
Kathimerini.gr
Οι New York Times παρατηρούν πως ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, άσκησε την «πιο σκληρή κριτική μέχρι σήμερα» στη Ρωσία, ενώ για «απότομη αλλαγή κατεύθυνσης», κάνει λόγο ο Guardian. «Το τέλος μιας ήπιας προσέγγισης», βλέπει η Washington Post και «απομάκρυνση από τους προηγούμενους επαίνους του», η Wall Street Journal. Είναι σαφές ότι ο τόνος του Ντόναλντ Τραμπ προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν στη συνέντευξη στο NBC δεν ήταν ο γνωστός συμφιλιωτικός τόνος, που είχε υιοθετήσει μετά την ορκωμοσία του.
«Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ήμουν πολύ θυμωμένος, έξαλλος όταν ο Πούτιν άρχισε να επιτίθεται στην αξιοπιστία του Ζελένσκι», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος στη συνέντευξη της Κυριακής. Τα σχόλια αυτά αποκαλύπτουν «την απογοήτευση του Λευκού Οίκου για τον Ρώσο πρόεδρο, καθώς οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του πολέμου στην Ουκρανία συνεχίζονται χωρίς σαφή πρόοδο», σημειώνουν οι Financial Times.
Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή, ο Πούτιν, μιλώντας στη ρωσική τηλεόραση κάλεσε σε παρέμβαση του ΟΗΕ στην Ουκρανία προκειμένου να γίνουν προετοιμασίες για νέες εκλογές εν αναμονή ειρηνευτικής συμφωνίας. Τέτοια λύση θα παρέτεινε τον πόλεμο, κάτι που δεν θέλει ο Τραμπ, ο οποίος είχε υποσχεθεί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ότι θα διευθετούσε τη σύγκρουση σε 24 ώρες.
Η Post σημειώνει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος επέμεινε στις καλές σχέσεις που διατηρεί με τον Ρώσο ομόλογό του, καθώς και στο ότι, όπως και εκείνος, έχει αμφισβητήσει τη νομιμότητα του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην ηγεσία της Ουκρανίας, χαρακτηρίζοντάς τον «δικτάτορα».
Η «καρδιά» της ρωσική οικονομίας
Ωστόσο την Κυριακή προειδοποίησε ότι «αν η Ρωσία και εγώ δεν είμαστε σε θέση να καταλήξουμε σε συμφωνία για να βάλουμε τέλος στην αιματοχυσία στην Ουκρανία, και νομίζω ότι θα ήταν λάθος της Ρωσίας, θα επιβάλω δευτερογενείς δασμούς σε όλο το πετρέλαιο που φεύγει από τη Ρωσία». Αυτοί οι δασμοί θα ισοδυναμούν με κυρώσεις κατά των χωρών που αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο.
Η απειλή αυτή θα μπορούσε να βάλει σε σκέψεις τη Μόσχα. Η Wall Street Journal αναφέρει ότι «η ενέργεια είναι η καρδιά της ρωσικής οικονομίας και η στοχοποίησή της θα μπορούσε να επηρεάσει τη χώρα περισσότερο από άλλες κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από τη Δύση μέχρι στιγμής».
Σκληρότερος απέναντι στον Πούτιν, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει γίνει, ωστόσο, άνευ όρων σύμμαχος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Βλέπω ότι προσπαθεί να αποσυρθεί από τη συμφωνία για τις σπάνιες γαίες. Και αν το κάνει, θα έχει προβλήματα. Μεγάλα, πολύ μεγάλα προβλήματα», προειδοποίησε.
Παράλληλα, αναφέρθηκε σε παρόμοιες κυρώσεις κατά του Ιράν, εάν οι συνομιλίες για πυρηνική συμφωνία δεν προχωρήσουν.
Για νέο είδος απειλής, «ακόμη ένα παράδειγμα της άνεσης του Αμερικανού προέδρου να ασκεί οικονομική πίεση σε τρίτες χώρες», κάνουν τέλος λόγο οι New York Times. Αν αυτό το μέσο αποτύχει, ο Τραμπ ισχυρίζεται πως είναι έτοιμος να προβεί σε «βομβαρδισμό άνευ προηγουμένου» του Ιράν.