Kathimerini.gr
Το έντονο σφυροκόπημα της ημικρανίας συνοδεύεται από πολλά άλλα προβλήματα, όπως έντονο πόνο, μειωμένη λειτουργικότητα, χαμένες ημέρες εργασίας και λιγότερο χρόνο διαθέσιμο για την οικογένεια και τους φίλους.
Και τα πράγματα ίσως γίνουν ακόμη χειρότερα, διότι η πάθηση αυτή μπορεί να συνοδεύεται από στίγμα, το οποίο σημαδεύει άδικα τα άτομα με ημικρανία. Νέα στοιχεία από το Χάρβαρντ και άλλους ερευνητές δείχνουν ότι το στίγμα αυτό μπορεί να συνδέεται με την αυξημένη αναπηρία και τη μειωμένη ποιότητα ζωής των ατόμων που μάχονται με αυτή την εξουθενωτική νόσο.
Τι είναι το στίγμα της ημικρανίας;
Το στίγμα της ημικρανίας έχει δύο μορφές.
Η μία είναι εξωτερική, πηγάζει από τους άλλους ανθρώπους. «Το άτομο με ημικρανία συχνά αντιμετωπίζεται με δυσπιστία ή υποτίμηση. Ο περίγυρός του θεωρεί ότι “απλώς έχει έναν πονοκέφαλο” ή ότι το άτομο αυτό προσποιείται πως δεν είναι σε θέση να βγει έξω και να κάνει οποιαδήποτε δραστηριότητα», παρατηρεί ο δρ Sait Ashina, νευρολόγος που ειδικεύεται στη θεραπεία της κεφαλαλγίας στο Ιατρικό Κέντρο Beth Israel Deaconess, το οποίο συνεργάζεται με το Χάρβαρντ. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν υποκείμενες διαταραχές στον εγκέφαλο οι οποίες προκαλούν την ημικρανία.
Η ημικρανία εκτός από πολλά προβλήματα μπορεί να συνοδεύεται από στίγμα, το οποίο σημαδεύει άδικα τα άτομα με αυτή την πάθηση.
Η άλλη μορφή του στίγματος της ημικρανίας είναι εσωτερική. «Είναι ενοχή ή φόβος. Οι πάσχοντες ανησυχούν για το τι θα συμβεί αν πουν ότι υποφέρουν από ημικρανίες. Είχα έναν ασθενή που δίσταζε να το αναφέρει σε μια συνέντευξη για δουλειά», λέει ο δρ Ashina.
Μάλιστα, ορισμένα άτομα εσωτερικεύουν το στίγμα που βιώνουν από τους άλλους και καταλήγουν να αναρωτιούνται κατά πόσο η νόσος τους είναι «πραγματική».
Πρόσφατα δεδομένα
Ο δρ Ashina και οι συνάδελφοί του διερεύνησαν πρόσφατα τις επιδράσεις του εξωτερικού στίγματος στα άτομα με ημικρανία. Αξιολόγησαν τις απαντήσεις περισσότερων από 59.000 ατόμων με ημικρανία (μέσος όρος ηλικίας 41 ετών) σε ένα ερωτηματολόγιο – το οποίο διερευνούσε πόσο συχνά οι συμμετέχοντες είχαν κεφαλαλγίες, πώς επηρέαζε η ημικρανία τη λειτουργικότητά τους και την ποιότητα ζωής τους, πόσο συχνά αισθάνονταν οι συμμετέχοντες ότι οι άλλοι υποτιμούσαν τη νόσο τους και πόσο συχνά αισθάνονταν ότι η επιβάρυνση από τη νόσο αντιμετωπιζόταν από τους άλλους ως δικαιολογία για προσωπικό όφελος.
Πάνω από το ένα τρίτο των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι βίωναν στίγμα συχνά ή πολύ συχνά. Σε σύγκριση με αυτούς που είπαν ότι δεν είχαν βιώσει ποτέ στίγμα λόγω της ημικρανίας, αυτοί που το βίωναν είχαν χαμηλότερη ποιότητα ζωής, μεγαλύτερη αναπηρία (αυξημένα συμπτώματα) και μεγαλύτερη επιβάρυνση μεταξύ των κρίσεων ημικρανίας. «Το στίγμα επιδείνωνε την επίδραση της ημικρανίας, ανεξάρτητα από τον αριθμό των ημερών ανά μήνα που είχαν κεφαλαλγίες», δήλωσε ο δρ Ashina.
Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2024 στο Neurology, θα πρέπει να ερμηνευθεί με προσοχή. Θα χρειαστούμε περισσότερα στοιχεία για να επιβεβαιώσουμε τα ευρήματα. Ωστόσο, τα αποτελέσματα αυτά συμφωνούν με μελέτες σε άλλα νοσήματα οι οποίες συνδέουν το σχετιζόμενο με τη νόσο στίγμα με επιδείνωση των εκβάσεων υγείας.
Τι μπορείτε να κάνετε
Για την αντιμετώπιση του στίγματος της ημικρανίας απαιτείται μια πολύπλευρη προσέγγιση.
Φροντίστε τον εαυτό σας. Μιλήστε με έναν ψυχολόγο ή ενταχθείτε σε μια ομάδα στήριξης για πάσχοντες από ημικρανία. «Αυτό σας προσφέρει έναν τρόπο να μοιραστείτε τον πόνο σας και να μάθετε στρατηγικές αντιμετώπισης του στίγματος», λέει ο δρ Ashina. Συνιστά επίσης να κάνετε ασκήσεις αναπνοών, γιόγκα ή διαλογισμό ενσυνειδητότητας για να μειώσετε το στρες που σχετίζεται με το στίγμα. Επιπλέον, η διαχείριση του στρες μπορεί να μειώσει τον πόνο της ημικρανίας και να προλάβει τις κρίσεις.
Ξεκινήστε μια συζήτηση στον χώρο εργασίας σας. Μιλήστε στον εργοδότη σας ή στο τμήμα ανθρώπινου δυναμικού αν χρειάζεστε υποστήριξη κατά την εργασία σας. Τα άτομα με ημικρανία προστατεύονται κάποιες φορές (ανάλογα με τη διαταραχή) από τη νομοθεσία για άτομα με αναπηρία, βάσει της οποίας μπορεί να δικαιούνται αναρρωτική άδεια (η οποία όμως μπορεί να μην είναι αμειβόμενη) και άλλες διευκολύνσεις. «Για παράδειγμα, αν έχετε ευαισθησία στο φως, ζητήστε ένα προστατευτικό οθόνης για τον υπολογιστή σας. Αν έχετε ευαισθησία στον θόρυβο, ζητήστε ένα ήσυχο γραφείο για να εργαστείτε», προτείνει ο δρ Ashina. Θα μπορούσατε να συνεργαστείτε με τον γιατρό σας για να δηλώσετε τις απαραίτητες τροποποιήσεις. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό, δείτε τις συμβουλές του Εθνικού Ιδρύματος Κεφαλαλγίας στην ιστοσελίδα https://headaches.org/resources/disability-benefits
Τα βασικά για την ημικρανία
Η ημικρανία χαρακτηρίζεται συνήθως από εντονότατο πόνο στη μία πλευρά του κεφαλιού. Συχνά συνοδεύεται από ναυτία, εμετό, ομίχλη εγκεφάλου και ακραία ευαισθησία στο φως, στις οσμές ή στους ήχους.
Η ενόχληση είναι ανελέητη, διαρκεί πολλές ώρες ή ημέρες. Σε ορισμένα άτομα (ιδίως γυναίκες), η εμπειρία μπορεί να είναι χρόνια (περισσότερες από 15 ημέρες τον μήνα) και να πυροδοτείται από το στρες, τις ορμονικές αλλαγές, ορισμένες τροφές ή οσμές ή από την έλλειψη ύπνου.