ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αυτοφροντίδα για τη θυλακίτιδα

Οι επώδυνες εξάρσεις της μπορεί να εμφανιστούν ξαφνικά και χωρίς προφανή λόγο

Kathimerini.gr

Eχει τύχει ποτέ να ξυπνήσετε με ένα μυστηριώδες γρομπαλάκι στον αγκώνα ή στο γόνατό σας και να μην έχετε ιδέα τι το προκάλεσε; Είναι πολύ πιθανό να έχετε θυλακίτιδα. 

«Η θυλακίτιδα γίνεται σίγουρα συχνότερη καθώς μεγαλώνετε και είναι απλώς η συνέπεια μιας πιο μακροχρόνιας και πιο δραστήριας ζωής», σχολιάζει ο δρ Robert Shmerling, αρχισυντάκτης στο Harvard Health Publishing και αντεπιστέλλον μέλος της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ. 

Τι είναι ο θύλακος

Η θυλακίτιδα είναι μια φλεγμονή του αρθρικού θυλάκου, ενός μικρού σάκου γεμάτου υγρό, ο οποίος λειτουργεί ως μαξιλάρι ανάμεσα στα οστά μιας άρθρωσης και στους μυς, τους τένοντες ή το δέρμα που τα περιβάλλουν. Συχνά πλήττει το γόνατο και τον αγκώνα, αλλά είναι ακόμη πιο συχνή στο ισχίο, στον ώμο και στην πτέρνα. 

Όταν εμφανίζεται στον αγκώνα, στην πρόσθια πλευρά του γόνατος ή στην πτέρνα, η φλεγμονώδης περιοχή μπορεί να γίνει επώδυνη ή ευαίσθητη στην ψηλάφηση, θερμή και ερυθρωπή.

Συνήθως πρήζεται, με αποτέλεσμα να μοιάζει με αυγό χήνας ή με μικρό μπαλόνι. Στον ώμο ή στο ισχίο, όμως, η επώδυνη περιοχή συνήθως δείχνει φυσιολογική. 

Οι άνθρωποι αναπτύσσουν θυλακίτιδα λόγω τραυματισμού ή υπερβολικής χρήσης μιας άρθρωσης, όπως με την παρατεταμένη γονατιστή στάση κατά την κηπουρική ή τις οικιακές εργασίες ή με τη στήριξη στους αγκώνες σε μια σκληρή επιφάνεια για μεγάλες περιόδους. Ακόμη και οι επαναληπτικές κινήσεις, όπως κατά το βάψιμο ενός ταβανιού, τη σωματική άσκηση με λανθασμένη στάση ή το περπάτημα με κακή στάση σώματος, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο. 

Όταν έχετε θυλακίτιδα, το εύρος κίνησης της άρθρωσης μπορεί να είναι φυσιολογικό, αλλά αισθάνεστε πόνο στη διάρκεια συγκεκριμένων κινήσεων. Για παράδειγμα, εάν έχετε θυλακίτιδα ισχίου, μπορεί να πονάτε όταν ξαπλώνετε στη μία πλευρά για να κοιμηθείτε, όταν ανεβαίνετε ή κατεβαίνετε σκάλες ή όταν σηκώνεστε από καθιστή στάση. Η θυλακίτιδα γόνατος μπορεί να πονάει όταν η άρθρωση βρίσκεται σε πλήρη κάμψη. 

«Επειδή ο πόνος και η φλεγμονή δεν εμφανίζονται πάντα αμέσως μετά από μια συγκεκριμένη δραστηριότητα ή κάκωση, η θυλακίτιδα μοιάζει να εμφανίζεται από το πουθενά και μπορεί να μην τη συσχετίσετε με μια συγκεκριμένη αιτία», παρατηρεί ο δρ Shmerling. 

Φροντίστε την περιοχή που πάσχει

Η αυτοφροντίδα είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης για τα περισσότερα περιστατικά θυλακίτιδας. Για παράδειγμα:

– Ξεκουράστε την περιοχή όσο περισσότερο μπορείτε για μερικές ημέρες. 

– Εφαρμόστε πάγο στην περιοχή που πονάει για 20 λεπτά, τρεις ή τέσσερις φορές την ημέρα. 

– Φορέστε μανίκια συμπίεσης ή ελαστικό επίδεσμο συμπίεσης γύρω από την περιοχή που πονάει. 

– Χρησιμοποιήστε μη συνταγογραφούμενα τοπικά αναλγητικά. Αναζητήστε προϊόντα που περιέχουν λιδοκαΐνη, σαλικυλικά ή δικλοφαινάκη. 

– Πάρτε ένα συνηθισμένο μη συνταγογραφούμενο μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο –όπως ιβουπροφαίνη ή ναπροξένη– ή ακεταμινοφαίνη για ανακούφιση από τον πόνο. Προσέξτε όμως να μην υπερβείτε τη μέγιστη ημερήσια δόση. 

Πότε πρέπει να ζητήσετε βοήθεια

Συνήθως χρειάζεται μία εβδομάδα ή περισσότερο για να υποχωρήσουν ο πόνος και η φλεγμονή, οπότε θα πρέπει να έχετε υπομονή και να είστε επιμελείς με την αυτοφροντίδα. 

«Δείτε τον γιατρό σας εάν ο πόνος δεν υποχωρεί, καθώς αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι έχετε κάτι άλλο και όχι θυλακίτιδα», συνιστά ο δρ Shmerling. 
Εάν υπάρχει εμφανές οίδημα, πηγαίνετε στον γιατρό προκειμένου να αποκλειστεί η περίπτωση να πρόκειται για λοίμωξη, η οποία θα απαιτούσε αντιβιοτικά. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση όταν μια λοίμωξη επιμένει ή υποτροπιάζει παρά τη θεραπεία. 
Εάν δεν υπάρχει λοίμωξη και το πρόβλημα επιμένει, ο γιατρός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει ενέσεις κορτικοστεροειδούς στην περιοχή γύρω από τον αρθρικό θύλακο προκειμένου να επισπευσθεί η επούλωση. 

Μπορείτε να προστατεύσετε τον εαυτό σας από τις επαναλαμβανόμενες εξάρσεις, προσέχοντας να μην καταπονείτε υπερβολικά τις αρθρώσεις σας. Φοράτε επιγονατίδες όταν χρειάζεται να μείνετε γονατιστοί για κάποιο χρονικό διάστημα. Κάντε τακτικά διαλείμματα όταν κάνετε μια εργασία με επαναλαμβανόμενες κινήσεις. 

Αν υποφέρετε από θυλακίτιδα γόνατος ή ώμου, κάντε τακτικά διατάσεις (μιλήστε με έναν φυσικοθεραπευτή για να μάθετε ποιες είναι οι καλύτερες και ασφαλέστερες κινήσεις για τη δική σας περίπτωση). Η απώλεια του παραπανίσιου σωματικού βάρους μπορεί επίσης να συμβάλει στη μείωση της πίεσης που δέχονται τα ισχία και τα γόνατα και που μπορεί να οδηγήσει σε θυλακίτιδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση