ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η αναλύτρια της CIA που ζούσε ντόλτσε βίτα ως διπλή πράκτορας

Σε αντάλλαγμα για τις υπηρεσίες της, η πράκτορας φέρεται να λάμβανε ως αμοιβές τσάντες επώνυμων σχεδιαστών, ακριβά δείπνα και άλλα πολυτελή αντικείμενα

Kathimerini.gr

Μια πρώην αναλύτρια της CIA και στέλεχος του Λευκού Οίκου κατηγορείται από τις αμερικανικές δικαστικές αρχές ότι ήταν πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών της Νότιας Κορέας.

Σε αντάλλαγμα για τις υπηρεσίες της, η πράκτορας φέρεται να λάμβανε ως αμοιβές τσάντες επώνυμων σχεδιαστών, ακριβά δείπνα και άλλα πολυτελή αντικείμενα.

Σύμφωνα με ένα έγγραφο 31 σελίδων που κατατέθηκε προχθές Δευτέρα από την εισαγγελία στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης, η Σου Μι Τέρι δεν είχε εγγραφεί ως ξένος πράκτορας και διοχέτευσε πληροφορίες της κυβέρνησης των ΗΠΑ στις νοτιοκορεατικές μυστικές υπηρεσίες.

«Υπό τις οδηγίες εκπροσώπων της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Κορέας, η (Σου Μι) Τέρι υποστήριζε στρατηγικές θέσεις της Δημοκρατίας της Κορέας, κοινοποιούσε διαβαθμισμένες πληροφορίες της αμερικανικής κυβέρνησης σε πράκτορες μυστικών υπηρεσιών της Δημοκρατίας της Κορέας και διευκόλυνε την πρόσβαση εκπροσώπων της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Κορέας σε εκπροσώπους της κυβέρνησης των ΗΠΑ», αναφέρει το κατηγορητήριο.

Η Σου Μι Τέρι, που είναι πολιτογραφημένη πολίτης των ΗΠΑ, γεννήθηκε στη Σεούλ της Νότιας Κορέας και μεγάλωσε στη Βιρτζίνια και τη Χαβάη.

Ο δικηγόρος της, Λι Βολόσκι, αρνήθηκε τις κατηγορίες. «Αυτές οι κατηγορίες είναι αβάσιμες και διαστρεβλώνουν το έργο μιας ακαδημαϊκού και αναλύτριας πληροφοριών, γνωστής για την ανεξαρτησία της και τα χρόνια υπηρεσίας της στις ΗΠΑ», δήλωσε ο δικηγόρος σε ανακοίνωσή του που δημοσιεύουν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Στο κατηγορητήριο υπογραμμίζεται επίσης ότι η πράκτορας προσκλήθηκε σε «πολλά» εστιατόρια βραβευμένα με αστέρια Michelin και ότι έλαβε 37.000 δολάρια σε μυστικές πληρωμές, μέσω ένας think tank όπου εργαζόταν.

Ο φάκελος περιλαμβάνει πλάνα από κάμερα ασφαλείας όπου η Σου Μι Τέρι συναντά τις επαφές της από τη Νότια Κορέα σε καταστήματα της Ουάσιγκτον για να λάβει πολυτελείς τσάντες.

Εκτός από τη CIA, η Σου Μι Τέρι, ανώτερη ερευνήτρια για σπουδές στην Κορέα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, ένα αμερικανικό think tank, εργάστηκε επίσης στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.

Εργαζόταν για την κυβέρνηση των ΗΠΑ για μια δεκαετία, μεταξύ 2001 και 2011, και φέρεται να ξεκίνησε τις μυστικές επικοινωνίες με τη Νότια Κορέα το 2013, και συνέχισε παρά την προειδοποίηση το 2014 από πράκτορες του FBI ότι οι νοτιοκορεατικές υπηρεσίες πληροφοριών μπορεί να προσπαθούσαν να την προσεγγίσουν.

Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, η υπηρεσία κατασκοπείας της Νότιας Κορέας, γνωστοποίησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι είναι σε επαφή με τις αντίστοιχες αμερικανικές υπηρεσίες σχετικά με το κατηγορητήριο.

«Οι αρχές των μυστικών πληροφοριών της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ βρίσκονται σε στενή επικοινωνία σχετικά με το κατηγορητήριο (που αφορά) τον νόμο περί εγγραφής ξένων πρακτόρων», ανέφεραν.

Σε ερώτηση για την υπόθεση, το υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Κορέας τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο: «Δεν ενδείκνυται να σχολιάσουμε ζητήματα που αφορούν τρέχουσες νομικές διαδικασίες στο εξωτερικό».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση