
ΚΥΠΕ
Μπαίνουμε σε μία δύσκολη περίοδο αβεβαιότητας, στην οποία πάρα πολλά θέματα, κυρίως επενδυτικά, θα επηρεαστούν αρνητικά, ανέφερε την Πέμπτη σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Ανδρέας Ανδρέου, κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες εξελίξεις με την επιβολή εισαγωγικών δασμών από την αμερικανική Κυβέρνηση.
Σχετικά με τον αντίκτυπο των μέτρων αυτών στην Κύπρο, ο κ. Ανδρέου είπε ότι οι δασμοί Τραμπ φέρνουν κατά βάση έμμεσες πιέσεις, κυρίως μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ την ίδια στιγμή, χαρακτήρισε ως θετική την παρουσία του Πρόεδρου της Δημοκρατίας στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, κάνοντας λόγο για «μεγάλες προοπτικές συνεργασίας και επενδύσεων» από την Αμερική προς την Κύπρο.
Συμπλήρωσε ότι το ΚΕΒΕ θα προχωρήσει το αμέσως επόμενο διάστημα σε ενημερώσεις και των αρμοδίων αλλά και των επιχειρήσεων για το ποια στρατηγική κατεύθυνση θα πρέπει να ακολουθηθεί.
Σύμφωνα με τον κ. Ανδρέου, το ΚΕΒΕ παρατηρεί με πολύ μεγάλη ανησυχία τον εμπορικό πόλεμο που έχει ξεκινήσει ιδιαίτερα με την Κίνα, προσθέτοντας πως καταγράφεται μεγάλη αναστάτωση, ανασφάλεια και ανησυχία γενικότερα για τις επιπτώσεις που θα έχει αυτή η αβεβαιότητα και ανασφάλεια στο εμπόριο, αλλά και για το πόσο διάστημα θα διαρκέσει.
Συμπλήρωσε ως προς την Κύπρο ότι οι δασμοί Τραμπ φέρνουν κατά βάση έμμεσες πιέσεις, κυρίως μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με κινδύνους για τον τουρισμό και για το κόστος ζωής γενικότερα.
«Σίγουρα για την ευρωπαϊκή οικονομία η ζημιά θα είναι πιο άμεση και εκτεταμένη, με πολλές απειλές και για την ανάπτυξη και για την απασχόληση και φυσικά για την σταθερότητα. Θα θέλαμε η Ευρώπη να μπορέσει να επιλέξει μία μέθοδο αποκλιμάκωσης της αβεβαιότητας, αλλά δυστυχώς η συμπεριφορά των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, και ιδίως του κ. Τραμπ, δεν μας αφήνει πάρα πολλά περιθώρια ούτε για να κάνουμε προβλέψεις ούτε για να καθίσουμε σε έναν τραπέζι διαπραγματεύσεων», σημείωσε στη συνέχεια.
«Ήδη χθες, μετά από τις εξαγγελίες των προηγούμενων ημερών, ανακοίνωσε ότι για κάποιες χώρες αναστέλλονται οι δασμοί, χωρίς να ενημερώσει για ποιες χώρες είναι αυτές, για 75 χώρες. Άρα ουσιαστικά μπαίνουμε σε μία δύσκολη περίοδο αβεβαιότητας, στην οποία πάρα πολλά θέματα, κυρίως επενδυτικά, θα επηρεαστούν αρνητικά», συμπλήρωσε σχετικά.
Ερωτηθείς αν από την πλευρά του επιμελητηρίου και των μελών του γίνονται ενέργειες σε αυτή τη φάση και προετοιμασίες για να αποφευχθεί, όσο είναι δυνατό, ο αντίκτυπος που φαίνεται ότι θα υπάρξει στο επόμενο διάστημα, ο κ. Ανδρέου είπε ότι το ΚΕΒΕ αυτή την περίοδο παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις γύρω από τα εμπορικά δεδομένα και τους δασμούς, χωρίς όμως να μπορεί να ενεργήσει με οποιοδήποτε τρόπο για να αποσοβηθούν οι οποιεσδήποτε επιπτώσεις.
«Εμείς, έχοντας ως γνώση ότι ο πιο άμεσος κίνδυνος πιθανόν να έρθει από το εξωτερικό, το αμέσως επόμενο διάστημα θα προχωρήσουμε σε ενημερώσεις και των αρμοδίων αλλά και των επιχειρήσεων, και αφού το συζητήσουμε φυσικά σε επίπεδο διοικητικού συμβουλίου του επιμελητήριου, για το ποια στρατηγική κατεύθυνση θα πρέπει να ακολουθήσουμε για να μην επηρεαστούμε ή να επηρεαστούμε όσο το δυνατόν λιγότερο από αυτήν την κατάσταση», επεσήμανε σχετικά.
Προσέθεσε ότι αυτό μπορεί να σημαίνει π.χ. για τον τουρισμό επικέντρωση σε κάποιες άλλες αγορές πέραν από τις ευρωπαϊκές, αλλά και νέες επιλογές για κάποια από τα προϊόντα τα οποία πιθανόν να επηρεαστούν.
«Αλλά όπως είπα και προηγουμένως, αναμένουμε κυρίως έμμεσες πιέσεις μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι απευθείας, γιατί εξαγωγικά μιλώντας δεν είμαστε εκτεθειμένοι ούτε από άποψη τουριστών ούτε από άποψη προϊόντων στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής», συμπλήρωσε επί του θέματος.
Κληθείς στη συνέχεια να σχολιάσει το γεγονός ότι αφενός παρατηρείται μία σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και ΗΠΑ σε πολιτικό επίπεδο και την ίδια στιγμή, εν μέσω αυτού του εμπορικού πολέμου, προκύπτουν κίνδυνοι ή περιστέλλονται προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης, ο κ. Ανδρέου είπε πως πράγματι παρατηρείται αυτό το φαινόμενο.
«Εμείς κρίνουμε πολύ θετικά την παρουσία του Πρόεδρου της Δημοκρατίας και της αποστολής στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής γιατί θεωρούμε ότι υπάρχουν πολύ μεγάλες προοπτικές συνεργασίας και επενδύσεων από την Αμερική προς την Κύπρο. Είναι καλό το ότι έχουμε επισκεφθεί στο υψηλότερο επίπεδο έναν αριθμό τεχνολογικών κολοσσών του παγκοσμίου γίγνεσθαι και θεωρούμε ότι σταδιακά δείχνουμε σε όλους ότι είμαστε και εμείς εδώ», σχολίασε σχετικά.
Προσέθεσε πως ταυτόχρονα γίνεται και μεγάλη προσπάθεια για βελτίωση του ονόματος της Κυπριακής Δημοκρατίας στο εξωτερικό και εξέφρασε την εκτίμηση ότι σε κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον θα υπάρξουν κάποιες ιστορίες επιτυχίας για να προβληθούν σε όλον τον κόσμο.
«Αντιλαμβάνεστε, για να έρθει ένας μεγάλος τεχνολογικός κολοσσός να συνεργαστεί μαζί μας είτε σε headquartering, δηλαδή να βάλει μια βάση στην Κύπρο, τότε τα δεδομένα θα είναι πολύ θετικά και θα δείξουμε το καλό παράδειγμα, ότι μπορεί να έρθουν και άλλου είδους επιχειρήσεις στην Κύπρο και να έχουμε πολλά οφέλη από την παρουσία αυτών των εταιρειών στην Κύπρο», συμπλήρωσε.
Προσέθεσε ότι οι επαφές στις ΗΠΑ έδειξαν ότι υπάρχει έδαφος για μια τέτοια εξέλιξη. «Πέραν από το ότι έγιναν συναντήσεις με τις πετρελαϊκές εταιρείες, οι οποίες έχουν ενδιαφέρον στην Κυπριακή Δημοκρατία, όλοι αυτοί οι τεχνολογικοί κολοσσοί θεωρούμε ότι έχουν δυνατότητες στην περιοχή. Η γεωγραφική μας θέση μας δίνει πάρα πολλά πλεονεκτήματα, με άμεση πρόσβαση στις Αραβικές χώρες και στην Αφρική, αλλά και στην Ευρώπη ταυτόχρονα. Έχουμε κάποια πράγματα που πρέπει φυσικά να διορθώσουμε ακόμα, όπως η γραφειοκρατία και το δικαστικό μας σύστημα, τα οποία παραμένουν μειονεκτήματα στο γενικότερο εμπορικό κλίμα της Κύπρου, αλλά θεωρώ ότι σύντομα θα μπορέσουμε να κάνουμε βήματα και σε αυτές τις κατευθύνεις», σημείωσε περαιτέρω.
Σε ερώτηση αν υπάρχει ήδη κάποια ενημέρωση από κυβερνητικές υπηρεσίες ή κάποια διαβούλευση για κοινή δράση όλων των φορέων που εμπλέκονται στον εμπορικό τομέα εν μέσω των παραπάνω εξελίξεων, ο κ. Ανδρέου είπε ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή μια κοινή προσέγγιση, ούτε αναμένεται στο επόμενο διάστημα συστράτευση για το καθορισμό μιας πολιτικής ή των επόμενων ενεργειών, προσθέτοντας ωστόσο ότι όταν καταλήξει το ΚΕΒΕ και ανακοινώσει συγκεκριμένες εισηγήσεις τότε συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις έρχεται και το κράτος και ενισχύει αυτή την προσπάθεια εμπλέκοντας και άλλους επιχειρηματικούς φορείς.