ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Καταθλιπτικά αποτελέσματα» - Δεν βγαίνει ο μήνας για τους Κύπριους

Τάσεις φυγής για το 44% - Καταγγέλλει προσπάθεια υπονόμευσης της έρευνας ο Ανδρέας Μάτσας

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η έρευνα που πραγματοποίησε η IMR για λογαριασμό της ΣΕΚ αποτυπώνει την άσχημη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται αρκετοί Κύπριοι πολίτες δημιουργώντας τεράστιες ανησυχίες για την ποιότητα και το επίπεδο ζωής στη χώρα. Η έρευνα είχε ως σύνολο δείγματος 2.000 άτομα, όπου το 62% εξέφρασε τη δυσκολία του να βγάλει το μήνα, ενώ ένα 28% δεν μπορεί να διευθετήσει ούτε τα βασικά έξοδα, με αποτέλεσμα να χρειάζεται να δανείζεται για να καλύψει τις οικονομικές του υποχρεώσεις.

«Καταθλιπτικά στοιχεία»

Ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας μιλώντας στην εκπομπή «ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ» του ΣΠΟΡ FM 95.00 δήλωσε ότι η έρευνα αφορά όλο το φάσμα της αγοράς εργασίας και τα αποτελέσματα είναι «ιδιαίτερα καταθλιπτικά και ανησυχητικά». Τόνισε πως τα ευρήματα αποτυπώνουν τη ζώσα πραγματικότητα για μια πολύ μεγάλη μερίδα του πληθυσμού. Μάλιστα, ο ΓΓ της ΣΕΚ εξέφρασε τη λύπη του «γιατί έχει ήδη ξεκινήσει η αμφισβήτηση των στοιχείων». Όπως είπε, λαμβάνει μηνύματα ότι γίνεται μια προσπάθεια υποβάθμισης των αποτελεσμάτων.

98% διαφωνεί με τον κατώτατο

Σχετικά με τον κατώτατο μισθό, το συντριπτικό 98% έχει εκφράσει ανησυχίες για τον εθνικό κατώτατο μισθό, καθώς θεωρεί πως δεν είναι επαρκής για την κάλυψη των βασικών αναγκών διαβίωσης. Το αποτέλεσμα αυτό δείχνει την επιτακτική ανάγκη για την αύξηση του κατώτατου, αφού το 24% των εργαζομένων αμείβεται στο ύψος του κατώτατου, ενώ το 13% αμείβεται κάτω από τον κατώτατο μισθό. Σε ερώτηση για το ποιο θα ήταν το ιδανικό ποσό του μεικτού κατώτατου μισθού για να μπορούν οι πολίτες να ανταπεξέρχονται στις ανάγκες, μέσα από τις απαντήσεις βγήκε ως μέσος όρος το ποσό των 1413 ευρώ.

Τάσεις για μετανάστευση

Τη στιγμή που ένα από τα βασικά πλάνα της κυβέρνησης αποτελεί η μείωση του brain drain, ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα της έρευνας που δείχνει πως το 44% εάν είχε την επιλογή για μετανάστευση θα το έκανε ώστε να βρει καλύτερες επαγγελματικές ευκαιρίες. Αυτό που προκαλεί περισσότερο ενδιαφέρον είναι πως τη συγκεκριμένη πρόθεση έχει η ηλικιακή ομάδα των 16-24 (61%).

Ανισότητες στους μισθούς λόγω «μέσου» και «φύλου»

Ανησυχία προκαλούν και τα ευρήματα της έρευνας όσον αφορά τις μισθολογικές διακρίσεις. Ένα 68% εξέφρασε την άποψη ότι υπάρχουν μισθολογικές διακρίσεις και ανισότητες στις μισθοδοσίες. Για το ποιοι λόγοι οδηγούν σε μισθολογικές διακρίσεις, στην κορυφή της έρευνας βρίσκονται οι διακρίσεις λόγω «μέσου» και λόγω «φύλου».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X