Kathimerini.com.cy
Η ώρα της αλήθειας
Στην Κύπρο δεν μας αρέσει να λύνουμε τα δύσκολα προβλήματα και συνήθως καταφεύγουμε στον χρόνο για να επιφέρει τις όποιες διαφοροποιήσεις. Το είδαμε στο κούρεμα, στην χρεοκοπία και τις τραπεζικές καταρρεύσεις (το Κυπριακό δεν αναφέρεται γιατί η στήλη είναι οικονομική). Στο ίδιο έργο θεατές και σήμερα όσον αφορά στο θέμα των εκποιήσεων. Απλώνουμε τον χρόνο χωρίς έλεος, αποφεύγοντας να σκεφτούμε ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα δεκαετίας και όχι κάτι που για πρώτη φορά καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Οι εξελίξεις που καθημερινά καταγράφει το οικονομικό ρεπορτάζ αποδεικνύουν ότι σε αντίθεση με όσα λέμε στο εξωτερικό, το πρόβλημα δεν το αντιμετωπίσαμε αλλά το προσπεράσαμε φορτώνοντάς το στις εταιρείες αγοράς πιστώσεων. Τώρα όμως ήρθε η ώρα της αλήθειας.
Χαμηλή μετάδοση
Οι τράπεζες είναι οι φορείς μετάδοσης της αλλαγής των επιτοκίων που αποφασίζουν οι κεντρικές τράπεζες. Οι αλλαγές στα καταθετικά και δανειστικά επιτόκια που καθορίζουν οι τράπεζες επηρεάζουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Αυτός ο μηχανισμός είναι πολυδιάστατος και εκφράζεται μέσα από την αύξηση στο κόστος χρήματος, τον περιορισμό της διαθεσιμότητας δανείων και την αυστηροποίηση των κριτηρίων παραχώρησης πιστώσεων. Με αυτούς τους τρόπους οι τράπεζες επιδιώκουν να μεταφέρουν τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών στην πραγματική οικονομία. Αν δεν το πράξουν ή αν το πράξουν μερικώς, τότε οι αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών παραμένουν επιταγές χωρίς αντίκρισμα. Η αποτύπωση αυτών των παραμέτρων στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα παραπέμπει σε χαμηλή μετάδοση των νομισματικών πολιτικών στην οικονομία.
Συνολικός επανασχεδιασμός
Η κλιματική αλλαγή και οι ψηλές θερμοκρασίες προκαλούν ξηρασία του εδάφους και εντείνουν τον κίνδυνο καταστροφικών πυρκαγιών κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Το παγκόσμιο οικοσύστημα έχει επηρεαστεί από την παράνομη αποψίλωση των δασών και την αποστράγγιση των υγρών βιότοπων. Η κατάσταση έχει φτάσει στο σημείο που η αντιμετώπιση των πυρκαγιών καθίσταται δύσκολη όσα μέσα και αν διαθέτει μια χώρα. Συνεπώς η επένδυση θα πρέπει να επικεντρωθεί στους μηχανισμούς πρόληψης. Η Κύπρος, ως δημοφιλής καλοκαιρινός τουριστικός προορισμός που βρίσκεται στην ανατολική μεσόγειο, πλήττεται βάναυσα από τα νέα δεδομένα και καλείται να επανασχεδιάσει συνολικά την στρατηγική της.
Νέα διάσωση
Η κλιματική κρίση που εκδηλώθηκε με την μορφή των φονικών πλημυρών του 2022 και η ακρίβεια οδήγησαν το Πακιστάν στην σύναψη δανείου από το ΔΝΤ ύψους 3δις δολάρια. Ως ήταν αναμενόμενο, η συμφωνία με τον διεθνή οργανισμό συνοδεύεται από σειρά μεταρρυθμίσεων και αυξημένη φοροεισπρακτική προσπάθεια. Η κατάσταση όπως διαμορφώθηκε στην χώρα οδήγησε σε μειωμένα αποθέματα ξένου νομίσματος γεγονός που δεν της επέτρεπε να συνεχίσει απρόσκοπτα τις εισαγωγές τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης αν δεν ερχόταν μια εξωτερική βοήθεια. Ψηλά, στις προϋποθέσεις παραχώρησης του δανείου βρίσκεται η αύξηση των επιτοκίων στο 22% και η είσπραξη 1,4 δισ. δολάρια από νέους φόρους.
Αναθεωρητική διαδικασία
Το παγκόσμιο εργοστάσιο του πλανήτη βρίσκεται σε τροχιά υποχώρησης. Οι εξαγωγές της Κίνας σημείωσαν χαμηλό τριετίας. Η μείωση είναι το αποτέλεσμα της υποχώρησης της ζήτησης λόγω της ακρίβειας αλλά και των γεωπολιτικών εντάσεων που προκαλεί η αλλαγή σκηνικού μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η κινεζική βιομηχανία λόγω των εξελίξεων δεν έχει άλλη επιλογή από το να στραφεί στην εσωτερική αγορά, που είναι αμφίβολο αν θα μπορέσει να απορροφήσει την επιπλέον προσφορά χωρίς η κυβέρνηση να δώσει μέτρα τόνωσης της οικονομίας. Η παγκοσμιοποίηση βρίσκεται εδώ και αρκετό καιρό σε μια αναθεωρητική διαδικασία. Η επόμενη μέρα θα προσδιορίσει την νέα αρχιτεκτονική της παγκόσμιας οικονομίας.