ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Οχι» σε διάλογο με Αγκυρα υπό απειλή

Στην ελληνική πλευρά δεν εφησυχάζουν σε καμία περίπτωση παρά την τάση αποκλιμάκωσης που υπάρχει τις τελευταίες ημέρες

Kathimerini.gr

ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

Συγκρατημένη αισιοδοξία και πλήρης ετοιμότητα. Αυτές οι δύο εκφράσεις συμπυκνώνουν την αίσθηση που υπάρχει τα τελευταία εικοσιτετράωρα στο κυβερνητικό στρατόπεδο, όσον αφορά την τουρκική προκλητικότητα. Μία αίσθηση που εκφράστηκε και επισήμως από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

«Η Αγκυρα διατηρεί σε ισχύ την παράνομη Navtex για έρευνες σε περιοχές που περιλαμβάνουν τμήματα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας» είπε ο κ. Πέτσας και πρόσθεσε πως «το τουρκικό ερευνητικό σκάφος παραμένει αγκυροβολημένο και τουρκικά πολεμικά σκάφη αποσύρονται», καταλήγοντας πως «συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση με ψυχραιμία, ετοιμότητα και αποφασιστικότητα».

Στην ελληνική πλευρά δεν εφησυχάζουν σε καμία περίπτωση παρά την τάση αποκλιμάκωσης που υπάρχει τις τελευταίες ημέρες. Αυτό περιέγραψε και η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Από τη μία ανέφερε πως πράγματι αποτυπώνεται μία καλύτερη εικόνα σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα, καθώς αποσύρθηκαν τουρκικά πλοία, από την άλλη ωστόσο πρόσθεσε πως η πάγια θέση της Αθήνας είναι πως διάλογος με την Τουρκία δεν μπορεί να γίνει υπό καθεστώς απειλών. «Η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων και δεν θα μπορούσε να μην είχε στείλει μήνυμα ότι υπάρχουν κόκκινες γραμμές» ανέφερε χαρακτηριστικά. Στο Μαξίμου πάντως θεωρούν «θετικό σημάδι» την απόσυρση των τουρκικών πολεμικών πλοίων, κάτι που όμως δεν το αντιμετωπίζουν μεμονωμένα, αλλά το εντάσσουν σε ένα ευρύτερο πλαίσιο πρωτοβουλιών της ελληνικής πλευράς που ξεκινά ήδη από το 2019 και έχει να κάνει με την ενίσχυση των διεθνών συμμαχιών. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο «συναγερμός» δεν έχει λήξει για την Αθήνα τουλάχιστον μέχρι τις 2 Αυγούστου που εκπνέει και η τουρκική Navtex.

Την ίδια ώρα, το βλέμμα της κυβέρνησης είναι στραμμένο και στο εσωτερικό και στην ελληνική οικονομία. Με δεδομένο πως το φθινόπωρο θα φανεί όλη η ύφεση που μαζεύεται τώρα λόγω της καθίζησης του τουρισμού, στο Μαξίμου θέλουν να προχωρήσουν όσο το δυνατόν πιο σύντομα σε αναδιάταξη του μοντέλου της οικονομίας και στην άμεση εκμετάλλευση του πακέτου του Ταμείου Ανασυγκρότησης. Χθες, ο κ. Πέτσας ανέφερε πως η κυβέρνηση κινήθηκε από την πρώτη στιγμή σε δύο επίπεδα για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας: Το κοινοτικό και το εθνικό. Οσον αφορά το κοινοτικό ο εκπρόσωπος επανέλαβε πως η Ελλάδα ήταν μία από τις πρώτες χώρες που ζήτησε μία πολύ φιλόδοξη απάντηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο στο οικονομικό σοκ που έχει προκαλέσει η πανδημία και πέτυχε να συμμετέχει ενεργά «σε όλες τις διαπραγματεύσεις» που έφεραν το πακέτο των 72 δισ.

Στο εθνικό επίπεδο, ο κ. Πέτσας σκιαγράφησε το μοντέλο που θα ακολουθήσει η ελληνική πλευρά, τονίζοντας πως «στόχος μας είναι να στηρίξουμε τις θέσεις εργασίας και να κρατήσουμε στη θέση του τον παραγωγικό ιστό» και κάνοντας λόγο για «δυναμικές και όχι στατικές παρεμβάσεις».

Τέλος, στην κυβέρνηση παρακολουθούν στενά και το θέμα του κορωνοϊού, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για φαινόμενα χαλάρωσης. Δεν αποκλείεται μάλιστα τις επόμενες μέρες η χρήση της μάσκας να γίνει υποχρεωτική σε περισσότερους κλειστούς χώρους. Ο πρωθυπουργός με ανάρτησή του στο Twitter υπενθύμισε τους κινδύνους του κορωνοϊού, επισημαίνοντας πως ο κίνδυνος από την COVID-19 «δεν έφυγε» και τονίζει ότι «δεν πρέπει να ξεχαστούμε τώρα που είναι καλοκαίρι».
Χθες, παρουσιάστηκε στον πρωθυπουργό από τον αρμόδιο υπουργό Κυριάκο Πιερρακάκη η ψηφιακή παροχή δεκάδων υπηρεσιών των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών, κάτι που αποτελεί ένα ακόμα σημαντικό βήμα για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και την ψηφιοποίηση του κράτους.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση

X