
Kathimerini.gr
Με τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας να βρίσκεται πλέον σε πλήρη εξέλιξη, αναλυτές προειδοποιούν την Ουάσιγκτον πως το μπαράζ δασμών θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα άνοδο του πληθωρισμού στη χώρα. Η Κίνα, ωστόσο, είναι πιθανό να αντιμετωπίσει το αντίθετο πρόβλημα: την ενίσχυση του αποπληθωρισμού.
Εδώ και χρόνια, το Πεκίνο βρίσκεται αντιμέτωπο με τον κίνδυνο μιας κρίσης αποπληθωρισμού, καθώς η υποτονική εγχώρια ζήτηση και η βιομηχανική πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα οδηγούν τις εταιρείες να ρίχνουν τις τιμές των προϊόντων τους. Τώρα, οι δασμοί της Ουάσιγκτον θα μπορούσαν να επιδεινώσουν το πρόβλημα ενώ παραμένει αβέβαιο το πόσο ακόμα θα κλιμακωθεί η κατάσταση.
«Το πρόβλημα της Κίνας σχετίζεται περισσότερο με τη ζήτηση, καθώς έχει πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα», αναφέρει ο Γκάρι Εντζι, ανώτερος οικονομολόγος της Natixis Corporate and Investment Bank. «Η απώλεια των υπερπόντιων αγορών μπορεί να πιέσει τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων της Κίνας και να τροφοδοτήσει τον ανταγωνισμό στο εσωτερικό», προσθέτει.
«Οι δασμοί είναι πλέον τόσο υψηλοί που αποτελούν ουσιαστικά ένα εμπορικό εμπάργκο κατά της Κίνας. Οι Κινέζοι εξαγωγείς θα πρέπει να ανταγωνιστούν ο ένας τον άλλον σε μια μικρότερη αγορά».
Οι ΗΠΑ έχουν πλέον αυξήσει τους δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές στο 125% ενώ παράλληλα έχουν τριπλασιάσει τις εισφορές για εισαγωγή πακέτων χαμηλής αξίας από την Κίνα. Το Πεκίνο απάντησε με δασμούς 84%.
Σύμφωνα με αναλυτές, καθώς η ζήτηση από τις ΗΠΑ θα μειώνεται –ειδικά αν υπάρξει ύφεση– οι Κινέζοι παραγωγοί θα μείνουν με μεγαλύτερα απούλητα αποθέματα, δημιουργώντας ακόμη πιο έντονο εγχώριο ανταγωνισμό και ασκώντας πίεση στις επιχειρήσεις να μειώσουν τις τιμές τους.

«Οι δασμοί είναι πλέον τόσο υψηλοί που αποτελούν ουσιαστικά ένα εμπορικό εμπάργκο κατά της Κίνας. Οι Κινέζοι εξαγωγείς θα πρέπει να ανταγωνιστούν ο ένας τον άλλον σε μια μικρότερη αγορά», δήλωσε ο Σου Τιάνσεν, οικονομολόγος με ειδίκευση στην Κίνα από το Economist Intelligence Unit. «Η καθοδική πίεση στις τιμές θα είναι πιο ορατή στον βιομηχανικό τομέα της Κίνας, ενώ η πτώση που αναμένεται στις τιμές βασικών εμπορευμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο, λόγω ασθενέστερης ζήτησης, θα ενισχύσει την τάση», εκτίμησε ο Σου.
«Ακόμη και αν οι τιμές αυξηθούν στην Κίνα λόγω του υψηλότερου κόστους, ο αποπληθωριστικός κίνδυνος θα παραμείνει πιθανότατα λόγω της ζήτησης για άλλα ένα με δύο χρόνια», εκτιμά ο Εντζι.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Pinpoint Asset Management, Ζανγκ Ζιγουέι αναφέρει ότι «η αποπληθωριστική πίεση στην Κίνα μπορεί να μην είναι τόσο σημαντική όσο περιμένουν ορισμένοι». «Νομίζω ότι η Κίνα πιθανότατα θα εφαρμόσει δημοσιονομικά κίνητρα για την τόνωση της εγχώριας ζήτησης, ιδίως μέτρα με επίκεντρο την κατανάλωση, τα οποία θα βοηθήσουν να αντισταθμιστεί μέρος της καθοδικής πίεσης στις τιμές», πρόσθεσε.
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή (πληθωρισμός) της Κίνας αυξήθηκε μόλις 0,2% κατά τη διάρκεια του 2024, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, ποσοστό πολύ κάτω από τον επίσημο στόχο του 3%.
Η κυβέρνηση δήλωσε ότι η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 5% το 2024 ενώ το Πεκίνο έχει στη διάθεσή του «περισσότερα εργαλεία» για να ενισχύσει την ανάπτυξη, «αν χρειαστεί», δήλωσαν αξιωματούχοι. Παρά τους εντεινόμενους γεωπολιτικούς κινδύνους και την αδύναμη εγχώρια ζήτηση, κορυφαίοι Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν δεσμευτεί να διατηρήσουν την οικονομική ανάπτυξη στο «περίπου 5%» φέτος, το τρίτο συνεχόμενο έτος που η κυβέρνηση θέτει τον στόχο αυτό.
Με πληροφορίες από SCMP