ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μποϊκοτάζ Ε.Ε. στο Γκίμνιχ του Ορμπαν

Στον αέρα το άτυπο Συμβούλιο ΥΠΕΞ της Βουδαπέστης και μαζί η πρόσκληση προς Χακάν Φιντάν

Του Παύλου Ξανθούλη

Του Παύλου Ξανθούλη

Στον αέρα βρίσκεται η πραγματοποίηση του άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών, Γκίμνιχ, καθώς «η Ε.Ε, συντεταγμένα, προσανατολίζεται να το μποϊκοτάρει και μαζί και τους σχεδιασμούς της Ουγγρικής Προεδρίας για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, ως αποτέλεσμα των ανοιγμάτων του Βίκτορ Όρμπαν προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν, εν μέσω του ρωσικού επιθετικού πολέμου στην Ουκρανία». Επιβεβαιώνοντας πληροφορίες που δημοσίευσε η «Κ» στην κυριακάτικη έκδοση, ανώτατοι κύκλοι των Βρυξελλών, σε συνεννόηση με το Βερολίνο και το Παρίσι, δρομολογούν «μποϊκοτάζ» του άτυπου Συμβουλίου Γκίμνιχ, που σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της Ουγγρικής Προεδρίας αναμένεται να λάβει χώρα στη Βουδαπέστη στις 28 και 29 Αυγούστου. Συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. Γιοσέπ Μπορέλ, προσανατολίζεται να συγκαλέσει τακτική, επίσημη συνεδρία του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών, το ίδιο ακριβώς διήμερο, στις 28 και 29 Αυγούστου. Κάτι που εάν τελικά υλοποιηθεί, τότε οι ΥΠΕΞ από τα 26 κράτη-μέλη θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες, τινάζοντας στον αέρα τους σχεδιασμούς της Ουγγρικής Προεδρίας και αφήνοντας τη Βουδαπέστη αγκαλιά με το Γκίμνιχ, χωρίς πολιτική εκπροσώπηση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για την ουσία των συζητήσεων, αλλά και για την εικόνα του Βίκτορ Όρμπαν.

Την ίδια ώρα πάντως, θα πρέπει να λεχθεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν κατάφερε να φρενάρει ουσιαστικά τον Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος εν μέσω του μποϊκοτάζ άτυπων Συμβουλίων, θα εξακολουθήσει να ασκεί την προεδρία της Ε.Ε. και να επιχειρεί να χειραγωγήσει ευρωπαϊκές πολιτικές ή έστω να καθυστερεί τη λήψη αποφάσεων, χρησιμοποιώντας παρελκυστική τακτική, όπως άλλωστε πράττει εδώ και αρκετά χρόνια.

Ερωτηματικό ο Τούρκος ΥΠΕΞ

Εάν το Γκίμνιχ οδηγηθεί τελικά σε ναυάγιο ή έστω υποβαθμιστεί σε επίπεδο τεχνοκρατών, μαζί του αναμένεται να ναυαγήσει και η πρόθεση της Ουγγρικής Προεδρίας να προσκαλέσει στη Βουδαπέστη, και τον Τούρκο ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν, ο οποίος λογικά δεν θα έχει λόγο να συμμετάσχει σε ένα υποβαθμισμένο άτυπο Συμβούλιο.

Όπως είχαμε δημοσιεύσει, Βουδαπέστη και Άγκυρα είχαν συζητήσει το θέμα και θεωρούσαν την πρόσκληση προς τον Τούρκο ΥΠΕΞ ως την αφετηρία έναρξης πολιτικών συζητήσεων για την προώθηση σημαντικών ευρωτουρκικών ντοσιέ, περιλαμβανομένων της δρομολόγησης αναβάθμισης της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας και της επανέναρξης της διαδικασίας εγκαθίδρυσης μιας Περιεκτικής Αεροπορικής Συμφωνίας Ε.Ε.-Άγκυρας. Παράλληλα, μεταξύ των θεμάτων που επιχειρείται να προωθηθούν από την Ουγγρική Προεδρία, προς όφελος της Άγκυρας, είναι και η παραχώρηση διευκολύνσεων στις ευρωπαϊκές θεωρήσεις διαβατηρίων.

Κατά συνέπεια, εάν το ευρωπαϊκό μποϊκοτάζ κατά του καθεστώτος Όρμπαν υλοποιηθεί, τότε αυτό θα εξυπηρετήσει και τη Λευκωσία, η οποία υπό άλλες συνθήκες, δεν θα είχε ουσιαστικές δυνατότητες παρέμβασης στο ζήτημα της πρόκλησης του Τούρκου ΥΠΕΞ στη Βουδαπέστη. Αφενός, γιατί τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για την ατζέντα και τους συμμετέχοντες σε άτυπα Συμβούλια έχει αποκλειστικά η εκάστοτε προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε. Και αφετέρου, γιατί η Λευκωσία, διά του προέδρου Χριστοδουλίδη, προσυπέγραψε στο πλαίσιο των Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, στις 17-18 Απριλίου, την «προώθηση της εργασίας», επί του κοινού εγγράφου Μπορέλ/Κομισιόν. Το οποίο έγγραφο Μπορέλ/Κομισιόν, εισηγείται μεταξύ άλλων το ξεπάγωμα όλων των υψηλών πολιτικών διαλόγων Ε.Ε.-Τουρκίας, ως επίσης και την πρόσκληση του εκάστοτε Τούρκου ΥΠΕΞ σε άτυπα Συμβούλια Υπουργών Εξωτερικών της Ένωσης.

Ο κύβος ερρίφθη…

Όπως έλεγαν κοινοτικοί κύκλοι στην «Κ», «το μποϊκοτάζ θα επεκταθεί σε όλα τα άτυπα Συμβούλια της Ουγγρικής Προεδρίας, ως απάντηση στα ανοίγματα του Βίκτορ Όρμπαν, προς τη Ρωσία και τον Βλαντιμίρ Πούτιν κατά κύριο λόγο, αλλά και προς την Κίνα». Κάτι που προφανώς αντανακλάται και στην πενιχρή συμμετοχή στο πρώτο άτυπο Συμβούλιο για θέματα Ανταγωνιστικότητας, στις 9 Ιουλίου, το οποίο «υποβαθμίστηκε» καθώς μόλις επτά κράτη-μέλη εκπροσωπήθηκαν σε πολιτικό, υπουργικό επίπεδο, ενώ οι πλείστοι των εταίρων της Ε.Ε. επέλεξαν να εκπροσωπηθούν σε τεχνοκρατικό επίπεδο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Από το πρώτο άτυπο Συμβούλιο επί Ουγγρικής Προεδρίας απουσίαζε και η Κομισιόν, σε επίπεδο επιτρόπου, συμπληρώνοντας το παζλ της επιχείρησης μποϊκοτάζ και υποβάθμισης της Βουδαπέστης και της εθνικιστικής της ηγεσίας. Όπως έλεγαν επίσημα κοινοτικά χείλη, «η κίνηση του Βίκτορ Όρμπαν να επισκεφθεί τη Ρωσία και να κάνει χειραψία με τον Πούτιν, αμέσως μετά την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε., πέραν του υψηλού συμβολισμού της, εκλαμβάνεται και ως μια σαφέστατη ένδειξη των στοχεύσεων και των προθέσεων του Ούγγρου πρωθυπουργού να στηρίξει τη Μόσχα, κάτι που συζητείται ευρέως στα ανώτατα ευρωπαϊκά δώματα και δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη».

Το τάιμινγκ του μποϊκοτάζ

Το τάιμινγκ της συντεταγμένης επιχείρησης μποϊκοτάζ των άτυπων Συμβουλίων της Ουγγρικής Προεδρίας από την Ε.Ε. και τη συντριπτική πλειοψηφία των κρατών-μελών, συμπίπτει και με την προσπάθεια επανεκλογής της Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν στην ηγεσία της Κομισιόν, η οποία αύριο, Πέμπτη, τίθεται σε ψηφοφορία ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου επικρατούν ισορροπίες τρόμου. Πηγή στην έδρα της Ε.Ε. έλεγε στην «Κ» ότι «η επιχείρηση μποϊκοτάζ της Ε.Ε. κατά της Ουγγρικής Προεδρίας του Συμβουλίου, αποτελεί μήνυμα υπό το φως της εμφανούς προσπάθειας εθνικιστικών κύκλων, περιλαμβανομένου του Βίκτορ Όρμπαν, να αποσταθεροποιήσουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα». Η ίδια πηγή φρόντισε να υπενθυμίσει ότι «η Γαλλία, μετά τις βουλευτικές εκλογές, βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση, που ενδέχεται να οδηγήσει σε ακυβερνησία τη χώρα», προσθέτοντας ότι «εάν οδηγηθούμε σε μια ανάλογη κατάσταση και σε επίπεδο Ε.Ε., ενδεχόμενης δηλαδή απόρριψης από την Ευρωβουλή της επανεκλογής Φον ντερ Λάιεν στην ηγεσία της Κομισιόν, τότε εκ των πραγμάτων θα καταλήξουμε σε μια επικίνδυνη εσωστρέφεια που μοιραία θα επηρεάσει όλο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παύλου Ξανθούλη

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Οδοιπορικό της «Κ» στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας - Οι δυσκολίες μεταξύ στρατιωτικοποίησης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων ...
Kathimerini.com.cy
 |  ΚΟΣΜΟΣ