
ΠΗΓΗ: Reuters
Οι κορυφαίοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Κίνας δεσμεύτηκαν να στηρίξουν τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους που πλήττονται περισσότερο από τον αντίκτυπο των τριψήφιων συντελεστών δασμών που επέβαλαν οι ΗΠΑ στα κινεζικά προϊόντα.
Παράλληλα, προέτρεψαν τη χώρα να προετοιμαστεί για τα χειρότερα σενάρια, όπως ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης σήμερα Παρασκευή.
Το Πολιτικό Γραφείο του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος επανέλαβε σχέδια για επιτάχυνση της έκδοσης χρέους, χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής και δεσμεύτηκε να στηρίξει τους εργοδότες για να προστατεύσουν τις θέσεις εργασίας, καθώς η Κίνα προσπαθεί να αντιμετωπίσει τον εμπορικό πόλεμο με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Μέχρι στιγμής, δεν προέκυψε ανακοίνωση για πρόσθετες δαπάνες για το έλλειμμα πέραν εκείνων που εγκρίθηκαν τον Μάρτιο. «Φαίνεται ότι το Πεκίνο δεν βιάζεται σε αυτό το στάδιο. Χρειάζεται χρόνος για την παρακολούθηση και την αξιολόγηση του μεγέθους του εμπορικού σοκ», σχολίασε σχετικά ο Τσιγουέι Τσανγκ, επικεφαλής οικονομολόγος στην Pinpoint Asset Management.
Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua μετέδωσε, πως στη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου, συμφωνήθηκε ότι η εργαλειοθήκη πολιτικής για την αντιμετώπιση του εμπορικού πολέμου πρέπει να βελτιώνεται συνεχώς για να σταθεροποιηθεί η απασχόληση και η οικονομία. Συμφωνήθηκε επίσης πως αυτό θα επιτυγχάνεται με νέα μέτρα που θα εισάγονται εγκαίρως.
Σχέδιο «χειρότερου σεναρίου»
Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε επίσης συνολικός σχεδιασμός για τα «χειρότερα σενάρια», ενώ έγιναν παράλληλα προτάσεις για συγκεκριμένα μέτρα με σκοπό την ενίσχυση της οικονομίας, σύμφωνα πάντα με το Xinhua.
Η χώρα θα ενισχύσει τα ταμεία ασφάλισης της ανεργίας, καθώς και τις αποζημιώσεις εταιρειών οι οποίες επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τους δασμούς, σε μία προσπάθεια να σταθεροποιήσει τις θέσεις εργασίας.
«Θα πρέπει να ληφθούν πολλαπλά μέτρα για να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν δυσκολίες. (Θα πρέπει) να ενισχύσουμε τη χρηματοδοτική στήριξη και να επιταχύνουμε την ενοποίηση των εγχώριων πωλήσεων και του εξωτερικού εμπορίου», ανέφερε το Xinhua πως ειπώθηκε στη συνεδρίαση.
«Η συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου έδειξε πως ο νέος γύρος τόνωσης μπορεί να είναι πιο περιορισμένος από το αναμενόμενο… η σημασία που δίνεται στη σταθεροποίηση των θέσεων εργασίας είναι μεγαλύτερη από την οικονομική σταθεροποίηση συνολικά», σχολίασε ο Σινγκ Τσιαοπένγκ, ανώτερος αναλυτής της Κίνας στην ANZ.
Η χώρα θα μειώσει επίσης τα επιτόκια και τον δείκτη υποχρεωτικών αποθεματικών των τραπεζών «έγκαιρα», ενώ παράλληλα θα ενισχύσει την κατανάλωση στον τομέα των υπηρεσιών, σύμφωνα με τις αναφορές στα κινεζικά Μέσα.
Οι συνεδριάσεις του Πολιτικού Γραφείου συνήθως δίνουν τον τόνο της πολιτικής χωρίς να αποκαλύπτουν λεπτομερή σχέδια δράσης.
Σήμα για διαπραγματεύσεις υπό τον φόβο ύφεσης
Η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε κατά 5,4% το πρώτο τρίμηνο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες, αλλά οι αγορές φοβούνται απότομη ύφεση το επόμενο έτος, καθώς οι δασμοί των ΗΠΑ αποτελούν σοβαρή απειλή για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο εδώ και δεκαετίες.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ έριξαν τους τόνους αυτή την εβδομάδα, τονίζοντας πως οι δασμοί είναι μη βιώσιμοι και σηματοδοτώντας «άνοιγμα» σε αποκλιμάκωση του εμπορικού πολέμου.
Το Πεκίνο κάλεσε την Ουάσιγκτον να καταργήσει τους δασμούς για να δημιουργήσει χώρο για συνομιλίες, ενώ παράλληλα παρείχε εξαιρέσεις στους αντιδασμούς ύψους 125% που επέβαλε σε εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων.
Περιοδεία στη ΝΑ Ασία και μήνυμα στο εσωτερικό
Εν τω μεταξύ, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ πραγματοποίησε περιοδεία στη Νοτιοανατολική Ασία, ενώ Κινέζοι αξιωματούχοι εντείνουν τις διπλωματικές προσπάθειες σε μία προσπάθεια δημιουργίας ενιαίου μετώπου χωρών ενάντια στη δασμολογική επίθεση του Τραμπ. Το Πεκίνο έχει επίσης απειλήσει με αντίποινα κατά χωρών που συντάσσονται με την Ουάσιγκτον.
Στο εσωτερικό, η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί να υποστηρίξει τους εξαγωγείς που προσπαθούν πλέον να επικεντρωθούν στην εγχώρια αγορά, σε αυτό που οι αναλυτές θεωρούν ως πολιτικό μήνυμα και όχι ως οικονομική πολιτική. Κάνουν ακόμη λόγο για σχεδιασμό με σκοπό την τόνωση της εθνικής υπερηφάνειας και την επίδειξη περιφρόνησης προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Παρά τα δημόσια μηνύματα και τη διπλωματική προσέγγιση πάντως, η οικονομία της Κίνας έχει εισέλθει στον εμπορικό πόλεμο πιο ευάλωτη από ποτέ σε κραδασμούς ως προς την παγκόσμια ζήτηση, ενώ φλερτάρει με τον αποπληθωρισμό λόγω της υποτονικής αύξησης του εισοδήματος και της παρατεταμένης κρίσης ιδιοκτησίας.
Η Κίνα έχει θέσει φιλόδοξο στόχο για ανάπτυξη «περίπου 5%» το 2025, αν και οι αναλυτές προειδοποιούν πως θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί ενόψει των βαρέων δασμών των ΗΠΑ.
Το ΔΝΤ υποβάθμισε την πρόβλεψή του για την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας στο 4% φέτος και το επόμενο έτος, κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες και 0,5 μονάδες, αντίστοιχα, σε σχέση με τις προοπτικές του Ιανουαρίου.