ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κορωνοϊός: Εσωσαν ζωές τα αντιιικά φάρμακα

Εως και τρεις φορές λιγότερο πιθανό να νοσηλευθούν και έως 3,5 φορές λιγότερο πιθανό να καταλήξουν όσοι τα λαμβάνουν

Γράφει η Πέννυ Μπουλούτζα

Σημαντική μείωση του κινδύνου νοσηλείας και θανάτου λόγω της COVID-19 σε άτομα που μολύνθηκαν από τον ιό επιφέρει η χορήγηση των αντιιικών φαρμάκων στη χώρα μας.

Σύμφωνα με ελληνική μελέτη, οι ασθενείς που λαμβάνουν αυτά τα φάρμακα είναι έως και τρεις φορές λιγότερο πιθανό να χρειαστούν νοσηλεία και έως και 3,5 φορές λιγότερο πιθανό να καταλήξουν από τη νόσο έναντι όσων δεν λάβουν αντίστοιχη αγωγή.

Η μείωση του κινδύνου φαίνεται να είναι πιο έντονη μεταξύ των ηλικιωμένων ασθενών (ηλικίας 75 ετών και άνω) και μεταξύ εκείνων με υψηλά επίπεδα συμμόρφωσης στην αγωγή. Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο the Journal of Infectious Diseases, καταδεικνύει τον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισαν και συνεχίσουν να διαδραματίζουν, τα αντιιικά φάρμακα στην προστασία των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού και στην αποσυμφόρηση του συστήματος υγείας στη χώρα μας.

H μελέτη, την οποία υπογράφουν οι Δημ. Παρασκευής, Μ. Γκόβα, Κ. Μέλλου, Γ. Γερολυμάτος, Ν. Ψαλίδα, Κ. Γκολφινοπούλου, Ε. Γ. Κωστάκη, Στ. Λουκίδης, Α. Κοτανίδου, Αθ. Σκουτέλης, Ελ. Θηραίος, Γ. Σαρόγλου, Δημ. Ζωγραφόπουλος, Δημ. Φιλίππου, Ηλ. Μόσιαλος, Θ. Ζαούτης, Μ. Γκάγκα, Σ. Τσιόδρας και Αν. Αντωνιάδου, εξέτασε την αποτελεσματικότητα των αντιιικών φαρμάκων μολνουπιραβίρης (Lagevrio) και νιρματρελβίρης/ριτοναβίρης (Paxlovid) που έλαβαν Ελληνες ασθενείς για τη θεραπεία της COVID-19.

Τα συγκεκριμένα φάρμακα χορηγούνται εκ του στόματος σε άτομα θετικά στον κορωνοϊό και με υψηλό κίνδυνο για σοβαρή νόσηση, κατόπιν έγκρισης ειδικής επιτροπής και με σκοπό να προλάβουν την εξέλιξη της νόσου και να αποτρέψουν πιθανή νοσηλεία ή και θάνατο. Οπως τονίζουν οι καθηγητές Παθολογίας – Λοιμώξεων Σωτήρης Τσιόδρας και Αναστασία Αντωνιάδου, που συνέταξαν το δημοσιευμένο κείμενο της μελέτης, «αν και ο εμβολιασμός μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης και θανάτου, η COVID-19 συνεχίζει να είναι ένα σοβαρό πρόβλημα για τον ευπαθή πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων, των ανοσοκατασταλμένων και των ατόμων με χρόνιες παθήσεις».

Οι ερευνητές επέλεξαν από τον πληθυσμό των ασθενών στη χώρα μας που είχαν λάβει κάποια από τις δύο αγωγές τα διαστήματα από 2 Φεβρουαρίου έως 5 Μαρτίου 2022 (μολνουπιραβίρη) και από 26 Μαρτίου έως 20 Ιουλίου 2022 (νιρματρελβίρη/ριτοναβίρη), όσους ήταν ηλικίας 65 ετών και άνω, και τους συνέκριναν με αντίστοιχο αριθμό ασθενών με COVID-19 της ίδιας ηλικιακής ομάδας που δεν είχαν λάβει τα συγκεκριμένα αντιιικά φάρμακα.

Σύμφωνα με ελληνική μελέτη, η μείωση του κινδύνου φαίνεται να είναι πιο έντονη σε ασθενείς ηλικίας 75 ετών και άνω.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, από τους 4.022 ασθενείς ηλικίας 65 ετών και άνω που έλαβαν μολνουπιραβίρη, το 3,51% (149 άτομα) χρειάστηκε να νοσηλευθεί σε απλή κλίνη, το 0,42% (18) νοσηλεύθηκε σε ΜΕΘ ή/και διασωληνώθηκε και το 1,21% (51) κατέληξε λόγω της νόσου. Αντίστοιχα από τους 3.742 ασθενείς 65 ετών και άνω που δεν είχαν λάβει την αγωγή, 8,42% (357 άτομα) νοσηλεύθηκαν σε απλή κλίνη, 0,33% (14) νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ ή διασωληνώθηκαν και το 3,4% (144) κατέληξε λόγω της νόσου.

Από τα 13.462 θετικά στον κορωνοϊό άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω που έλαβαν τη νιρματρελβίρη/ριτοναβίρη (Paxlovid), το 2,14% (297) χρειάστηκε να νοσηλευθεί, το 0,1% νοσηλεύθηκε σε ΜΕΘ και το 0,63 (88 άτομα) κατέληξε. Τα αντίστοιχα ποσοστά των 12.728 ατόμων της ομάδας ελέγχου, δηλαδή ασθενών με παρόμοια χαρακτηριστικά που δεν είχαν λάβει τη συγκεκριμένη αγωγή, ήταν 6,18% (857 νοσηλείες), 0,12% (17 νοσηλείες σε ΜΕΘ) και 1,87% (259 θάνατοι).

Οπως αναφέρεται στα συμπεράσματα της μελέτης, λαμβάνοντας υπόψη και χαρακτηριστικά όπως ηλικία, προηγούμενη λοίμωξη από κορωνοϊό, κατάσταση εμβολιασμού και χρόνος που έχει παρέλθει από τον εμβολιασμό, η χορήγηση μολνουπιραβίρης μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο νοσηλείας (60% λιγότερη σχετική πιθανότητα ή Odds Ratio 0,4) και θανάτου (69% ή 0,31). Αντίστοιχα, η χορήγηση νιρματρελβίρης/ριτοναβίρης είχε επίσης ως αποτέλεσμα σοβαρές μειώσεις στον κίνδυνο νοσηλείας (69% λιγότερη σχετική πιθανότητα ή Odds Ratio 0,31) και θανάτου (72% ή 0,28).

Οπως αναφέρουν οι συντάκτες της μελέτης, «παρόλο που ο κίνδυνος εξέλιξης της νόσου και θανάτου έχει μειωθεί από τον μαζικό εμβολιασμό, την υβριδική ανοσία και τα εγγενή χαρακτηριστικά των υποπαραλλαγών Ομικρον, τα αποτελέσματα από τη μελέτη υποδηλώνουν ότι τα αντιιικά φάρμακα μπορούν να μειώσουν περαιτέρω τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου, κυρίως σε ιδιαίτερα ευάλωτους πληθυσμούς. Η χρήση από του στόματος αντιιικής θεραπείας σε αυτούς τους πληθυσμούς ενδείκνυται επομένως έντονα για τη μείωση της επιβάρυνσης της νόσου».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Υγεία  |  Coronavirus  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση