Η δρ Ganguli σάς παροτρύνει να συζητήσετε και να υπερασπιστείτε την επιθυμία σας. Ένας τρόπος να το κάνετε είναι να αναφέρετε αυτό το άρθρο. Μιλήστε για το άρθρο στον γιατρό σας ή δώστε του έναν αντίτυπο.

Έχετε υπόψη σας ότι πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να έρθουν στο ιατρείο ή στο νοσοκομείο, λόγω διαφόρων εμποδίων, όπως το να πάρουν άδεια από τη δουλειά ή να βρουν μεταφορικό μέσο. Μη διστάσετε να μιλήσετε στον γιατρό σας γι’ αυτά τα προβλήματα και να αναζητήσετε τρόπους να μειώσετε τις επισκέψεις στο ιατρείο.

Όπως επισημαίνει η δρ Ganguli, «Οι γιατροί έχουν καλές προθέσεις, αλλά δεν συνειδητοποιούν πάντα πόσο δύσκολο μπορεί να είναι για κάποιον να πάει σε ένα ραντεβού. Είναι δικαίωμά σας να μιλήσετε στον γιατρό σας εάν υπάρχει πρόβλημα».

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση