ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Σε μετέωρο βήμα 600+ πιστωτές της Liberty Life

Τι συμβαίνει με την τελούσα υπό εκκαθάριση εταιρεία - Ποια τα πιθανά σενάρια

Του Αντρέα Αθανασίου

Περισσότεροι από 600 πρώην ασφαλισμένοι και πιστωτές της Liberty Life εξακολουθούν να βρίσκονται σε αδιέξοδο, σχεδόν δύο χρόνια μετά την έναρξη της διαδικασίας εκκαθάρισης της εταιρείας. Σε πρόσφατη έκθεση που εστάλη στους επηρεαζόμενους, εκ μέρους του εκκαθαριστή, Μάριου Παναγή, καταγράφεται η δεινή θέση στην οποία βρίσκεται η εταιρεία, η οποία, δεν διαθέτει επαρκή περιουσιακά στοιχεία ώστε να καλύψει τα χρέη των πιστωτών της, τα οποία ξεπερνούν τα 9 εκατομμύρια ευρώ.

Το χρέος

Η εταιρεία τέθηκε σε καθεστώς εκκαθάρισης τον Μάιο του 2022, και μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 650 αιτήσεις επαλήθευσης χρέους, συνολικού ύψους 9,72 εκατ. ευρώ. Το 64% του ποσού (6,24 εκατομμύρια ευρώ) αφορά προνομιούχες απαιτήσεις, που σχετιζονται κατά κύριο λόγο με αξίες εξαγοράς ασφαλιστικών συμβολαίων και αποζημιώσεις από ασφαλιστικές ζημιές. Τα υπόλοιπα 3,48 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν σε 13 μη εξασφαλισμένους πιστωτές, για τους οποίους δηλώνεται ρητά ότι «δεν αναμένεται να προκύψει οποιοδήποτε μέρισμα».

Όπως καταγράφεται στην έκθεση καμία πληρωμή δεν έχει πραγματοποιηθεί προς τους πιστωτές μέχρι στιγμής. Το μόνο που έχει καλυφθεί είναι τα λειτουργικά έξοδα της εκκαθάρισης.

Στην έκθεση που έχει στην κατοχή της η «Κ» απαριθμούνται, επίσης, τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας, τα οποία χαρακτηρίζονται ως χαμηλής ρευστότητας και δύσκολης αποτίμησης. Κοντολογίς, η αξιοποίησή τους κρίνεται προβληματική, και δεν μπορούν να πωληθούν εύκολα ή γρήγορα ώστε να εξασφαλιστούν έσοδα για την κάλυψη των υποχρεώσεων προς πελάτες και πιστωτές.

Μεταξύ των περιουσιακών στοιχείων περιλαμβάνονται: (α) Μειοψηφικές συμμετοχές σε εταιρείες του Ομίλου Elma, θεωρητικής αξίας 1,6 εκατ. ευρώ, εξαρτώμενες από την εκποίηση υποθηκευμένων ακινήτων, (β) 12 τεμάχια γης στην επαρχία Πάφου, συνολικής αξίας περίπου 580.000 ευρώ (μη προνομιακά, (γ)3 ημιτελείς μεζονέτες στο Παραλίμνι, εκτιμώμενης αξίας 146.000 ευρώ, (δ)3 μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια, συνολικής αξίας 199.000 ευρώ, σε πρώην συνεργάτες της εταιρείας, για τα οποία εξετάζεται η διαδικασία πλειστηριασμού μέσω νομικού γραφείου. Τέλος, η εταιρεία διατηρούσε, έως τις 28 Φεβρουαρίου 2025, καταθέσεις ύψους 362.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου. Ωστόσο, ούτε οι υπηρεσίες του εκκαθαριστή, ούτε των νομικών του συμβούλων έχουν ακόμη χρεωθεί, ενώ εκκρεμεί και η καταβολή του σχετικού τέλους προς τον Επίσημο Παραλήπτη.

Νομικοί σκόπελοι

Η έκθεση αναφέρει ότι υπάρχουν τέσσερις ανοιχτές δικαστικές υποθέσεις, οι οποίες ενδέχεται να προκαλέσουν περαιτέρω καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της εκκαθάρισης. Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα πάντα με τα ίδια δεδομένα, ότι κατά την έναρξη της διαδικασίας, η εταιρεία είχε περίπου 23 ανοιχτές υποθέσεις, εκ των οποίων οι 15 ως εναγόμενη. Ο εκκαθαριστής, σε συνεργασία με τους νομικούς του συμβούλους, προχώρησε σε αξιολόγηση και διαχείριση εκάστης σύμφωνα πάντα με την έκθεση. Επισημαίνεται την ίδια ώρα όμως, ότι δεν αποκλείεται η έναρξη νέων νομικών διαδικασιών, είτε από πιστωτές είτε από τον ίδιο τον εκκαθαριστή, για την προστασία ή τη διεκδίκηση περιουσιακών στοιχείων.

Τα πιθανά σενάρια για τη συνέχεια, σύμφωνα με πηγές της «Κ», είναι:

1. Αργή και μερική επιστροφή χρημάτων στους πιστωτές, εφόσον καταστεί δυνατή η ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων.

2. Ενδεχόμενη προσφυγή των πιστωτών στη δικαιοσύνη, εφόσον παρατηρούν ότι η διαδικασία δεν προχωρά. Αυτό θα επιφέρει περαιτέρω καθυστερήσεις.

3. Ανάληψη νέων νομικών πρωτοβουλιών από τον εκκαθαριστή, κάτι που πιθανόν να επιφέρει πρόσθετες καθυστερήσεις στη διαδικασία.

Τι δηλώνει ο εκκαθαριστής

Μιλώντας στην «Κ», ο εκκαθαριστής Μάριος Παναγή ανέφερε ότι κάθε περίπτωση εκκαθάρισης διαφέρει και δεν μπορεί να τεθεί με ακρίβεια κάποιο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της διαδικασίας. Διαβεβαίωσε, ωστόσο, ότι θα συνεχίσει την προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων που σχετίζονται με τα διαθέσιμα περιουσιακά στοιχεία, στοχεύοντας στη ρευστοποίησή τους το συντομότερο δυνατό και στην υψηλότερη δυνατή αξία, προς όφελος των πιστωτών. Παραδέχθηκε, πάντως, ότι πρόκειται για μια περίπλοκη και σύνθετη διαδικασία. Ερωτηθείς σχετικά, σημείωσε πως οι επηρεαζόμενοι θα ενημερώνονται όταν υπάρξει κάποιο ουσιαστικό βήμα κατά την πορεία της εκκαθάρισης.

Σύμφωνα πάντα με την κείμενη νομοθεσία σε περιπτώσεις εκκαθαρίσεων:

• Οι εκκαθαριστές οφείλουν να ενημερώνουν, τακτικά και με τον κατάλληλο τρόπο, τους πιστωτές για την πορεία της διαδικασίας.
• Ο Έφορος παρέχει πληροφορίες που του ζητούνται σχετικά με την εξέλιξη της εκκαθάρισης στις εποπτικές αρχές των κρατών-μελών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Αντρέα Αθανασίου

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X