ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Συγκρατημένη αισιοδοξία για τις κρατήσεις του Πάσχα

Σε καλά επίπεδα οι πληρότητες των ξενοδοχείων στις 10 με 22 Απριλίου

Της Δωρίτας Γιαννακού

Της Δωρίτας Γιαννακού

Θετικές ενδείξεις για την τουριστική κίνηση καταδεικνύουν οι προκρατήσεις που έχουν γίνει για την περίοδο του Πάσχα. Τόσο η αυξημένη επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια της Κύπρου όσο και οι πληρότητες των ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων, που παραμένουν ανοικτά κατά την περίοδο των εορτών του Πάσχα, δείχνουν ότι το 2025 θα αποτελέσει μια καλή τουριστική χρονιά με τους αριθμούς να κυμαίνονται πάνω-κάτω στα ίδια επίπεδα με το 2024, που ήταν και χρονιά ορόσημο για τον τουρισμό καθώς ξεπεράστηκαν για πρώτη φορά τα 4 εκατομμύρια αφίξεων και τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ σε τουριστικά έσοδα. Όπως εξηγούν οι τουριστικοί φορείς στην «Κ», οι επιδόσεις του Πάσχα είναι ενδεικτικές για το τι θα ακολουθήσει την υπόλοιπη καλοκαιρινή σεζόν και τα πράγματα δείχνουν να είναι θετικά.

Αυξημένη κινητικότητα αναφορικά με τις τουριστικές αφίξεις σημειώνουν η 2η και η 3η εβδομάδα του Απριλίου, ενώ η 1η και η τελευταία εβδομάδα του μήνα καταγράφουν χαμηλούς αριθμούς πληρότητας. Στην αυξημένη τουριστική άνοδο τις ημέρες του Πάσχα συνέτεινε το γεγονός ότι φέτος η ημερομηνία εορτασμού του Πάσχα στις 20 Απριλίου 2025 συμπίπτει για τους Ορθόδοξους και τους Καθολικούς.

Πάφος, Αμμόχωστος και Λάρνακα συγκεντρώνουν τις περισσότερες προκρατήσεις

Την ίδια ώρα οι Κύπριοι ετοιμάζουν βαλίτσες για να περάσουν το φετινό Πάσχα εκτός Κύπρου, με τις πτήσεις σε προορισμούς που προσφέρονται για τους εορτασμούς της θρησκευτικής εορτής να έχουν την τιμητική τους.

+10% στις προκρατήσεις

Αυξημένες κατά 10% παρουσιάζονται οι προκρατήσεις στα ξενοδοχεία της Κύπρου συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι, σύμφωνα με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ) για την περίοδο των γιορτών του Πάσχα.

Η περίοδος κατά την οποία καταγράφονται πολύ καλά ποσοστά στις πληρότητες των ξενοδοχείων είναι από τις 10 μέχρι τις 22 του Απρίλη, σημειώνει ο Σύνδεσμος των ξενοδόχων, καθώς οι Ευρωπαίοι που πρόκειται να ταξιδέψουν έχουν την ευκαιρία να προσθέσουν ορισμένες επιπλέον ημέρες στις διακοπές τους πέραν από αυτές της Μεγάλης Εβδομάδας.

Όπως πληροφορούμαστε από τον ΠΑΣΥΞΕ, η μέση διάρκεια διακοπών των τουριστών κατά την περίοδο του Πάσχα ανέρχεται στις 7 με 8 ημέρες. Υψηλότερες του μέσου όρου αναμένονται οι πληρότητες στις τουριστικές παραλιακές περιοχές της Πάφου και της ελεύθερης Αμμοχώστου, σύμφωνα με τις προκρατήσεις που έχουν γίνει, τονίζει ο αρμόδιος Σύνδεσμος.

Ειδικότερα, γύρω στο 70% υπολογίζονται οι μέσες πληρότητες για τις δύο πρώτες εβδομάδες του Απριλίου, στα ξενοδοχεία της Πάφου. Στο 60% υπολογίζονται οι πληρότητες στα ξενοδοχεία της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου την περίοδο των εορτών του Πάσχα, ενώ στα ίδια επίπεδα φτάνουν οι πληρότητες και στα ξενοδοχεία της Λάρνακας.

Αναφορικά με τις τουριστικές αγορές οι οποίες επέλεξαν την Κύπρο κατά τη φετινή περίοδο του Πάσχα, τα στοιχεία των προκρατήσεων επισημαίνουν ότι πρόκειται κυρίως για κεντροευρωπαίους, από Αυστρία, Τσεχία, Γερμανία, Ουγγαρία, Πολωνία και Σλοβενία. Ταυτόχρονα, οι Άγγλοι φαίνεται ότι προτιμούν τη χώρα μας και για τις πασχαλινές τους διακοπές, ενώ σημαντική άνοδο στις αφίξεις συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι καταγράφει η αγορά του Ισραήλ.

Εξάλλου, η επιβατική κίνηση σημείωσε αύξηση της τάξης του 6% τον Μάρτιο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2024. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία, οι αερολιμένες Λάρνακας και Πάφου υποδέχτηκαν 707.304 επιβάτες κατά τη διάρκεια Μαρτίου 2025, σημειώνοντας αύξηση 5,91% σε σχέση με το 2024, ενώ συνεχίζει να καταγράφεται η μεγαλύτερη διαχρονικά διακίνηση επιβατών για την περίοδο Ιανουαρίου - Μαρτίου, με αύξηση της τάξης του 6,79% σε σύγκριση με το 2024.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Μεταφορών, ακολουθώντας τις θετικές τάσεις του 2024, ο όγκος επιβατών στον αερολιμένα Λάρνακας παρουσίασε αύξηση κατά 15,17%, ενώ στον αερολιμένα Πάφου καταγράφηκε μείωση 11,45%, σε σύγκριση με το 2024.

Με κύριες αγορές αυτές της Ελλάδας, του Ηνωμένου Βασιλείου, του Ισραήλ, της Πολωνίας και της Γερμανίας, η κίνηση αεροσκαφών αυξήθηκε κατά 5,85% σε σχέση με το 2024 και ανήλθε στις 5.921 πτήσεις.

Η μεγαλύτερη αύξηση σε απόλυτους αριθμούς παρουσιάστηκε στον αερολιμένα Λάρνακας στα δρομολόγια με Ισραήλ, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Πολωνία, Αρμενία, ενώ στον αερολιμένα Πάφου αυξήσεις είχαμε στις: Γερμανία, Ισραήλ, Σουηδία, Λιθουανία και Ιρλανδία.

Μικρές αποδράσεις Κυπρίων

Έκλεισαν ήδη τα ταξίδια τους για το εξωτερικό οι Κύπριοι για να γιορτάσουν το Πάσχα εκτός Κύπρου. Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ταξιδιωτικών και Τουριστικών Πρακτόρων Κύπρου (ACTΤA) Κύπριοι επέλεξαν και φέτος μικρές αποδράσεις των 4 με 5 ημερών. Η χώρα προτίμησής τους είναι η Ελλάδα, καθώς επιδίωξή τους είναι να συνδυάσουν τις ημέρες των διακοπών με τη θρησκευτική γιορτή του Πάσχα. Πρώτη σε προτίμηση η Κέρκυρα, η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, ο Βόλος, το Πήλειο, η Καστοριά, η Πελοπόννησος και η Αράχωβα.

Από εκεί και πέρα, ζήτηση έχουν κυρίως ευρωπαϊκοί προορισμοί – Ιταλία, Γαλλία, Αυστρία, Γερμανία, Πολωνία και βεβαίως και η Βρετανία. Οι περισσότεροι κάτοικοι Κύπρου που επιλέγουν διακοπές αυτή την περίοδο έχουν προαγοράσει πακέτα διακοπών, ωστόσο υπάρχουν και ορισμένοι οι οποίοι θα κλείσουν τις πασχαλινές τους διακοπές την τελευταία στιγμή με δεδομένο ότι θα βρουν τις τιμές ψηλότερες.

Αεροπορική συνδεσιμότητα

Σημειώνεται ότι η αεροπορική συνδεσιμότητα της χώρας έχει βελτιωθεί περαιτέρω, δίνοντας δικαιολογημένα ελπίδες για ακόμα μεγαλύτερη τουριστική ροή. Σύμφωνα με το φετινό πτητικό πρόγραμμα, η Κύπρος το 2025 θα συνδέεται αεροπορικά με 39 διαφορετικές χώρες. Ιδιαίτερη πρόοδος έχει σημειωθεί στη γερμανική αγορά, με πτήσεις πλέον από δέκα αεροδρόμια της χώρας – ένας αριθμός-ρεκόρ για την Κύπρο, όπως έγινε γνωστό από αρμόδιους φορείς του κλάδου.

Νέα δρομολόγια προστέθηκαν επίσης από αναδυόμενες αγορές, όπως η Ρουμανία, ενώ επανήλθαν πτήσεις από Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής, ενισχύοντας τον πολυεθνικό χαρακτήρα των επισκεπτών της Κύπρου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Δωρίτας Γιαννακού

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X