ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Απαντά η Μιχαηλίδου για τις εκδρομές στα κατεχόμενα

Ζητά παύση της το ΕΛΑΜ - Τι αναφέρει το ΑΚΕΛ

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η φιλοπατρία δεν μετράται μέσω δηλώσεων και παραπληροφόρησης επισημαίνει σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Αθηνά Μιχαηλίδου, τοποθετούμενη επί δηλώσεων και δημοσιευμάτων για το πρόγραμμα Imagine και για επισκέψεις μαθητών στα κατεχόμενα.

"Η αγάπη για τον τόπο μας και τα κατεχόμενα εδάφη μας και ο πόθος μας για απελευθέρωση το συντομότερο δυνατόν είναι αδιαπραγμάτευτα", τονίζει.

Αφού αναφέρει ότι το πρόγραμμα Imagine αποφασίστηκε το 2016, από τον τότε Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, υπό τον συντονισμό της Τεχνικής Επιτροπής για την Εκπαίδευση, στο πλαίσιο δράσεων προώθησης της αλληλογνωριμίας και της προώθησης των αξιών της ειρήνης, του σεβασμού κ.ά, στην ανάρτησή της, η Υπουργός Παιδείας επισημαίνει ότι γίνονται δηλώσεις και δημοσιεύματα χωρίς να υπάρχει η σωστή πληροφόρηση τις περισσότερες φορές.

Συνεχίζοντας η κ. Μιχαηλίδου διευκρινίζει ότι το Υπουργείο Παιδείας εδώ και εννέα χρόνια ενημερώνει τα σχολεία για το πρόγραμμα αλλά δεν εμπλέκεται οργανωτικά στις δράσεις του.

Προσθέτει ότι φέτος το Υπουργείο Παιδείας ενημερώθηκε για διοργάνωση επισκέψεων μαθητών στην πράσινη γραμμή και στα κατεχόμενα, σε μη σχολικό χρόνο, με τη συγκατάθεση των γονέων των μαθητών.

Σημειώνει δε ότι η θέση του Υπουργείου, όπως ανακοινώθηκε ήδη, είναι ξεκάθαρη και υποβάλλει να μην εμπλέκονται τα σχολεία στο θέμα των επισκέψεων.



Ζητά παύση της Υπουργού Παιδείας το ΕΛΑΜ

Με αφορμή την ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας επανερχόμαστε στο θέμα της διοργάνωσης μαθητικών εκδρομών στα κατεχόμενα εδάφη μας, οι οποίες οργανώνονται από γερμανική Μη Κυβερνητική Οργάνωση και χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση της Γερμανίας. Ως ΕΛΑΜ εκφράζουμε τη σοβαρή ανησυχία και την πλήρη διαφωνία μας.

Είναι αδιανόητο να επιτρέπεται σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, αμφιβόλου προθέσεων, να εισβάλλουν στα σχολεία μας και να προωθούν τέτοιες δράσεις, χωρίς μάλιστα στο περιεχόμενο των αναφορών τους να γίνεται η όποια αναφορά στην ιστορική αλήθεια.

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι το Υπουργείο Παιδείας δεν εξυπηρετεί την ελληνορθόδοξη παιδεία, αλλά μια ποικιλόμορφη διαπαιδαγώγηση η οποία προσπαθεί να εξυπηρετήσει αλλότριες προθέσεις.

Αλήθεια θεωρούν ότι πιστεύει κανείς ότι η όλη υπόθεση με την ηλεκτρονική εγγραφή των μαθητών και την «θρησκευτική μειονότητα», το «γονέας 1 και γονέας 2» και τώρα οι εκδρομές στα κατεχόμενα είναι τυχαία γεγονότα;

Ο πρώτος που φέρει ευθύνη έχει όνομα και επίθετο. Αθηνά Μιχαηλίδου.

Απαιτούμε την άμεση παύση της Υπουργού Παιδείας, η οποία φέρει ακέραια την ευθύνη για την ανοχή ή/και την προώθηση αυτών των απαράδεκτων πολιτικών.

ΑΚΕΛ: Η πατρίδα μας δεν κινδυνεύει από πρωτοβουλίες επαναπροσέγγισης αλλά από τον εθνικισμό και τη διχοτόμηση

Με αφορμή τη συζήτηση και τις αντιδράσεις για τις δραστηριότητες που οργανώνονται από τον όμιλο ιστορικού διαλόγου και έρευνας σημειώνουμε τα εξής:

Οι δραστηριότητες, εκδηλώσεις που φέρνουν τις δύο κοινότητες μαζί, αποτελούν ζητούμενο, υποβοηθητικό στοιχείο στην προσπάθεια λύσης και επανένωσης και πρέπει να αποτελούν επίσημη κυβερνητική πολιτικη.

Η παιδεία και το εκπαιδευτικό σύστημα πρέπει να ενθαρρύνουν τις νέες γενιές να σκέφτονται και να λειτουργούν με γνώμονα την οικοδόμηση του κοινού μέλλοντος, σε μία ελεύθερη και επανενωμένη πατρίδα.

Η κυβέρνηση και το υπουργείο παιδείας οφείλουν να τοποθετούνται σε αυτά τα ζητήματα με σαφήνεια και όχι μισόλογα.
Η πατρίδα μας δεν κινδυνεύει από πρωτοβουλίες επαναπροσέγγισης, αλλά από τον εθνικισμό και τη διχοτόμηση.

ΕΔΕΚ: Διαφωνία για την ανοχή του Υπουργείου Παιδείας να επιτρέπει την πρόσβαση στα σχολεία ΜΚΟ, όπως ο Όμιλος λεγόμενου «Ιστορικού Διαλόγου και Έρευνας»

Η ΕΔΕΚ εκφράζει τη διαφωνία της για την ανοχή του Υπουργείου Παιδείας να επιτρέπει την πρόσβαση στα σχολεία μη – κυβερνητικών οργανώσεων, όπως ο Όμιλος λεγόμενου «Ιστορικού Διαλόγου και Έρευνας», του οποίου οι προθέσεις είναι αμφίβολες και επικίνδυνες.

Η διοργάνωση «εκδρομών» μαθητών στην κατεχόμενη γη μας, δίδει επιπλέον «όπλα» στην επιχειρηματολογία των εκπροσώπων της κατοχής, όπως ο Ερσίν Τατάρ, να ισχυρίζονται ότι η μαζική επίσκεψη στα κατεχόμενα, με επίδειξη εγγράφων (διαβατήριο ή ταυτότητα), αποτελεί αναγνώριση κρατικής οντότητας του κατοχικού καθεστώτος από τους Ελληνοκύπριους.
Η ΕΔΕΚ, η οποία διαφώνησε με τη διάνοιξη οδοφραγμάτων, διαφωνεί με την μετάβαση στα κατεχόμενα ως επισκέπτες, ως τουρίστες ή και ως αγοραστές καταναλωτικών προϊόντων. Η οποιαδήποτε διακίνηση θα πρέπει να γίνεται ως ελεύθεροι πολίτες σε μια ελεύθερη Κύπρο.

Επίσης, η ΕΔΕΚ δεν μπορεί να αποδεχτεί ότι μία ΜΚΟ έχει ανάμιξη στην εκπαίδευση για διδασκαλία της ιστορίας, πολύ περισσότερο μία ΜΚΟ της οποίας τα πεπραγμένα έδειξαν ότι δεν εξυπηρετεί την ιστορική αλήθεια, αλλά την αποδοχή της «πραγματικότητας» της κατοχής της πατρίδας μας και μέσα από τις δράσεις της επιχειρεί να παραποιήσει την ιστορία.
Η διδασκαλία της ιστορίας είναι αρμοδιότητα και καθήκον του συντεταγμένου κράτους και όχι των ΜΚΟ ή ακόμα και των οποιωνδήποτε πρεσβειών.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση