
ΠΗΓΗ: Reuters
Μία ημέρα μετά την κριτική που άσκησε ο Ντόναλντ Τραμπ στο ρωσικό μπαράζ εναντίον του Κιέβου, που στοίχισε τη ζωή 12 ανθρώπων, ο τόνος των αμερικανορωσικών σχέσεων επανήλθε στα προηγούμενα επίπεδα. Ο ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού προέδρου Στιβ Γουίτκοφ συναντήθηκε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο Κρεμλίνο με αντικείμενο την «τελική προσφορά» της Ουάσιγκτον για τη διευθέτηση του Ουκρανικού, ενώ κορυφαίοι αξιωματούχοι και από τις δύο πλευρές συντηρούσαν μια ατμόσφαιρα αισιοδοξίας για επικείμενη συμφωνία.
Η χθεσινή ήταν η τέταρτη συνάντηση του Γουίτκοφ με τον Πούτιν μετά την ανάληψη της αμερικανικής προεδρίας από τον Τραμπ. Τον Ρώσο πρόεδρο συνόδευαν κατά τη χθεσινή συνάντηση ο σύμβουλός του για θέματα εξωτερικής πολιτικής Γιούρι Ουσάκοφ και ο ειδικός απεσταλμένος του για θέματα διεθνών επενδύσεων Κίριλ Ντιμίτριεφ. Μετά τη συνάντηση, ο Ουσάκοφ επισήμανε ότι υπήρξε περαιτέρω σύγκλιση απόψεων και ότι συζητήθηκε το ενδεχόμενο έναρξης άμεσων διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ εμφανίστηκε αισιόδοξος για την προοπτική κατάπαυσης του πυρός. «Είμαστε έτοιμοι να φτάσουμε σε συμφωνία. Υπάρχουν ωστόσο κάποια συγκεκριμένα σημεία, κάποιες λεπτομέρειες αυτής της συμφωνίας που χρειάζονται ρύθμιση και εργαζόμαστε εντατικά προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε.
Το πρακτορείο Reuters δημοσίευσε χθες το πλήρες κείμενο της αμερικανικής πρότασης, που επιβεβαιώνει απολύτως το προηγούμενο ρεπορτάζ της ιστοσελίδας Axios. Η αμερικανική πρόταση προβλέπει επίσημη αναγνώριση από τις ΗΠΑ της ρωσικής κυριαρχίας στην Κριμαία, ντε φάκτο αναγνώριση των εδαφών που κατέχει η Ρωσία στις περιφέρειες Λουγκάνσκ, Ντονέτσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα, αμερικανική δέσμευση για μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Σε αντάλλαγμα, θα δοθούν ευρωπαϊκές εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία (κάτι που παραπέμπει σε αποστολή στρατευμάτων), θα δρομολογηθεί η ένταξή της στην Ε.Ε. και θα της επιστραφούν τα λιγοστά εδάφη που κατέχει η Ρωσία στην περιφέρεια Χάρκοβο.
Παρά την αποδοκιμασία της ρωσικής επίθεσης στο Κίεβο, ο Τραμπ ανέφερε την Πέμπτη ότι ο Πούτιν επιθυμεί την ειρήνευση και εκτίμησε ότι «βρισκόμαστε πολύ κοντά» στην επίτευξη συμφωνίας. Οι φιλορωσικοί τόνοι ήταν έντονοι στη συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό TIME και δημοσιεύθηκε χθες. «Η Κριμαία θα μείνει στη Ρωσία», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, προσθέτοντας ότι «ο Ζελένσκι το καταλαβαίνει και όλοι αντιλαμβάνονται ότι η Κριμαία είναι ρωσική εδώ και πολύ χρόνο». Σε άλλο σημείο σημείωσε: «Δεν νομίζω ότι θα είναι ποτέ σε θέση να μπουν στο ΝΑΤΟ… νομίζω ότι αυτό που πυροδότησε τον πόλεμο ήταν ακριβώς που άρχισαν να μιλάνε για ένταξη στο ΝΑΤΟ».
«Οχι» από Ζελένσκι
Το Κίεβο ωστόσο συνεχίζει να απορρίπτει την πρόταση Τραμπ, επιμένοντας στις κόκκινες γραμμές που έχει θέσει. Οπως διευκρίνισε χθες εκπρόσωπος του ουκρανικού ΥΠΕΞ, η αντιπροσωπεία της χώρας του, που συμμετείχε στις διαβουλεύσεις με Ευρωπαίους και Αμερικανούς στο Λονδίνο την περασμένη Τετάρτη, κατέστησε σαφές ότι το Κίεβο δεν πρόκειται να αναγνωρίσει ρωσική κυριαρχία σε καμιά περιοχή της Ουκρανίας, της Κριμαίας συμπεριλαμβανομένης. Επιπλέον, επέμεινε ότι η Ουκρανία δεν αναγνωρίζει σε καμία χώρα να έχει βέτο στις διεθνείς συμμαχίες της και δεν θα δεχθεί οποιονδήποτε περιορισμό στις ένοπλες δυνάμεις της.
Αλλο ρεπορτάζ του Reuters αναφέρει ότι στη συνάντηση του Λονδίνου Ουκρανοί και Ευρωπαίοι κατέληξαν στο δικό τους σχέδιο ειρήνευσης, που τροποποιεί ριζικά το αμερικανικό. Το εν λόγω σχέδιο ζητεί αμερικανική επιτήρηση της εκεχειρίας και εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία που θα περιλάβουν και τις ΗΠΑ (μάλιστα αναφέρει ότι θα είναι ισοδύναμες με το άρθρο 6 του ΝΑΤΟ περί συλλογικής άμυνας), ενώ προβλέπει ότι μετά την κατάπαυση του πυρός θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για το εδαφικό «με βάση εκκίνησης τη σημερινή γραμμή του μετώπου».
Πάντως ο δήμαρχος Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο, σε συνέντευξή του στο BBC, υποστήριξε ότι ενδέχεται να καταστεί αναγκαίο να παραχωρήσει εδάφη η Ουκρανία για να επιτευχθεί ειρήνη. «Δεν είναι δίκαιο. Αλλά για χάρη της ειρήνης, έστω πρόσκαιρης ειρήνης, μπορεί να αποτελεί μια κάποια λύση προσωρινή», δήλωσε ο Κλίτσκο, προσθέτοντας ότι ο Ζελένσκι μπορεί να αναγκαστεί να αποδεχθεί μια «επώδυνη λύση».
Στο πεδίο των στρατιωτικών επιχειρήσεων, η Ρωσία εξαπέλυσε νέες επιθέσεις με drones στο Πάβλοχαρντ της περιφέρειας Ντνιπροπετρόφσκ της νότιας Ουκρανίας, όπου σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι, όπως και στις περιοχές Σούμι και Χάρκοβο. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε ότι παράλληλα με τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς, η Ρωσία έχει κλιμακώσει τον ρυθμό των επιθετικών της κινήσεων σε όλη τη γραμμή του μετώπου.
Στο μεταξύ, ένας ανώτατος αξιωματικός του ρωσικού στρατού έπεσε θύμα βομβιστικής ενέργειας στα περίχωρα της Μόσχας. Οπως ανακοίνωσε η κρατική επιτροπή ερευνών, ο υποστράτηγος Γιαροσλάβ Μοσκάλικ, ο οποίος κατείχε θέση αναπληρωτή διευθυντή στο γενικό επιτελείο, δολοφονήθηκε όταν το αυτοκίνητό του ανατινάχθηκε από εκρηκτικό μηχανισμό στην περιοχή Μπαλασίχα. Ηταν το δεύτερο περιστατικό αυτού του είδους το τελευταίο εξάμηνο. Στις 17 Δεκεμβρίου ο υποστράτηγος Ιγκόρ Κιρίλοφ, αρχηγός των δυνάμεων προστασίας από επιθέσεις με πυρηνικά, βιολογικά και χημικά όπλα, δολοφονήθηκε με πυροδότηση εκρηκτικού μηχανισμού έξω από την πολυκατοικία του. Την ευθύνη για τη δολοφονία του ανέλαβε η ουκρανική υπηρεσία ασφαλείας.