ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Στρατηγική Συρίας» από τον Ερντογάν στην Α. Μεσόγειο

Στόχος της τουρκικής διπλωματίας ο συνδυασμός της προβολής της στρατιωτική ισχύος με την διπλωματία.

Τα τελευταία μηνύματα της Άγκυρας για την Α. Μεσόγειο δεν αποτελούν έκπληξη για όσους παρακολουθούν τα τελευταία χρόνια τις κινήσεις της Τουρκίας στην σκακιέρα της Συρίας,. Όπως στην περίπτωση της Συρίας, κυρίως του βόρειου τμήματος της χώρας, έτσι και στην Α. Μεσόγειο, λίγο μετά την επίδειξη ισχύος, η Τουρκία «επενδύει» στην διπλωματία για να κατοχυρώσει τις θέσεις και τα συμφέροντα της.

Όπως επεσήμανε η κυριακάτικη έκδοση της «Κ», στην Α. Μεσόγειο, μετά και την διαμεσολάβηση της Καγκελαρίου της Γερμανίας στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας, το τραπέζι της διαπραγμάτευσης αποτελεί μονόδρομο. Όλες οι πλευρές ετοιμάζονται πλέον για σκληρή διαπραγμάτευση που θα αφορά ακανθώδη ζητήματα στα ελληνοτουρκικά και τις ισορροπίες στο ενεργειακό πεδίο.

Η διπλωματία και η διαπραγμάτευση είναι εργαλεία που εξυπηρετούν την παρούσα στιγμή τα συμφέροντα της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν για δυο σημαντικούς λόγους. Πρώτον, με την έναρξη του διαλόγου και την αποφυγή ενδεχόμενου θερμού επεισοδίου, η Άγκυρα εκπέμπει το μήνυμα ότι είναι η πλευρά που τάσσεται υπέρ ειρηνικής επίλυσης των προβλημάτων με τις γειτονικές χώρες. Η ρητορική της τουρκικής διπλωματίας για το συγκεκριμένο ζήτημα είναι απλή και γνωστή για την τελευταία μια δεκαετία: «Στην Ανατολική Μεσόγειο, στα περίχωρα της Κύπρου και σε άλλες «αμφισβητούμενες περιοχές», η Τουρκία είναι η πλευρά που τάσσεται υπέρ «δίκαιης μοιρασιάς» και συνεργασίας. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα οι κινήσεις του δίδυμου Αθήνας-Λευκωσίας εμπόδισαν τον διάλογο».

Δεύτερον, με τον διάλογο και την διπλωματία απομακρύνεται από τον ορίζοντα, αν όχι ολοκληρωτικά σίγουρα προσωρινά, το ενδεχόμενο ενός ανεπιθύμητου, θερμού επεισοδίου στην Α. Μεσόγειο. Πρόκειται για μια εξέλιξη που θα μπορούσε, από την μια να πλήξει την τουρκική οικονομία, η οποία την παρούσα στιγμή ήδη δέχεται ασφυκτικές πιέσεις από πολλές κατευθύνσεις, και από την άλλη να δυσχεραίνει τις κινήσεις της Άγκυρας σε άλλα «ανοιχτά μέτωπα», όπως λ.χ. την συνέχεια των συγκρούσεων σε Σύρια και Λιβύη.

Η γνωστή στρατηγική από την Συρία

Λαμβάνοντας υπόψη τους τα προαναφερόμενα, κουρδικές πηγές της «Κ», που παρακολουθούν τις κινήσεις της Άγκυρας σε διάφορα μέτωπα, συμπεραίνουν ότι η τουρκική διπλωματία «μεταφέρει» σήμερα την εμπειρία της από την κρίση της Συρίας στην κρίση της Α. Μεσογείου. «Η Τουρκία έχει συνηθίσει να πραγματοποιεί διπλωματικούς ελιγμούς ανάμεσα στις Μεγάλες Δυνάμεις με απώτερο στόχο την αύξηση των κερδών της», σημειώνουν οι πηγές μας, οι οποίες προσθέτουν ότι όπως στο Κουρδικό, έτσι και στην περίπτωση του Καστελόριζου, δίνοντας προτεραιότητα στην διπλωματία, μέσα από την προσωρινή διακοπή των εργασιών του «Oruç Reis», η Άγκυρα δεν παραιτείται από τους βασικούς στόχους της. Μια πηγή που παρακολουθεί από κοντά τον πόλεμο στο βόρειο κομμάτι της Συρίας: «Στην περίπτωση της Συρίας, στόχος της Άγκυρας είναι ο διαμελισμός της επικράτειας που ελέγχουν οι δημοκρατικές δυνάμεις της χώρας. Η τουρκική διπλωματία πραγματοποίησε επιτυχημένα βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση, συνδυάζοντας την προβολή της στρατιωτική ισχύος με την διπλωματία, τις διαπραγματεύσεις σε ξένες πρωτεύουσες. Αυτή η φόρμουλα έφερε στην Τουρκία τον έλεγχο του Άφριν, του Τάλ Άμπιαντ και του Ρασουλάϊν. Όπως στην περίπτωση της Λιβύης, έτσι και στα ελληνοτουρκικά βλέπουμε σήμερα τον Πρόεδρο της Τουρκίας να επιστρατεύει αυτήν την στρατηγική».

Τα όσα επεσήμανε πριν από λίγες ώρες στο «Cnn Türk», ο εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας, καθηγητής Ιμπραχίμ Καλίν, εντάσσονται εν μέρει στα πλαίσια της παραπάνω επισήμανσης και ρίχνουν φως στο βαθμό δυσκολίας που χαρακτηρίζει τον διάλογο που ξεκινά στον άξονα Αθήνας-Άγκυρας. Επισημαίνοντας ότι η Τουρκία «διακόπτει προσωρινά τις έρευνες του Oruç Reis», ο κ. Καλίν από την μια αναφέρεται σε «αμφισβητούμενες περιοχές» της Α. Μεσογείου και από την άλλη καλεί την Αθήνα σε συνεργασία. Σύμφωνα με τον κ. Καλίν, Ελλάδα και Τουρκία μπορούν να διεξάγουν ξεχωριστές έρευνες στις δικές τους υφαλοκρηπίδες και να αναζητήσουν συνεννόηση και συνεργασία σε «αμφισβητούμενα» νερά.

«Στην δική μας περίπτωση, πριν την τελευταία εισβολή του Οκτωβρίου του 2019, η Τουρκία χρησιμοποιούσε τον όρο «διάδρομος της τρομοκρατίας» και ισχυρίστηκε ότι μετά την εξουδετέρωση αυτής της υποτιθέμενης απειλής, η Τουρκία θα ήταν έτοιμη για διάλογο με όλες τις πλευρές. Στην περίπτωση της Ελλάδας η τουρκική διπλωματία εφευρίσκει τον όρο αμφισβητούμενες περιοχές», επισημαίνουν οι κουρδικές πηγές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο όρος «αμφισβητούμενα νερά» χρησιμοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες από την αμερικανική διπλωματία. «Εφόσον ο όρος εδραιώθηκε πλέον διπλωματικά, στο διεθνές σκηνικό, την επόμενη περίοδο δεν υπάρχουν λόγοι για να μην τον χρησιμοποιήσει η τουρκική διπλωματία ως σημείο-αναφοράς στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα», κατέληγαν το μεσημέρι της Τρίτης οι τουρκικές πηγές της «Κ» στην τουρκική πρωτεύουσα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση

X