
Kathimerini.gr
Η Κίνα προχώρησε σε μια νέα κίνηση στη σκακιέρα του εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ, παγώνοντας τις παραδόσεις αεροσκαφών Boeing στο έδαφός της.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η Κίνα διέταξε τις αεροπορικές της εταιρείες να μην παραλάβουν άλλα αεροσκάφη της Boeing, στο πλαίσιο του πολέμου των δασμών και των αντιποίνων. Η απαγόρευση επεκτείνεται και στις αγορές εξοπλισμού και εξαρτημάτων που σχετίζονται με αεροσκάφη από αμερικανικές εταιρείες προς κινεζικούς αερομεταφορείς.
Επιπλέον, η κινεζική κυβέρνηση εξετάζει τρόπους παροχής βοήθειας στις αεροπορικές εταιρείες που μισθώνουν αεροσκάφη Boeing και έρχονται πλέον αντιμέτωπες με υψηλότερο κόστος.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump επέβαλε σωρευτικά δασμούς ύψους 145% στα κινεζικά προϊόντα και η Κίνα ανταπέδωσε με 125% σε αμερικανικά προϊόντα το περασμένο Σαββατοκύριακο. Οι δασμοί από μόνοι τους θα είχαν υπερδιπλασιάσει το κόστος των αμερικανικών αεροσκαφών και εξαρτημάτων, καθιστώντας ανέφικτη την αποδοχή αεροσκαφών Boeing από τις κινεζικές αεροπορικές εταιρείες.
Η διαμάχη των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου βάζει την Boeing στη μέση, με δυσμενείς επιπτώσεις για την αμερικανική αεροναυπηγική εταιρεία, που είναι ήδη επιβαρυμένη από προβλήματα και εμπορικές εντάσεις. Η αντιπαράθεση των δύο γιγάντων αποτελεί μια νέα πρόκληση σε μια από τις μεγαλύτερες αγορές του κόσμου για τις πωλήσεις αεροσκαφών. Η Κίνα αναμένεται να είναι υπεύθυνη για το 20% της παγκόσμιας ζήτησης αεροσκαφών τις επόμενες δύο δεκαετίες. Μάλιστα το 2018, σχεδόν το ένα τέταρτο της παραγωγής της Boeing κατέληξε στην ασιατική αυτή χώρα. Ωστόσο η εταιρεία δεν έχει ανακοινώσει καμία σημαντική παραγγελία στην Κίνα τα τελευταία χρόνια, λόγω των προαναφερθέντων συνθηκών.
Η κατάσταση πάντως είναι ρευστή και μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή, δεδομένου ότι ο Trump έχει υπαναχωρήσει ορισμένες φορές, όπως έγινε με τους δασμούς που επιβλήθηκαν στα iPhones της Apple που εισάγονται από την Κίνα.
Περίπου 10 αεροσκάφη Boeing 737 Max ετοιμάζονται να εισέλθουν στους στόλους των κινεζικών αεροπορικών εταιρειών, με τις China Southern Airlines, Air China και Xiamen Airlines να αναμένουν από δύο η κάθε μία, με βάση τα στοιχεία της Aviation Flights Group.
Ενώ η Airbus είναι ο σημαντικότερος προμηθευτής και οι κινεζικοί αερομεταφορείς βασίζονται στο εγχώριας παραγωγής Comac C919, οι αεροπορικές εταιρείες εξακολουθούν να έχουν εκατοντάδες αεροπλάνα Boeing στον στόλο τους που θα χρειαστούν συντήρηση, επισκευή και αντικατάσταση.
Η Boeing διαθέτει πολλά έτοιμα αεροπλάνα σε απόθεμα, τα οποία προορίζονταν αρχικά για κινεζικές αεροπορικές εταιρείες. Η αμερικανική εταιρεία κατασκευής αεροσκαφών προειδοποίησε ότι μια κλιμακούμενη εμπορική διαμάχη θα μπορούσε επίσης να πλήξει τις αλυσίδες εφοδιασμού που είχαν υποστεί σοβαρή πίεση από την πανδημία και μόλις πρόσφατα έδειχναν σημάδια ανάκαμψης και επιστροφής στην κανονικότητα.
moneyreview.gr με πληροφορίες από το Bloomberg