ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επικίνδυνες θεραπείες απώλειας βάρους στην Τουρκία: «Καμπανάκι» από το ECDC

Τα περισσότερα περιστατικά παράλυσης συνδέονταν με δύο ιδιωτικά νοσοκομεία, στην Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη, στην Τουρκία

Δεκάδες άνθρωποι στην Ευρώπη έχουν μολυνθεί από αλλαντίαση, μια παραλυτική νόσο, ύστερα από θεραπεία απώλειας βάρους με φάρμακο που περιέχει νευροτοξική πρωτεΐνη.

Η βοτουλινική νευροτοξίνη (BoNT) είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη μείωση των ρυτίδων και τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων. Οταν όμως χορηγείται με ένεση στο στομάχι, στοχεύει στην απώλεια βάρους. Το ECDC προειδοποιεί πως η ουσία μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νευροπαραλυτική ασθένεια.

Μέχρι τις 10 Μαρτίου του 2023 είχαν αναφερθεί 67 περιπτώσεις αλλαντίασης στην Ευρώπη και τα περισσότερα περιστατικά συνδέονταν με δύο ιδιωτικά νοσοκομεία, στην Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη, στην Τουρκία.

Και τα δύο νοσοκομεία χορήγησαν ουσίες που δεν ήταν εγκεκριμένες για τη θεραπεία της παχυσαρκίας με ενδογαστρική ένεση, σύμφωνα με έρευνα των τουρκικών αρχών. Τα συμπτώματα της αλλαντίασης κυμαίνονταν από ήπια έως σοβαρά, ενώ ένας ασθενής χρειάστηκε να εισαχθεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Με φόντο τα περιστατικά, το ECDC εξέδωσε ανακοίνωση συμβουλεύοντας τους πολίτες να αποφεύγουν τις ενδογαστρικές θεραπείες με BoNT για την παχυσαρκία, στην Τουρκία, λόγω του αυξημένου κινδύνου αλλαντίασης.

Το παραπάνω περιστατικό επανέφερε στο προσκήνιο τις επικίνδυνες επεμβάσεις χαμηλού κόστους στην Τουρκία.

Η Ισπανίδα διαιτολόγος-διατροφολόγος, Αζαχάρα Νιέτο, έχει δεχθεί ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε θεραπεία για απώλεια βάρους στην Τουρκία, χωρίς όμως να γνωρίζουν τίποτα απολύτως για τη διαδικασία.

«Οι περισσότεροι δεν γνώριζαν ακριβώς τι επέμβαση ή θεραπεία έκαναν, ούτε έλαβαν μετεγχειρητικές οδηγίες», ανέφερε η ίδια, τονίζοντας πως η βαριατρική χειρουργική γίνεται στο πεπτικό σύστημα και συνιστάται όταν οι διατροφικές αλλαγές δεν έχουν αποδώσει σε ασθενείς με δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) 35 και άνω.

Η διατροφολόγος επισημαίνει πως, παρόλο που η επέμβαση είναι επιτυχής για τους περισσότερους που υποβάλλονται σε αυτήν, πολλοί δεν λαμβάνουν επαρκείς πληροφορίες πριν αποφασίσουν να υποβληθούν στην επέμβαση, όπως συνέβη σε πολλά περιστατικά στην Τουρκία.

Πηγή: EL PAIS, ECDC

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση