ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Τι σημαίνουν οι κινεζικοί δασμοί 84% για τις ΗΠΑ

Ο Τραμπ ξεκαθάρισε πως επίλυση με την Κίνα είναι εφικτή. Ωστόσο, αξιωματούχοι του διαβεβαίωσαν πως θα δώσουν προτεραιότητα στις συνομιλίες με άλλες χώρες

Η Κίνα επέβαλε δασμούς 84% σε όλες τις εισαγωγές των ΗΠΑ, σε ένα ακόμα επεισόδιο στον εμπορικό πόλεμο μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον. Η κίνηση ήρθε καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε θέσει νωρίτερα δασμούς 104% στα κινεζικά προϊόντα – ενώ αργότερα αύξησε τον συντελεστή στο 125%, επικαλούμενος «έλλειψη σεβασμού» από την Κίνα.

Παράλληλα, ο Τραμπ πάγωσε τους δασμούς που επέβαλε σε άλλες χώρες, αν και δεν πήρε πίσω την καθολική εισφορά του 10% για όλες τις εισαγωγές στις ΗΠΑ. Τι σημαίνουν οι κινεζικοί δασμοί για την αγορά των ΗΠΑ και ποιος ο αντίκτυπος των τελευταίων εξελίξεων σε Πεκίνο, Ουάσιγκτον και αγορές;

Δασμοί, όπως εμπάργκο

Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Κίνα πούλησαν πέρυσι αγαθά αξίας σχεδόν 440 δισ. δολάρια στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το ποσό είναι περίπου τριπλάσιο σε σχέση με την αντίστοιχη αξία των αγαθών που πούλησαν οι αμερικανικές επιχειρήσεις στην Κίνα.

Με αυτό το δεδομένο, οι υψηλότεροι δασμοί θα μπορούσαν να προκαλέσουν μεγαλύτερο πλήγμα στις κινεζικές επιχειρήσεις. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι πιο περίπλοκη, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Οι κινεζικοί δασμοί 84% θα έχουν υπερβολικά μεγάλο αντίκτυπο στις αμερικανικές γεωργικές εταιρείες, για τις οποίες η Κίνα αποτελεί τη μεγαλύτερη εξαγωγική τους αγορά, σύμφωνα με τη Σάρα Ταν της Moody’s Analytics.

«Η αμερικανική γεωργία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή βολής [της Κίνας]», όπως εξηγεί η ίδια.

«Οταν αυτή η τελευταία αύξηση συνδυαστεί με τις αυξήσεις 10% στη σόγια, τα φρούτα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το χοιρινό και το βόειο κρέας και το 15% στο κοτόπουλο, το σιτάρι, το καλαμπόκι και το βαμβάκι τον Μάρτιο, οι αγρότες των ΗΠΑ θα βιώσουν τον αντίκτυπο από τη μείωση της κινεζικής ζήτησης», αναφέρει η Σάρα Ταν.

Οι Αμερικανοί καταναλωτές ενδέχεται επίσης να επωμιστούν το κύριο βάρος των όποιων αυξήσεων στις τιμές, καθώς οι δασμοί θα μπορούσαν να καταστήσουν τις κινεζικές εισαγωγές πιο ακριβές, σύμφωνα με τον Αλεξ Χολμς της Economist Intelligence Unit.

«Οι δασμολογικοί συντελεστές μεταξύ των δύο χωρών είναι πλέον τόσο υψηλοί, ώστε ουσιαστικά ισοδυναμούν με εμπάργκο σε όλα τα αγαθά εκτός από τα βασικά», πρόσθεσε ο ίδιος.

Το κινεζικό σχέδιο

Πάντως, η Κίνα έχει σχεδιάσει πολύ προσεκτικά την αντίδρασή της στην επίθεση των δασμών που εξαπέλυσε ο Ντόναλντ Τραμπ και έχει στο οπλοστάσιό της τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα αντίμετρα, σύμφωνα με τον αναλυτή του Economist, Ντέιβιντ Ρένι.

Το Πεκίνο είδε τα σημάδια ήδη από την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ και περίμενε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος επρόκειτο να στοχεύσει την Κίνα.

«Προετοιμάζονται μεθοδικά εδώ και πολύ καιρό. Εχουν βραχυπρόθεσμο σχεδιασμό ειδικά για την Αμερική, καθώς και μακροπρόθεσμο για αναδιαμόρφωση της οικονομίας τους με στόχο να περιορίσουν την υψηλή εξάρτηση από τις εξαγωγές», πρόσθεσε ο αναλυτής μιλώντας στο BBC.

Ο ίδιος χρησιμοποίησε το παράδειγμα των κινεζικών δασμών στη σόγια των ΗΠΑ, τονίζοντας πως «στοχεύει τη βάση υποστήριξης του Τραμπ στις μεσοδυτικές ΗΠΑ». Εν τω μεταξύ, το Πεκίνο θα αναζητήσει εναλλακτικούς προμηθευτές για το συγκεκριμένο αγαθό, όπως η Βραζιλία και η Αργεντινή.

Ο εθνικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός China Central Television (CCTV) επισήμανε επίσης ότι η Κίνα είναι καλά προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει την αναταραχή», ενώ έκανε λόγο για «παγκόσμια ενότητα ενάντια στους δασμούς των ΗΠΑ».

Υπενθύμισε ακόμη πως η Κίνα κατήγγειλε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου τους δασμούς των ΗΠΑ, καθώς και τις επικρίσεις του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών. Σημειώνεται ακόμη πως το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου έβαλε στη μαύρη λίστα 18 αμερικανικές εταιρείες τις οποίες απέκλεισε από το εμπόριο στην Κίνα, κάτι που ανακοινώθηκε μία ημέρα νωρίτερα.

Υπογράμμισε επίσης την παγκόσμια αντίθεση στους δασμούς των ΗΠΑ, εστιάζοντας ιδιαίτερα στα αντίποινα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Καναδά.

Κινέζος αναλυτής επισήμανε στο CCTV ότι η Κίνα «έχει ακόμη άφθονες νομισματικές και χρηματοοικονομικές πολιτικές» για να υποστηρίξει εταιρείες που επηρεάζονται από τον εμπορικό πόλεμο.

Πάντως, το CCTV δεν έκανε αναφορά στο πάγωμα των δασμών που ανακοίνωσε ο Τραμπ για τις περισσότερες χώρες, τη στιγμή που αύξησε τους δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές στο 125%.

Αντιδράσεις σε αγορές και Ουάσιγκτον

Οι εξελίξεις επηρέασαν και πάλι τις χρηματοπιστωτικές αγορές στην Ασία, που εκτινάχθηκαν μετά την είδηση ​του «παγώματος», με έναν ειδικό να κάνει λόγο για «τεράστιο αναστεναγμό ανακούφισης» στην περιοχή.

Στις ΗΠΑ, η Wall Street σημείωσε ιστορικά κέρδη την Τετάρτη έπειτα από ημέρες αναταραχής.

Μιλώντας σε εκδήλωση στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ υποστήριξε ότι θα γίνουν «δίκαιες συμφωνίες» τόσο με την Κίνα όσο και με όλες τις άλλες χώρες.

Η Goldman Sachs μείωσε την πιθανότητα ύφεσης στο 45% μετά την κίνηση του Τραμπ, από 65%, λέγοντας ότι οι δασμοί που έμειναν σε ισχύ είναι ακόμα πιθανό να οδηγήσουν σε αύξηση 15% του συνολικού δασμολογικού συντελεστή.

Ο υπουργός Οικονομικών Μπέσεντ απέρριψε ερωτήσεις σχετικά με την αναταραχή της αγοράς και τόνισε ότι η απότομη ανατροπή αντάμειψε τις χώρες που είχαν λάβει υπόψη τη συμβουλή του Τραμπ να απόσχουν από αντίποινα.

Τόνισε ότι ο Τραμπ είχε χρησιμοποιήσει τους δασμούς για να δημιουργήσει τη μέγιστη διαπραγματευτική μόχλευση. «Αυτή ήταν η στρατηγική του», είπε ο Μπέσεντ στους δημοσιογράφους. «Και θα μπορούσατε να πείτε ότι οδήγησε την Κίνα σε κακή θέση», πρόσθεσε.

Ο Μπέσεντ αρνήθηκε να πει πόσος χρόνος μπορεί να χρειαστεί για να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με τις περισσότερες από 75 χώρες που έχουν έρθει σε επαφή με τον Λευκό Οίκο.

Ο Τραμπ ξεκαθάρισε από πλευράς του πως επίλυση με την Κίνα είναι εφικτή. Ωστόσο, αξιωματούχοι του διαβεβαίωσαν πως θα δώσουν προτεραιότητα στις συνομιλίες με άλλες χώρες.

«Η Κίνα θέλει συμφωνία», είπε ο Τραμπ, προσθέτοντας: «Απλώς δεν ξέρουν πώς να το κάνουν».

Με πληροφορίες από Reuters, BBC

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X