ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μέχρι το 2026 πλήρης κάλυψη της Κύπρου με δίκτυο οπτικών ινών

Κονδύλι €35 εκατ. από το Σχέδιο Ανάκαμψης για 284 κοινότητες. Αποσκοπώντας σε επενδύσεις και αντιμετώπιση της αστυφιλίας

Του Παύλου Νεοφύτου

Του Παύλου Νεοφύτου

Σε τροχιά υλοποίησης τίθεται πλέον το τελευταίο σκέλος του στόχου για πλήρη κάλυψη της Κύπρου με οπτικές ίνες. Μέχρι το 2026 το υπόλοιπο 10% του νησιού, που αφορά 284 κοινότητες των 45 χιλιάδων συνολικά υποστατικών, θα απολαμβάνει δίκτυα υψηλής χωρητικότητας μεταβαίνοντας στο καθεστώς μιας ψηφιακής κοινωνίας των Gigabit, όπου όλοι ανεξαιρέτως οι πολίτες έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες γρήγορου Διαδικτύου. Το έργο «Επέκταση Δικτύων Υπέρ Υψηλής Χωρητικότητας σε Υποεξυπηρετούμενες Περιοχές», του οποίου την υλοποίηση, μετά από σχετικό διαγωνισμό, έχει αναλάβει η Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (Cyta), προνοεί την ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών υπερ-υψηλών ταχυτήτων σε περιοχές όπου δεν υπάρχει σήμερα επενδυτικό ενδιαφέρον από την αγορά, με στόχο, μεταξύ άλλων, αυτό στη συνέχεια να προκύψει, όπως και η καταπολέμηση της αστυφιλίας. Οι προκλήσεις για τη Cyta έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι πρόκειται για δύσκολες και απομακρυσμένες περιοχές, με πολύ περιορισμένες υφιστάμενες υποδομές και με πολλαπλάσιο απαιτούμενο κόστος και πολυπλοκότητα κατασκευής.

Αίρονται οι τεχνολογικοί περιορισμοί για το πού ζει και δημιουργεί την επιχείρησή του ο καθένας, σύμφωνα με τη Cyta, η οποία θα υλοποιήσει το έργο.

Τα πιο πάνω αναφέρθηκαν στην παρουσίαση της συμφωνίας μεταξύ του υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας, Ψηφιακής Πολιτικής και της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (CYTA) την Τρίτη 16 Απριλίου, με τον υφυπουργό Καινοτομίας, Νικόδημο Δαμιανού, να αναγγέλλει την έναρξη του έργου που θα τύχει χρηματοδότησης €35 εκατομμυρίων από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για μέρος του κόστους, με το άλλο μέρος –άλλα τόσα, όπως λέχθηκε στην παρουσίαση– να το καλύπτει η Cyta. Όπως σημείωσε, φιλοδοξία της κυβέρνησης είναι όπως, με την ολοκλήρωση αυτού του μεγάλου σε σημασία και έκταση έργου, η Κύπρος να καταστεί η πρώτη χώρα που θα έχει πετύχει 100% πληθυσμιακή κάλυψη σε όλο το φάσμα της συνδεσιμότητας υπερ-υψηλών ταχυτήτων, κινητή και σταθερή, σημείωσε ο υφυπουργός.

Το έργο «Επέκταση Δικτύων Υπέρ Υψηλής Χωρητικότητας σε Υποεξυπηρετούμενες Περιοχές» στοχεύει μέχρι το 2026 να καλύψει τις εναπομείνασες λευκές - γκρίζες περιοχές στον χάρτη με οπτικές ίνες. Πηγή: Cyta

«Έχουμε ανακοινώσει ένα φιλόδοξο πλάνο για να αναβαθμίσουμε με ουσιαστικό τρόπο τις ψηφιακές υποδομές του κράτους και τις υπηρεσίες που ενεργοποιούμε για τον πολίτη, τον επαγγελματία και την επιχείρηση», ανέφερε, προσθέτοντας ότι για να έχει αυτό μεγαλύτερη σημασία θα πρέπει όλοι να μπορούν να τις αξιοποιήσουν εξίσου. Και αυτό ακριβώς, πρόσθεσε, ίσως να είναι το σημαντικότερο που προσφέρει η συγκεκριμένη επένδυση. «Ως Πολιτεία, είμαστε αποφασισμένοι να καταβάλουμε κάθε απαραίτητη προσπάθεια για να στηρίξουμε, να διευκολύνουμε αλλά και να ενθαρρύνουμε τις δραστηριότητες όλων των τηλεπικοινωνιακών φορέων», τόνισε ο κ. Δαμιανού.

Στόχος η Κύπρος να καταστεί η πρώτη χώρα που θα έχει πετύχει 100% πληθυσμιακή κάλυψη σε όλο το φάσμα τής συνδεσιμότητας υπερ-υψηλών ταχυτήτων, ανέφερε στην παρουσίαση του έργου ο υφυπουργός Καινοτομίας, Νικόδημος Δαμιανού.

Επιχειρηματικές κοινότητες

Αναφερόμενος στους τρεις σταθμούς του έργου «Τεχνολογία Ίνας στο Σπίτι – FTTH» (Fiber To The Home), ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της Cyta, Αντρέας Νεοκλέους, είπε ότι αυτό επιχειρηματικά θα απέφερε στη Cyta κερδοφορία μόνο εάν σταματούσε η υλοποίησή του μέχρι το τέλος του 2023, δηλαδή με την υλοποίηση του 100% των αστικών και περιαστικών περιοχών (80% κατοικημένων περιοχών, 350.000 υποστατικά, 185.000 συνδεδεμένοι πελάτες). Την ίδια ώρα στάθηκε στη σημασία της κάλυψης όλων των κοινοτήτων του νησιού. Αναφέρθηκε στη δεύτερη φάση, που είναι μέχρι το 2025 η εγκατάσταση «Fiber to the home» στις μεγάλες αγροτικές κοινότητες (10% κατοικημένων περιοχών, για 40.000 υποστατικά) και ακολούθως μίλησε για το επόμενο βήμα που παρουσιάζουν σήμερα, το οποίο θα πετύχει την 100% κάλυψη της Κύπρου μέχρι το 2025, ώστε να μην υπάρχει κοινότητα που να μην έχει κάλυψη οπτικών ινών (υπόλοιπο 10% κατοικημένων περιοχών, για 284 κοινότητες, 45.000 υποστατικά).
Τα οφέλη, σημείωσε, που θα προκύψουν σταδιακά από μία μακροχρόνια επένδυση, απορρέουν από το γεγονός ότι η ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών είναι στοίχημα για οποιαδήποτε χώρα, ειδικά για τις χώρες της Ευρώπης, που έχουν μεγάλο πρόβλημα αστυφιλίας. Είναι στοίχημα για οποιαδήποτε χώρα ενδιαφέρεται να αυξήσει το ΑΕΠ της και την οικονομική της ευρωστία, πρόσθεσε. «Διότι, με το να δημιουργήσουμε περιοχές, όπου μπορεί να αναπτυχθεί η οικονομική δραστηριότητα, περισσότερη από αυτή που αναπτύσσεται σήμερα, είναι σίγουρο ότι αυτό θα προσελκύσει το ενδιαφέρον και θα έχουμε επενδύσεις που δεν έχουμε αυτή τη στιγμή», εξήγησε.

Η εικόνα σήμερα, όπου οι αστικές και περιαστικές περιοχές απολαμβάνουν δίκτυα υψηλής χωρητικότητας. Πηγή: Cyta

Με την οπτική ίνα, αυτό που θα κάνουμε είναι να μπορέσουμε να αυξήσουμε το πόσος κόσμος θα πάει να μείνει μόνιμα στις αγροτικές περιοχές. Γιατί αυτό θα επιτρέψει στον κόσμο να δουλεύει από το χωριό, αν θέλει, να εκπαιδεύεται από το χωριό, να ψυχαγωγείται στο χωριό, να κάνει οτιδήποτε μπορεί να κάνει στην πόλη. Η αξία, για εμάς, να δημιουργήσουμε αυτές τις νέες επιχειρηματικές κοινότητες είναι τεράστια. Δεν το βλέπουμε μόνο αφιλοκερδώς, αλλά σίγουρα είναι μία μακροχρόνια επένδυση», είπε ο κ. Νεοκλέους.

Το πλάνο

Εξηγώντας το πλάνο του έργου για τις 284 εναπομείνασες κοινότητες (Λευκωσία, Λεμεσός, Πάφος και ορισμένες κοινότητες στη Λάρνακα), ο Γεώργιος Μαληκίδης, ανώτερος διευθυντής Τεχνολογίας και Πληροφορικής στη Cyta, είπε ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2024 θα ολοκληρωθεί η εγκατάσταση σε 60 κοινότητες, το πρώτο εξάμηνο του 2025 σε 115 κοινότητες και το δεύτερο εξάμηνο του 2025 σε 109. Για 12.000, 17.000 και 16.000 υποστατικά αντίστοιχα, όπως τόνισε.

Με την υλοποίηση του έργου, από την 1 Ιανουαρίου του 2026 όλες οι νέες συνδέσεις θα είναι σε δίκτυο Fiber, καλύπτοντας το 100% των κατοικημένων περιοχών, ανέφερε. Για 435.000 υποστατικά, και πέραν των 230.000 συνδεδεμένων πελατών.

Τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης του έργου μέχρι το 2026 για τις 284 εναπομείνασες κοινότητες των 45 χιλιάδων συνολικά υποστατικών.  Πηγή: Cyta

Περιπτώσεις κοινοτήτων (λευκές - γκρίζες περιοχές) που εντάσσονται στο έργο

Πηγή: Cyta

Πηγή: Cyta

Τα επόμενα βήματα για τη Cyta

Τα επόμενα πλάνα της Cyta, ώστε, σύμφωνα με τον κ. Νεοκλέους, «να γίνει η Κύπρος αυτό που θέλουμε όλοι, ένας ηγέτης στον τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών», κάτι για το οποίο, τόνισε, υπάρχει ακόμα μεγάλος δρόμος να διανυθεί, απαιτούν τη βοήθεια του υφυπουργείου και του Γραφείου Επιτρόπου για τη Ρύθμιση Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΓΕΡΗΕΤ). «Έχει δουλειά να γίνει στο 5G. Θα ήθελα να δείτε σίγουρα με προσοχή το θέμα της πρόσθετης συχνότητας, για το πώς θα φτάσουμε στην αδειοδότηση. Εμείς, όπως είπαμε πολλές φορές, ενδιαφερόμαστε και θα θέλαμε πάρα πολύ να μας βοηθήσετε σε αυτό. Αλλά σίγουρα και στο ταξίδι των οπτικών ινών και των διεθνών καλωδίων υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε μαζί», ανέφερε ο κ. Νεοκλέους.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παύλου Νεοφύτου

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση