ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Προσγειώνεται Αθήνα η Sichuan Airlines

Σχεδιάζει από τον Ιούνιο τέσσερις πτήσεις την εβδομάδα από το «Ελευθέριος Βενιζέλος» στην πόλη Τσενγκντού

Kathimerini.gr

Ματίνα Χαρκοφτάκη

Σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις βρίσκεται η Sichuan Airlines για την είσοδό της στην ελληνική αγορά με στόχο την έναρξη πτήσεων, οι οποίες θα συνδέουν την Ελλάδα με την Κίνα, όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές στην «Κ». Πρόκειται για μία από τις δυναμικά αναπτυσσόμενες κινεζικές αεροπορικές εταιρείες με σημαντικότερη παρουσία στη δυτική πλευρά της χώρας, η οποία διαθέτει στόλο ο οποίος ξεπερνάει τα 200 αεροσκάφη, ενώ εξυπηρετεί πάνω από 300 δρομολόγια, τα οποία περιλαμβάνουν εσωτερικές, περιφερειακές και διεθνείς πτήσεις. Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, η Sichuan Airlines σχεδιάζει να ξεκινήσει από τον προσεχή Ιούνιο τέσσερις πτήσεις την εβδομάδα από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Αθήνας, με τελικό προορισμό την πόλη Τσενγκντού (Chengdu) στην οποία εδρεύει και ενδιάμεσο σταθμό την Κωνσταντινούπολη. Η νέα αυτή αεροπορική σύνδεση θα ενώνει την ελληνική πρωτεύουσα με την Τσενγκντού, την πρωτεύουσα της επαρχίας Σετσουάν (Sichuan) και τέταρτης πολυπληθέστερης πόλης της Κίνας, γεγονός που αναμένεται να ενισχύσει τις τουριστικές ροές από την αγορά της Απω Ανατολής. Τα τελευταία χρόνια, η Sichuan Airlines καταγράφει δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ παράλληλα καταβάλλει προσπάθειες μετασχηματισμού και περαιτέρω διεθνοποίησης του δικτύου της. Εκτός από τη βασική της έδρα, την Τσενγκντού, διατηρεί τρεις επιπρόσθετες βάσεις εντός της Κίνας, ενώ προσφέρει τις υπηρεσίες της σε περισσότερους από 30 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως. Σε ό,τι αφορά τις οικονομικές επιδόσεις της, το 2023 σηματοδότησε την πρώτη χρονιά που επέστρεψε στην κερδοφορία ύστερα από τρεις συνεχόμενες ζημιογόνες χρήσεις, απόρροια των επιπτώσεων από την πανδημία του κορωνοϊού.

Επισημαίνεται ότι η νέα αεροπορική έρχεται να προστεθεί στις ήδη υφιστάμενες κινεζικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας. Πιο συγκεκριμένα, η Air China, από τους μεγαλύτερους αερομεταφορείς της ευρύτερης περιοχής, έχει ανακοινώσει ότι από τον Ιούλιο του 2025 θα αυξήσει τις πτήσεις από το «Ελ. Βενιζέλος» προς το αεροδρόμιο Capital του Πεκίνο σε τέσσερις εβδομαδιαίες αναχωρήσεις, από τρεις που εκτελούσε κατά τη χειμερινή περίοδο.

Επιπλέον, η ανερχόμενη Juneyao Air, η οποία έκανε ντεμπούτο στην Αθήνα πέρυσι, πετώντας στη Σαγκάη, δρομολογεί από τον τρέχοντα μήνα μία επιπλέον πτήση, αυξάνοντας τον αριθμό των εβδομαδιαίων αναχωρήσεων σε τέσσερις από τρεις που ανέρχονταν το 2024.

Μπορεί η καινούργια σύνδεση να συμβάλλει στην αύξηση της συνδεσιμότητας της Ελλάδας με την Ασία, ωστόσο η κινεζική αγορά συνεχίζει να αντιπροσωπεύει ένα αρκετά μικρό ποσοστό στο σύνολο της επιβατικής κίνησης του μεγαλύτερου αεροδρομίου της χώρας. «Πρόκειται για μια αγορά που εμφανίζει αργά αλλά σταθερά σημάδια ανάκαμψης», υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών Γιάννης Παράσχης, απαντώντας σε ερώτηση για τις προοπτικές της Κίνας στο πλαίσιο της χθεσινής ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης.

Είναι ενδεικτικό ότι οι συνολικές αφίξεις ξένων επιβατών στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» από την Κίνα το 2024, είτε απευθείας είτε με ενδιάμεσο σταθμό, έφθασαν σε 139.000, αυξημένες κατά 45% και κατά 30% σε σχέση με το 2023, όπου ακόμη ίσχυαν περιορισμοί και το 2019 αντίστοιχα.

Η Γ.Σ. του ΔΑΑ

Στο επίκεντρο της χθεσινής ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών βρέθηκε η έγκριση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου για επενδύσεις σε αεροπορικές δραστηριότητες. Επισημαίνεται ότι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα πραγματοποιηθεί μέσω ενός προαιρετικού Προγράμματος Επανεπένδυσης Μερίσματος (Scrip Dividend) έως 100 εκατ. ευρώ από τα κέρδη του 2024 και επιπλέον έως 140 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των επόμενων τριών ετών. Θυμίζουμε ότι η χρηματοδότηση του πλάνου επέκτασης του αεροδρομίου θα γίνει συνδυαστικά με τραπεζικό δανεισμό, καθώς ήδη έχει εξασφαλίσει κεφάλαια ύψους 800 εκατ. ευρώ και μέσω της ΑΜΚ. Λαμβάνοντας υπόψη την ισχυρή άνοδο της επιβατικής κίνησης, η διοίκηση του αεροδρομίου αποφάσισε να επιταχύνει το πρόγραμμα για την επέκταση της δυναμικότητάς του έτσι ώστε να έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετεί 40 εκατομμύρια επιβάτες μέχρι το 2032, δηλαδή τρία χρόνια νωρίτερα σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό μέσα από την ενοποίηση της πρώτης και της δεύτερης φάσης. Μάλιστα, από τα μέσα του 2027, οπότε αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το νέο πολυώροφο πάρκινγκ, προβλέπεται η συμβολή του να αποτυπωθεί και στα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας στην κατηγορία των εσόδων από μη αεροπορικές δραστηριότητες, ενώ από το 2028 θα συμμετάσχουν και τα επιπρόσθετα έσοδα από την επέκταση του χώρου των εμπορικών καταστημάτων. Σχετικά με τις εκτιμήσεις για την κερδοφορία του «Ελευθέριος Βενιζέλος», αναμένεται να κινηθεί στην περιοχή των 200 εκατ. ευρώ για τα επόμενα δύο χρόνια.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση