Kathimerini.com.cy
Ανεπαρκής στα δύσκολα
Δέκα χρόνια μετά την εμφάνιση του προβλήματος με τα ΜΕΧ συζητούμε για ολιστική λύση του προβλήματος που αφορά στα κόκκινα δάνεια και στις εκποιήσεις των υποθηκών. Η προσπάθεια που εκ νέου αναλαμβάνεται έχει ως προϋπόθεση την αναστολή των εκποιήσεων πρώτων κατοικιών μέχρι ενός ποσού. Αυτή είναι δεύτερη φορά που επιλέγεται η αναστολή εκποιήσεων εντός του 2023 γεγονός που αποδεικνύει πως έφτασε η ώρα των αποφάσεων που όμως κανένας δεν είναι προετοιμασμένος να λάβει, αφού θα περιλαμβάνει και μη δημοφιλή μέτρα. Η αξιοπιστία της κυπριακής οικονομίας στην κατανόηση και επίλυση σύνθετων προβλημάτων για ακόμη μια φορά κρίνεται από τους εκτός Κύπρου παρατηρητές που με απογοήτευση βλέπουν ξανά μια από τα ίδια.
Αποκλειστικοί φορείς
Η παγκόσμια οικονομία ταλαντεύεται αυτή την περίοδο μεταξύ τριών αντικρουόμενων στόχων. Αφενός η προσπάθεια γίνεται για να ελεγχθεί ο πληθωρισμός, αφετέρου η δυναμική της ανάπτυξης θα πρέπει να διατηρηθεί πάση θυσία. Και καθώς συμβαίνουν όλα αυτά η χρηματοοικονομική σταθερότητα, δηλαδή η αποφυγή κρίσεων που σε ορισμένες περιπτώσεις εξελίσσονται σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις, πρέπει να διαφυλαχθεί. Σε αυτό τον δύσκολο αγώνα το βάρος της προσπάθειας βρίσκεται στις Κεντρικές Τράπεζες, οι οποίες έχουν μετατραπεί σε αποκλειστικούς φορείς οικονομικής πολιτικής. Αυτό πρέπει να αλλάξει και αμέσως οι κυβερνήσεις να επιτελέσουν τον ρόλο τους και όχι να εξαντλούνται στην παραχώρηση επιδομάτων.
Μας αφορά
Η κατάσταση στη γερμανική οικονομία μας αφορά, καθώς η χώρα εκτός από τη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης είναι και η ατμομηχανή της ανάπτυξης του ευρώ. Η Γερμανία βρίσκεται ήδη σε τεχνικής μορφής ύφεση και δεν αναμένεται να ανακάμψει εντός του 2023. Στο μέτωπο του πληθωρισμού οι οικονομολόγοι προβλέπουν υποχώρηση, όμως ο στόχος του 2% βρίσκεται μακριά και δεν αναμένεται να προσεγγιστεί πριν από το 2025. Οι δυναμικές που αναπτύσσονται στη γερμανική οικονομία καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό και το πλαίσιο των αποφάσεων της ΕΚΤ για τα επιτόκια, μιας και η γερμανική προσέγγιση κινείται προς την κατεύθυνση πιο επιθετικών και άμεσων κινήσεων.
Ευρωπαϊκό ρίσκο
Το ευρωπαϊκό ταμείο χρηματοοικονομικής σταθερότητας προϋπήρχε του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης και ιδρύθηκε για να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους των χωρών του ευρωπαϊκού νότου. Το ταμείο εκδίδει ομόλογα για να χρηματοδοτήσει τις υφιστάμενες ανάγκες του και η σημασία αυτών των εκδόσεων έχει να κάνει με το ότι τα συγκεκριμένα ομόλογα έχουν την υψηλότερη πιστοληπτική διαβάθμιση στην Ευρώπη απολαμβάνοντας Aaa (Moody’s, stable). Η προχθεσινή έκδοση 7ετούς ομολόγου ολοκληρώθηκε με απόδοση 3,112% και είναι σημαντικό να προσεχθεί, αφού δίνει το αποτύπωμα των αποτιμήσεων του ευρωπαϊκού ρίσκου και αποτελεί σημείο αναφοράς για τις εκδόσεις που θα πραγματοποιήσουν το επόμενο διάστημα κράτη και οργανισμοί στην ζώνη του ευρώ. Σκληρές αλήθειες Το αφεντικό της Shell εκτιμά –και όχι άδικα– ότι ο πλανήτης χρειάζεται απελπισμένα πετρέλαιο και φυσικό αέριο και ως εκ τούτου δεν υπάρχουν σκέψεις για να μειωθεί η παραγωγή. Η δήλωση έρχεται για να υπενθυμίσει σε όλους ότι η αντικατάσταση των παραδοσιακών καυσίμων με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι μια πολύ αργή διαδικασία. Η Shell σύμφωνα με τα πλάνα της σκοπεύει να διατηρήσει την υφιστάμενη παραγωγή σταθερή μέχρι το 2030, δηλώνοντας την επιθυμία της να συμβάλει στη σταθεροποίηση του κόστους διαβίωσης, εξηγώντας πως οποιαδήποτε άλλη απόφαση θα έθετε τους οικονομικά ασθενέστερους στο ενεργειακό περιθώριο.
Εναλλακτική
Οι αλλαγές στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Twitter μετά την ανάληψη της ιδιοκτησίας από τον Elon Musk δημιούργησε αρκετούς δυσαρεστημένους χρήστες. Αυτήν την εξέλιξη σκοπεύει να εκμεταλλευτεί η Meta με το λανσάρισμα της ανταγωνιστικής πλατφόρμας threads. Σύμφωνα με τις πρώτες ανακοινώσεις η νέα πλατφόρμα έλκυσε 10 εκατομμύρια χρήστες στις πρώτες επτά ώρες λειτουργίας της. Η εφαρμογή Thread θεωρείται πιο φιλική στον χρήστη σε σχέση με το Twitter και προσφέρει αναρτήσεις με μέγιστη έκταση τους 500 χαρακτήρες.