ΔΗΚΤΗΣ
Η κυβέρνηση αποφάσισε να ξεμπερδεύει με την εικόνα της φροντίζοντας να ταυτιστεί με ορθές πολιτικές διαχείρισης στη οικονομία. Άλλωστε γνωρίζουν πολύ καλά στο προεδρικό πως όλα είναι θέμα εντυπώσεων όπως εξελίσσεται η εσωτερική πολιτική σκηνή. Έσπευσε λοιπόν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με αφορμή την ανακοίνωσή του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ, που κατατάσσει την Κύπρο στην δεύτερη προνομιούχα θέση της ΕΕ, να δηλώσει ότι ο στόχος για φέτος είναι πάνω από 4% για να υπονοήσει ότι το 3,7% και η δεύτερη θέση που πετύχαμε δεν μας ικανοποιεί. Και κάπως έτσι επιδιώκει αυτή η κυβέρνηση να ταυτιστεί με θετικές επιδόσεις στην οικονομία αποφεύγοντας να μπλεχτεί σε περιπέτειες αντίστοιχες με εκείνες που έζησε προηγούμενη κυβέρνηση που όταν βρήκαν οικονομικές κακοτοπιές εφάρμοσαν ακατάλληλες πολιτικές, και ακόμη τους ακολουθεί το πολιτικό κόστος.
Ευκαιρία για κεφαλαιοποίηση
Η κυβέρνηση δεν συμφωνεί με τις εκτιμήσεις ανεξάρτητων φορέων για τις αναπτυξιακές προοπτικές της οικονομίας για φέτος. Όπως είδαμε και πιο πάνω, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εκτιμά τον ρυθμό ανάπτυξης άνω του 4% για φέτος. Με αυτή την δήλωση, η κυβέρνηση επιθυμεί να διαφοροποιηθεί από τις εκτιμήσεις τόσο της κεντρικής τράπεζας της Κύπρου, όσο και του Πανεπιστημίου Κύπρου στο κέντρο οικονομικών μελετών. Και οι δύο φορείς εκτιμούν ανάπτυξη κοντά στο 3%, την ίδια που εκτιμούν και οι τεχνοκράτες του υπουργείου με βάση το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. Προφανώς η κυβέρνηση γνωρίζει κάποια νέα εξέλιξη που της επιτρέπει καλύτερες από το αναμενόμενο αποδόσεις και σπεύδει να το κεφαλαιοποιήσει.
Τα κριτήρια δεν είναι μόνο οικονομικά
Οι εξελίξεις γύρω από την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Ελλάδας είναι ραγδαίες. Το έργο πλέον αξιολογείται πέραν της οικονομική λογική και άρα η πορεία ολοκλήρωσης του εξαρτάται από την στρατηγική αξία που θα προσφέρει στην Κύπρο. Οι δυο πλευρές που καλούνται να συμφωνήσουν στα περαιτέρω είναι οι δυο ανεξάρτητοι φορείς ηλεκτρικής ενέργειας σε Κύπρο και Ελλάδα (ΡΑΕΚ και ΑΔΜΗΕ). Από κοντά φυσικά βρίσκονται και οι δυο κυβερνήσεις που αντιλαμβάνονται την γεωπολιτική αξία του έργου. Η πρόσφατη παραίτηση του επικεφαλής της ΡΑΕΚ μπορεί να ερμηνευθεί και ως αλλαγή πολιτικής στο συγκεκριμένο ζήτημα αφού οι αντιστάσεις φαίνεται να έχουν ξεπεραστεί με την κυβέρνηση να εμφανίζεται έτοιμη να συμφωνήσει για ολοκλήρωση του έργου λαμβάνοντας υπόψη και πέραν των τεχνοκρατικών κριτηρίων στοιχεία για την τελική της απόφαση.
Τουριστική σεζόν σε λεπτές ισορροπίες
Η ευρωπαϊκή κρίση αγοραστικής δύναμης των μισθών φαίνεται πως επηρεάζει περισσότερο τον τουρισμό από ότι η ασταθής γεωπολιτική κατάσταση στην περιοχή της μέσης ανατολής. Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, προκύπτει πως ποσοστό τουριστών που καταφθάνει στη Κύπρο δεν καταγράφεται στις διανυκτερεύσεις επίσημων καταλυμάτων αφού διαπιστώνεται ανταγωνισμός από ανεξάρτητους παρόχους τύπου Airbnb αλλά και διανυκτερεύσεις στην κατεχόμενη περιοχή. Με αυτό τον τρόπο κάποιοι τουρίστες επιδιώκουν να μειώσουν τα έξοδα διαμονής με αποτέλεσμα οι πληρότητες σε μια κατά τα άλλα καλή τουριστική περίοδο, να περιορίζονται από 80% μέχρι 90%. Αν ληφθεί υπόψη και η έκρυθμη κατάσταση στην μέση ανατολή μπορούμε να πούμε ότι η φετινή χρονιά κινείται σε λεπτές ισορροπίες.
Νέες εποχές στα τραπεζικά ομόλογα
Το κούρεμα των περιουσιακών στοιχείων που σχετίζονται με μια τράπεζα που χρεοκοπεί είναι κάτι που γνωρίζουμε πολύ καλά στην Κύπρο. Σε μια τέτοια περίπτωση απομειώνονται ομόλογα, μετοχές, αξιόγραφα ακόμα και καταθέσεις. Παραδοσιακά οι επενδυτές συσσωρεύαν με ευκολία τραπεζικά ομόλογα λόγω της καλής απόδοσης των επιτοκίων και της και ψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης που τα καθιστούσαν ασφαλή. Συνήθως όμως οι επενδυτές γνώριζαν ότι η τράπεζα ήταν σε μεγάλο βαθμό εγγυημένη από το κράτος. Τα τελευταία χρόνια όμως προκύπτουν αλλαγές σε σχέση με την επιβάρυνση των φορολογουμένων για διάσωση των τραπεζών. Οι νέες εποχές θέλουν τους επενδυτές υπεύθυνους των επιλογών τους κάτι που επηρεάζει τις αποδόσεις αλλά και την καταλληλότητα των επενδυτών που τοποθετούνται σε τραπεζικά ομόλογα.