ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Απλές λύσεις για την ανακούφιση των πονεμένων, ευαίσθητων ούλων

Δοκιμάστε φάρμακα που δεν χρειάζονται συνταγή, οδοντικό καθαρισμό με νερό και στοματικά διαλύματα

Kathimerini.gr

Δεν είναι εύκολο να αγνοήσετε τον πόνο των ούλων. Η επώδυνη, διαπεραστική αίσθηση μπορεί να παραμένει για μέρες και να κάνει τη λήψη φαγητού δυσάρεστη. Εάν είναι ένας πόνος που πρωτοεμφανίζεται, μπορεί να ανησυχήσετε μήπως αποτελεί ένδειξη ότι έχετε μια αδιάγνωστη πάθηση. Καθώς θα αναζητάτε απαντήσεις, μπορείτε να ανακουφιστείτε από τον πόνο με τη βοήθεια διάφορων θεραπειών που γίνονται στο σπίτι και επιλογών από το φαρμακείο, χωρίς συνταγή.

Τα αίτια της ευαισθησίας των ούλων

Υπάρχουν πολλά πιθανά αίτια για τα ευαίσθητα ούλα. Ένα από τα συνηθέστερα είναι ένα πρώιμο (συχνά αναστρέψιμο) στάδιο της πάθησης των ούλων που λέγεται ουλίτιδα. Αυτή παρουσιάζεται όταν η συσσώρευση πλάκας (μια κολλώδης επικάλυψη που περιέχει βακτήρια) ερεθίζει τα ούλα, τα οποία κοκκινίζουν, πρήζονται και ματώνουν ευκολότερα.

Η ευαισθησία των ούλων μπορεί επίσης να προκληθεί από:

– Υπερβολικά δυνατό βούρτσισμα των δοντιών.
– Ερεθισμό από τεχνητές οδοντοστοιχίες.
– Τραυματισμό του στόματος.
– Κάψιμο από πολύ ζεστή τροφή.
– Μια λοίμωξη στη βάση ενός δοντιού (απόστημα).
– Άφθα (υπερανάπτυξη του μύκητα Candida albicans).
– Αναιμία.
– Επιχείλιο έρπητα (ιός Herpes simplex).
– Σπάνιες αυτοάνοσες δερματικές παθήσεις που προκαλούν φουσκάλες στο στόμα.
– Ανεπάρκεια βιταμίνης C ή K.
– χρήση αποκλειστών διαύλων ασβεστίου (συνταγογραφούμενα φάρμακα για την αντιμετώπιση της υπέρτασης, της στηθάγχης ή της αρρυθμίας).

Πολλά από τα αίτια του πόνου στα ούλα είναι πιθανό να τα κάνουν ευαίσθητα και επιρρεπή σε τραυματισμούς.

Κίνδυνοι από την ευαισθησία των ούλων

Ορισμένα από τα προαναφερθέντα αίτια των ευαίσθητων ούλων μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία. Για παράδειγμα, η ουλίτιδα μπορεί να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα — η προχωρημένη ουλίτιδα που εκτείνεται πολύ πέραν της γραμμής των ούλων.

«Η περιοδοντίτιδα είναι σχετικά σιωπηρή και ανώδυνη. Μπορεί να παραμείνει αδιάγνωστη για πολλά χρόνια, έως ότου ο οργανισμός να μην είναι πλέον σε θέση να προσαρμοστεί και να αρχίσουμε να παρατηρούμε συμπτώματα όπως απώλεια και μετακίνηση δοντιών», επισημαίνει ο δρ Thomas Nguyen, μέλος διδακτικού προσωπικού στη Στοματική Ιατρική, στις Λοιμώξεις και στην Ανοσία στην Οδοντιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

Εάν τα βακτήρια που εμπλέκονται στις παθήσεις των ούλων εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος, μπορεί να μολύνουν τις βαλβίδες της καρδιάς, που αποτελεί μια δυνητικά θανατηφόρα κατάσταση. Πολλές μελέτες έχουν συνδέσει την περιοδοντίτιδα (και ορισμένα από τα βακτήρια που την προκαλούν) με την υπέρταση, τον διαβήτη, τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, την οστεοπόρωση, την πνευμονία, ακόμη και με τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Το πώς μια λοίμωξη των ούλων είναι δυνατόν να αυξήσει τον κίνδυνο αυτών των πολύ διαφορετικών ασθενειών που προσβάλλουν όργανα πολύ απομακρυσμένα από τα ούλα αποτελεί αντικείμενο υποθέσεων και μελέτης.

Παραδείγματος χάριν, ένα βακτήριο που προκαλεί ουλίτιδα, το Porphyromonas gingivalis, απαντάται συχνότερα στον εγκέφαλο ατόμων με νόσο Αλτσχάιμερ απ’ ό,τι στον εγκέφαλο ατόμων που δεν έχουν τη νόσο. Ολοένα και περισσότερα στοιχεία υποδηλώνουν ότι το P. gingivalis μπορεί να ταξιδέψει στο αίμα και να προκαλέσει λοίμωξη στον εγκέφαλο, γεγονός που με τη σειρά του μπορεί να τον οδηγήσει στο να παραγάγει μια χημική ουσία (το β-αμυλοειδές) προκειμένου να εξολοθρεύσει τα βακτήρια. Δυστυχώς, αυτή η ίδια χημική ουσία αυξάνει τον κίνδυνο για νόσο Αλτσχάιμερ.

Αντιμετώπιση των ευαίσθητων ούλων

Οι παρακάτω «οικιακές» ή μη συνταγογραφούμενες θεραπείες μπορεί να σας ανακουφίσουν προσωρινά από τον πόνο των ούλων.

Απλά παυσίπονα. Η ιβουπροφαίνη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου των ούλων, αλλά συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για να είστε σίγουροι ότι δεν αλληλεπιδρά με τα φάρμακά σας. Για παράδειγμα, η ιβουπροφαίνη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εσωτερικής αιμορραγίας εάν λαμβάνετε κάποιο αντιπηκτικό, όπως βαρφαρίνη ή δαβιγατράνη.

Τοπικά τζελ. Η γέλη βενζοκαΐνης που αλείφετε στα ούλα μπορεί να ανακουφίσει από τον πόνο για μικρά διαστήματα. Συμβουλευτείτε τον οδοντίατρο ή τον γιατρό σας πριν χρησιμοποιήσετε τέτοια τζελ, καθώς συνδέονται με μια σπάνια αλλά επικίνδυνη παρενέργεια, που ονομάζεται μεθαιμοσφαιριναιμία, η οποία εμποδίζει την οξυγόνωση των κυττάρων.

Βελτιωμένα εργαλεία καθαρισμού. «Εάν η ευαισθησία των ούλων έχει προκληθεί από ουλίτιδα ή τροφές που παραμένουν στα δόντια σας, μια συσκευή καθαρισμού με νερό, καθώς και η τακτική χρήση οδοντικού νήματος και μεσοδόντιων βουρτσών, βοηθoύν στην αφαίρεση της βακτηριακής πλάκας και στην υποχώρηση της φλεγμονής», λέει ο δρ Nguyen.

Επιθέματα. Εφαρμόστε ζεστά ή κρύα επιθέματα στα ευαίσθητα ούλα.

Πλύσεις. Κάνετε πλύσεις με χλιαρό αλατόνερο, κρατώντας το και γυρνώντας το μέσα στο στόμα σας, μερικές φορές την ημέρα.

Θεραπείες με βότανα. Ορισμένοι υποστηρίζουν τις θεραπείες με βότανα, όπως σταγόνες από έλαιο γαρίφαλου, που εφαρμόζεται απευθείας πάνω στα ούλα, αλλά λίγα μόνο τεκμήρια υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητά τους στην ανακούφιση από τον πόνο των ούλων, ενώ κάποια στοιχεία δείχνουν ότι μπορεί να είναι επιβλαβείς.

Μεταβολές στη διατροφή. Το μάσημα μιας στεγνής φρυγανιάς, δημητριακών, κράκερ ή οποιασδήποτε σκληρής τροφής μπορεί να ερεθίσει ή να γδάρει τα ευαίσθητα ούλα. Αποφύγετε τροφές που έχουν άγρια υφή, μέχρι να νιώσετε καλύτερα με τα ούλα σας.

Για πόσο καιρό να εφαρμόσετε τη θεραπεία;

Ο δρ Nguyen λέει ότι ο πόνος των ούλων συχνά υποχωρεί ύστερα από μερικές εβδομάδες.

«Για παθήσεις όπως έλκη, τραυματισμοί, καψίματα, φλεγμονές ή έρπητα, ο χρόνος είναι ο καλύτερός σας σύμμαχος. Ο οργανισμός θεραπεύεται μόνος του έπειτα από 14 ημέρες», επισημαίνει. Όμως, εάν ο πόνος των ούλων επιμένει, επισκεφτείτε τον οδοντίατρό σας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση