ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μια νέα «αόρατη απειλή» ανιχνεύθηκε στο νερό της Ευρώπης

Το TFA , ένα από τα λεγόμενα «παντοτινά χημικά» εντόπισε έρευνα, στο νερό της βρύσης αλλά και σε εμφιαλωμένο μεταλλικό νερό που καταναλώνουν οι Ευρωπαίοι

Kathimerini.gr

Ενα από τα λεγόμενα «παντοτινά χημικά» που δεν ανιχνεύεται από τυπικούς ελέγχους, ανακάλυψε μία νέα έρευνα, στο νερό της βρύσης αλλά και σε εμφιαλωμένο μεταλλικό νερό που καταναλώνουν οι Ευρωπαίοι.

Ο λόγος για το τριφθοραιθανικό οξύ (TFA) που ρέει εδώ και πολύ καιρό «απαρατήρητο»: τα αποτελέσματα της ανάλυσης που δημοσιεύθηκαν σήμερα, από το Δίκτυο Δράσης για τα Παρασιτοκτόνα (PAN Europe) αποκαλύπτουν την παρουσία αυτής της ουσίας για την οποία έχουν θεσπιστεί ρυθμιστικοί κανόνες και, ως εκ τούτου, δεν παρακολουθείται από τις υγειονομικές αρχές.

Η πρωτοποριακή μελέτη ακολουθεί την πρώτη εκστρατεία μετρήσεων της PAN Europe, η οποία στα τέλη Μαΐου είχε αποκαλύψει την εκτεταμένη ρύπανση των υδάτινων οδών με TFA σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Συνολικά, 55 δείγματα πόσιμου νερού (36 από νερό βρύσης και 19 από μεταλλικό νερό ή νερό πηγής) ελήφθησαν σε 11 χώρες (συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Ισπανίας και του Βελγίου) μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου. Οι αναλύσεις πραγματοποιήθηκαν από το κέντρο τεχνολογίας νερού στην Καρλσρούη της Βάδης-Βυρτεμβέργης.

«Τα αποτελέσματα είναι εξίσου ανησυχητικά με εκείνα των ποταμών» σχολιάζει η γαλλική “Le Monde”. Το TFA ανιχνεύθηκε σε 34 από τα 36 δείγματα νερού βρύσης (94%) και σε 12 από τα 19 δείγματα εμφιαλωμένου νερού (63%).

«Η μελέτη μας αποκαλύπτει μια αόρατη απειλή: Το TFA μολύνει μαζικά το πόσιμο νερό στην Ευρώπη», σχολίασε η συντονίστρια του δικτύου PAN Σαλομέ Ρουνέλ. Η παρουσία του TFA στο νερό οφείλεται κυρίως στην αποσύνθεση φυτοφαρμάκων της οικογένειας PFAS (περίπου το 12% των δραστικών ουσιών των συνθετικών φυτοφαρμάκων που έχουν εγκριθεί στην ΕΕ) και φθοριούχων αερίων που χρησιμοποιούνται σε συστήματα ψύξης (ψυγεία, κλιματιστικά).

Η μεγαλύτερη συγκέντρωση στην Ευρώπη, εντοπίστηκε στο ομόσπονδο κρατίδιο της Ανω Αυστρίας, περίπου 4.100 νανογραμμάρια ανά λίτρο. Δεύτερο, ακολουθεί το Παρίσι, με συγκέντρωση 2.100 νανογραμμαρίων ανά λίτρο.

Το δείγμα από το Παρίσι ελήφθη από δίκτυο που τροφοδοτεί το ένα τρίτο της γαλλικής πρωτεύουσας. Το νερό στην επίμαχη περιοχή της πόλης αντλείται από τους ποταμούς Σηκουάνα, Μάρνη και Βαν.

Οπως αναφέρει η PAN Europe, το 2026 αναμένεται να θεσπιστεί μια τυπική οριακή τιμή για το σύνολο των PFAS: συγκέντρωση 500 νανογραμμαρίων ανά λίτρο στο πόσιμο νερό. Εξ ορισμού, η τιμή αυτή περιλαμβάνει και το TFA. Ομως όταν αυτό το όριο είχε προταθεί από την αρμόδια Επιτροπή, δεν είχε ληφθεί υπόψη ότι η υφιστάμενη συγκέντρωση TFA θα υπερέβαινε το όριο αυτό.

Τα μισά από τα δείγματα νερού βρύσης που αναλύθηκαν υπερβαίνουν τα 500 νανογραμμάρια ανά λίτρο.

Η Σάρα Γιόχανσον, ανώτερο στέλεχος και υπεύθυνη πολιτικής για την πρόληψη της ρύπανσης των υδάτων στο Ευρωπαϊκό Γραφείο Περιβάλλοντος σχολιάζει ότι, νομικά, το TFA ήταν και παραμένει μέχρι σήμερα μια «αόρατη» χημική ουσία.

Με πληροφορίες από PAN Europe και Le Monde

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

Μια πλούσια σε λαχανικά, ζουμερή σούπα μπορεί να σας ζεστάνει και να βοηθήσει τον οργανισμό σας να απορροφήσει περισσότερα ...
Kathimerini.gr
 |  ΥΓΕΙΑ